Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za škůdce na vrbě?

Od: vrba odpovědí: 7 změna:

Prosím, zná někdo odpověď? Na listech vrby se mi vyskytují tvrdé jakoby pecky, zpočátku jsou zelené a pak zčervenají. Co se z nich vyklube netuším, listy odstraňuji. Vypadá to takto, jen spodní strana listu je hladká.

Co to je? Děkuji.

Co je to za škůdce na vrbě?
Co je to za škůdce na vrbě? #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

2x

Budou to nějaké hálky asi od Pilatky. M.

doplněno 19.05.18 22:58:

Nikdy jsem to neřešila, takže doufám, že někdo jiný vám poradí. Bojuje se pouze s dospělci, ještě než nakladou vajíčka. A také bych asi odstraňovala napadené listy.

vrba
hodnocení

Děkuji, to bude ono. e-herbar.net/...

Ale jak je zničit? Zná někdo?

floro*
hodnocení

2x
Listy neodstranujte, nechte je tam. Jen zbytecne odstranujete listovou plochu. Halky tvori larva, ktera je uvnitr, ale pokud to nezdeformuje cely list (coz se vetsinou nedeje) tak list normalne funguje dal a rostlinu to nijak neohrozuje.
doplněno 20.05.18 12:03:

Mona, to ano. O tom se nebavím. Podle listů jde o S. caprea, zřejmě ´Pendula´. Záleží jak je rostlina veliká a pod. To už zase musí tazatelka zhodnotit sama, člověk zas nemůže vypisovat všechny možné varianty. Pokud je rostlina velká a baví ji to, ať to obírá. Ale za mě, s největší pravděpodobností to keř určitě nezlikviduje, zlikvidovat ho může snad jen přepečlivá péče... :D

doplněno 20.05.18 12:07:

Ještě doplním - není potřeba za každou cenu něco pořád řešit, stříkat, obírat, likvidovat. Na zahradě nejsme sami, je to kus přírody, ze které může mít užitek i někdo jiný než my. A můžou to být i méně běžné druhy. A pokud se s tím někdo nechce smířit, tak pak je jen frustrovaný a nešťastný... :D

72mona3*

Odstranovat zbytečně listovou plochu? U vrby? Té vrby, která se běžně stříhá i "dohola"? *nevi*

72mona3*

Jo to jo, já se samozřejmě nechci dohadovat ;) Jen, že pokud jsem nalezla jednotlivý napadený list (čímkoliv), utrhnu ho, protože cokoliv to je, až to vyroste, pak se to vrátí :) Vlastně to dělám u většiny rostlin (ale ne že je orvu komplet :-D). Co má tazateka za vrbu nevím, originál foto chybí. Myslela jsem, že je ten odkaz jen ilustrační *nevi*

hodnocení

0x

Volně dostupné insekticidy na trhu rychle ubývají. Na toto potřebujete systémový insekticit, což snad už zbyl jen Mospilan. Účinnost samotného Mospilanu je dost mizerná a v tomto případě obvzlášť. Zasahoval jsem Mospilanem proti Bejlomorce dřezovcové a výsledek = 0.

an*
hodnocení

0x

Děláte to správně. V této fázi vývoje se těch potvůrek nejlépe zbavíte otrháním a likvidací napadených listů. Vrbě to neublíží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]