Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Calathea medallion - teplo - kroutí se

Od: kolecko* odpovědí: 8 změna:
Zdravím,
prosím poraďte, na doporučení květinářky jsem do suché slunečné místnosti (kanceláře)koupila calatheu, prý není náročná a snáší dobře suché prostředí. Pořídila jsem ji v lednu, byla krásná, spodní strana nádherně vínově zabarvená, krásné listy a kresby. Poslední měsíc, jak se oteplilo, se rostlince kroutí a hnědnou okraje listů. Nepřelívám, hnojím, teď jsem začala i rosit, ale nic se nelepší. Mám rostlinu raději někam přenést nebo už ji nezachrání nic?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

monetka*
hodnocení

2x
Já jsem ten problém vyřešila tak, že jsem pod květináč dala hlubší keramickou misku, do ní nasbírala kamínky ( drobné křemínky), nalila vodu a postavila květináč. Rostlina tak má odspodu stálou vlhkost a přitom květináč nestojí ve vodě a není přemokřený substrát. Tyto rostliny nesnáš mokro na listech, když ji budeš sledovat, tak v určitou večerní hodinu ( 10 -11) se celá rostlina lehce otřese. To je vlastně reakce na veké množství raní vláhy v její domovině. Monetka
kolecko*
hodnocení

děkuji Ti za radu Monetko, rostlinku už mám doma, ale je to pořád stejné. Jak píšeš, že nemá ráda mokro na listech, jak ji tedy mám rosit? (otírat vlkým hadříkem?)když ji pofikám tak tam voda zůstane. Nebo stačí opravdu jen ty kamínky pod květináčem? Konce listů jsou stále pokroucené (některé i hnedo šedé, seschlé). Pokud budu postupovat správně, jak se rostlině líbí, kdy můžu čekat zlepšení? Dostanou se vůbec zdeformované listy do původního stavu? Dnes večer budu sledovat "lehký otřes " :)
monetka*
zkusit přesadit, to ne většinou první krok u každého problému s květinami. Změnit zeminu za čerstvou. Vláha na listech rostlině samozřejmě nevadí , naopak. To oklepání jsem uvedla jako takovou raritku ze života květin. *tuc*
Noo, já tedy nevím... domovem těchto rostlin jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. A že by tam na ty listy opravdu nekapalo? A navíc je tam téměř stále více jak stoprocentní vlhkost vzduchu, což znamená, že povrch rostlin je převážně mokrý. Tedy rosit nebo sprchovat, pokud možno vlažnou dešťovkou...
monetka*
ano, ale pokud na listech zůstane nadbytek vody, tak je rostlina jedoduše oklepe.
kolecko*
hodnocení

Děkuji mnohokrát za rady Tobě Monetko i Strejcovi, calatheu jsem přesadila jsou to asi 3dny, pod květináč jsem dala kamínky ,které jsou pořád mokré a rostlinku rosím o 106 :). tak a teď už mi zbývá jen čekat, zda moje práce sklidí nějaké plody - opět nádherné listy... :)

hodnocení

0x
Moc slunce, málo vzdušné vlhkosti. Má sice ráda teplo, ale spíše polostín a bohaté rosení! Zalévejte měkkou vlažnou vodou. Tyto rostliny nesnášejí průvan.
kolecko*
hodnocení

Děkuji Vám za radu,problém bude určitě ve vlhkosti vzduchu. Rosím každý den, ale během víkendu nemám možnost zajít do kanceláře, tudíž rostlinka strádá. Proto si ji přestěhuji domů :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]