Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žloutnutí a opadání zeravu západního

Od: kocicka* odpovědí: 8 změna:

Mohl by mi někdo poradit,proč mi začaly žloutnout a opadávat zeravy západní? Mám z nich živé ploty. Nejprve mi odešel jeden strom z asi 5 leté výsadby.Loni zežloutl a úplně opadl jeden z řady 20 letých. Opět pozoruji,že další 2 mění barvu.Nejprve přes světle zelenou a pak uplně celý zežolutne a opadá. Pokaždé na jiném místě v řadě. Když uříznu větev vypadá jako zdravá. Děkuji za radu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

3x

V živém plotě je obrovská konkurence mezi rostlinymi. Zeravy jsou v podstatě vysoké stromy a jejich kořenový systém není nijak hluboký, spíš připomíná velký trs jako u trav (jen ve vetším měřítku) - velký shluk drobných koříků nezasahujících nijak do hloubky. Max tak do půl metru. Mají pár hlavních kotevních, ale opravdu jen pár. Pokud třeba nemulčujete organickým tlecím materiálem, rostliny velmi rychle vyčerpají živiny a začnou živořit.

To co se u vás děje je právě důvod, proč nejsou živé ploty z jehličnanů (krom tisů) vhodné. Jehličnany téměř neregenerují svou poškozenou listovou plochu a pokud vám nějaká rostlina vypadne, tak ji v řadě už nenahradíte. Z tohoto důvodu jsou listnaté živé ploty neocenitelné.

kocicka*
hodnocení

Díky za radu. A co nyní se sucháčem? Krása plotu je ta tam.

floro*

Jestli je to jen okrajové, tak přidat živiny - hořkou sůl, ideálně zkombinovat se zálivkou i aplikací na list.

Přidat hnojivo pro jehličnany - ideálně rozpustit ve vodě a zálivkou - jde o to, aby se do rostliny co nejrychleji dostaly, což když aplikujete granule, než se rozpustí a dostanou živiny do půdy a následně do rostlin...

Mulčovat prostor pod rostlinami sečenou trávou - průběžně dosypávat, kompostem, či jinou organickou hmotou. To aby se postupně uvolňovaly živiny a do půdy ke kořenům se dostala organická hmota. A dostatek zálivky. Např dvakrát za týden pořádně ke každé rostlině (např. 20 l k jedné).

Pokud tam máte textilii, tak okamžitě s ní pryč.

Ale pokud je to již většího rozsahu, tak nepomuže ani svěcená.

an*
hodnocení

2x

Souhlasím s Floro. Neznám jediný vysoký živý plot z jehličnanů, který by nebyl proschlý. Chyba je nejen v nedostatku živin a vláhy, chybí i světlo a vzduch, protože mladé stromky bývají sázeny příliš hustě.

jofa*
hodnocení

0x

Těch příčin může být celá řada a jen těžko to někdo takhle na dálku zjistí. Od dlouhodobého sucha, ohryzané kořeny, přemokření,... téměř cokoliv.

doplněno 14.05.18 15:41:

Napěstoval jsem se tůjí spoustu a přestože jsem se vždy domníval, že jim nic nechybí, vždy nějaká začala prosychat, uyschat, aníž bych přesně zjistil proč.

kocicka*
hodnocení

Hořkou sůl jsem začala aplikovat, poté co jsem si přečetla články na netu. Já se bláhově domnívala,že zerav není náročný.

tiffany*
hodnocení

0x

Zalévat, mulčovat, na jaře ev. i na podzim hořká sůl... mně zatím funguje skvěle více než 10 let, sousedovi, který nezalévá ani jinak nepečuje, odchází jeden stromek za druhým.

kocicka*
hodnocení

Děkuji za radu. Jen teď nevím,jak zaplnit místo po uschlých jedincích. Je nějaká šance,že by po seříznutí vyrazil strom od spodu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]