Nejste přihlášen/a.
Mám na zahradě 2 keříky levandule, které nebyly v minulosti zastřihovány, takže jsou vysoké cca 40cm, ale spodní část je dřevnatá a bez lístků, nevypadá to pěkně. Dočetla jsem se na internetu, že sestřihnout až do starého dřeva ji nesmím, protože by neobrazila. Myslíte, že by bylo možné rostliny vyrýt a zasadit je hlouběji? Tedy včetně toho starého dřeva? Co se stane, uhnije to?
Levandule se ale snadno množí řízkováním. Můžete si namnožit nové rostlinky, dříve než uděláte pokus se starými rostlinami. Jinak souhlas s pckop, ani jedno jí neprospěje.
Nařízkovat zkusím, můžu i teď? A potom spíš zkusit to hlubší zasazení nebo radikální řez?
A zakoření i ve vodě, nebo musím koupit stimulátor a napíchat řízky do substrátu?
Měla jsem na zahradě 3 staré keře levandule. Nejprve jsem kolem nich chodila po špičkách a opatrně setříhávala kytičky. Ale pak jsem, těsně před jarem, z nich udělala bonzaje. A kupodivu, byly rády. Obrazily úžasně. Byly to takové veliké, zelené a pak fialové koule. Květy jsem sestříhávala s hodně dlouhými stopkami. Do vázy i na usušení. Do kytice a pověsit květy dolů. Byly úžasné a já je milovala!
Musím se podívat, jestli levandule jsou keře, tedy dřevo nebo byliny. Nejspíše keře a jako s keři by se s nimi mělo zacházet.
Řízkovat můžete teď nebo v létě z letošních výhonů, stimulátor použijte, zapíchat do substrátu. Výhony vybírejte bez květenství nebo ho vyštípněte. Můžete také zkusit některý z výhonů namnožit na místě hřížením.
Staré keře bych ostříhal a uvidí se. Je to méně pracnější než zakopávání hlouběji a nejistota výsledku je stejná. Ovšem až budete mít nové životaschopné rostliny.
Tak jsem hned vyběhla na zahradu, nařezala asi 15 řízků z mladšího dřeva (větvičky ještě měly tendenci obrážet) a napíchala jsem to přímo do hlíny do foliáku. Pokud se žádný neuchytí, koupím stimulátor a po odkvětu to zkusím znovu.
Ale pořád nevím, co s původními keři, jestli je spíš vyrýt a zasadit hlouběji, nebo ostříhat až do starého dřeva a doufat, že to dobře dopadne.
Levandule lze ostřihat až do starého dřeva, nejlépe na jaře, než začnou růst. Většinou obrazí, ale čím starší dřevo, tím déle to trvá. S přesazením hlouběji zkušenost nemám, ale jednu starou jsem vykopávala a kořeny měla pořádné...
Měla jsem 2 přerostlé, jedna po ořezání na cca 5-7 cm nad zemí krásně a hustě obrostla, druhá dlouho nic a potom jen pár výhonků. Nevydržela jsem a koupila novou. Když se správně sestřihávají, jsou husté, větve a výhony mají do stran až k zemi a dřevnaté části nejsou vidět. Jen čím jsou starší, tím jsou větší... takže radikální řez je nemine. Tentokrát zkusím zkrátit polovinu keře a za rok druhou.
Z vlastní zkušenosti - po určité době se stane z levandule pometlo, je lepší rostlinu vyrýt a vyhodit a pořídit si mladou rostlinu, kterou seženete prakticky všude. Taky jsem se léta snažila pořád všechno zachraňovat a podle toho naše zahrada vypadala. Už jsem z toho vyrosta.
sisi, a co celá obrovská pole levandule, kde rostliny "oholí" stroj, kombajn. A ony rostou celá dlouhá léta. A jsou krásné.
Ještě jsem našla tohle - dumazahrada.cz/...
Má to docela logiku, asi to s jedním keřem po odkvětu zkusím a uvidí se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.