Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Levandule dřevnatí - co s tím?

Od: sasanka* odpovědí: 19 změna:

Mám na zahradě 2 keříky levandule, které nebyly v minulosti zastřihovány, takže jsou vysoké cca 40cm, ale spodní část je dřevnatá a bez lístků, nevypadá to pěkně. Dočetla jsem se na internetu, že sestřihnout až do starého dřeva ji nesmím, protože by neobrazila. Myslíte, že by bylo možné rostliny vyrýt a zasadit je hlouběji? Tedy včetně toho starého dřeva? Co se stane, uhnije to?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Z dřevnatělých částí levandule opravdu špatně obráží a i hlubší zasazení ji neprospěje, bude živořit.

an*
hodnocení

3x

Levandule se ale snadno množí řízkováním. Můžete si namnožit nové rostlinky, dříve než uděláte pokus se starými rostlinami. Jinak souhlas s pckop, ani jedno jí neprospěje.

sasanka*
hodnocení

Nařízkovat zkusím, můžu i teď? A potom spíš zkusit to hlubší zasazení nebo radikální řez?

A zakoření i ve vodě, nebo musím koupit stimulátor a napíchat řízky do substrátu?

an*

Ve vodě jsem to nezkoušela a stimulátor je jistota. Moje zkušenost s levandulí je, že zakoření i jen řízek zapíchnutý přímo v zahradě, bez použití stimulátoru. Množit můžete klidně hned, ale řízek musí být z vyzrálého loňského dřeva.

hodnocení

2x

Měla jsem na zahradě 3 staré keře levandule. Nejprve jsem kolem nich chodila po špičkách a opatrně setříhávala kytičky. Ale pak jsem, těsně před jarem, z nich udělala bonzaje. A kupodivu, byly rády. Obrazily úžasně. Byly to takové veliké, zelené a pak fialové koule. Květy jsem sestříhávala s hodně dlouhými stopkami. Do vázy i na usušení. Do kytice a pověsit květy dolů. Byly úžasné a já je milovala! *slunce*

Musím se podívat, jestli levandule jsou keře, tedy dřevo nebo byliny. Nejspíše keře a jako s keři by se s nimi mělo zacházet.

Je to tzv. polokeř.

floro*
hodnocení

2x

Levandule můžete zmladit i do starého dřeva. Ne každý rok, ale nárazově to přežijí. Teď už je na to ale pozdě, příště hned z jara. pokud jsou to opravdu velké keře, můžete je podpořit tím, že okraje vystříháte méně hluboko, střed vystříháte hlouběji.

Určitě nevyrývat a nesázet hlouběji.

hodnocení

0x

Řízkovat můžete teď nebo v létě z letošních výhonů, stimulátor použijte, zapíchat do substrátu. Výhony vybírejte bez květenství nebo ho vyštípněte. Můžete také zkusit některý z výhonů namnožit na místě hřížením.

doplněno 17.05.18 11:16:

Staré keře bych ostříhal a uvidí se. Je to méně pracnější než zakopávání hlouběji a nejistota výsledku je stejná. Ovšem až budete mít nové životaschopné rostliny.

sasanka*
hodnocení

Tak jsem hned vyběhla na zahradu, nařezala asi 15 řízků z mladšího dřeva (větvičky ještě měly tendenci obrážet) a napíchala jsem to přímo do hlíny do foliáku. Pokud se žádný neuchytí, koupím stimulátor a po odkvětu to zkusím znovu.

Ale pořád nevím, co s původními keři, jestli je spíš vyrýt a zasadit hlouběji, nebo ostříhat až do starého dřeva a doufat, že to dobře dopadne.

tana*

Levandule lze ostřihat až do starého dřeva, nejlépe na jaře, než začnou růst. Většinou obrazí, ale čím starší dřevo, tím déle to trvá. S přesazením hlouběji zkušenost nemám, ale jednu starou jsem vykopávala a kořeny měla pořádné...

Měla jsem 2 přerostlé, jedna po ořezání na cca 5-7 cm nad zemí krásně a hustě obrostla, druhá dlouho nic a potom jen pár výhonků. Nevydržela jsem a koupila novou. Když se správně sestřihávají, jsou husté, větve a výhony mají do stran až k zemi a dřevnaté části nejsou vidět. Jen čím jsou starší, tím jsou větší... takže radikální řez je nemine. Tentokrát zkusím zkrátit polovinu keře a za rok druhou.

hodnocení

0x

Z vlastní zkušenosti - po určité době se stane z levandule pometlo, je lepší rostlinu vyrýt a vyhodit a pořídit si mladou rostlinu, kterou seženete prakticky všude. Taky jsem se léta snažila pořád všechno zachraňovat a podle toho naše zahrada vypadala. Už jsem z toho vyrosta.

sisi, a co celá obrovská pole levandule, kde rostliny "oholí" stroj, kombajn. A ony rostou celá dlouhá léta. A jsou krásné.

Levandule dřevnatí - co s tím?
sasanka*
hodnocení

Taky si říkám, že ta rostlina přece dobrovolně nezahyne, když má fungující kořeny. I pařezy (někdy) obrůstají.

hodnocení

0x

Podle mne se to za pár let stane. Letos to nech být, na podzim ostříhej na hodně krátko, obrazí.

sasanka*
hodnocení

Nebude to lepší ořezet spíš brzy na jaře? Aby to ještě navíc neomrzlo...

Určitě z jara. Ale teď, jestli budeš květy stříhal, tak až ke starému.

sasanka*
hodnocení

Ještě jsem našla tohle - dumazahrada.cz/...

Má to docela logiku, asi to s jedním keřem po odkvětu zkusím a uvidí se.

jabraka*
hodnocení

0x

Na jaře jsem všechno zastřihl až dole a keř mi krásně obrazil.

JABRAKA

sasanka*
hodnocení

Díky všem. Pokusím se vypěstovat z řízků nové jedince, po odkvětu sešmiknu "na ježka" středy keřů a kraje nechám trochu delší, v předjaří pak zakrátím zbylé staré dřevo. Nějak to dopadne, přinejhorším je vykopu a vysadím mladé *jasne*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma levandule

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]