Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr travní směsi, rady

Od: nox® odpovědí: 10 změna:

Zdravím, v brzké době plánuji založení trávníku a vzhledem k tomu, že moje znalosti v tomto odvětví jsou prakticky nulové, snažím se najít jakékoliv rady a tipy na hezký trávník v rámci možností a třeba se dostane dobrých rad i zde. Půda z mého pohledu není nějak extra kvalitní (je trochu dočervena), obohatili jsme ji o kompost, vybrali co nejvíce kamení, v brzké době plánuji ještě zavlažování. Moje představa je spíše okrasnějšího charakteru, jelikož nebude nijak zatěžován. Nemusí to tedy být zrovna trávník roku, ale vypadat by to alespoň trochu mohlo. Jaké třeba zvolit travní směsi, postačí nějaké běžně dostupné z různých hobby marketů jako Hornbach, Bauhaus, docela jsem slyšel i dobrou odezvu na směs z Mountfieldu, případně se poptat na nějakou značku v zahradnictvích? Zatím jsem pokupoval po FloraSelf - travní směs pro okrasný trávník, pouze mám obavu, aby takový okrasný trávník nenadělal více práce jak potěšení. Dále, jestli ještě před výsevem použít nějaké hnojivo, měřit pH nebo na co ještě se zaměřit? Za jakékoliv tipy děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

my jsme zatravňovali kus pozemku a s úspěchem jsme použili trávní směs na fotbal. Jednak že je nízká a dobře vypadá, ale hlavně má hlubší kořínky. Trávník tak snadno nevyschne.

agroprofi.cz/...

Prodává se i v menším balení, než v pětadvacetikilovém pytli.

nox®
hodnocení

Sice jsem zvažoval spíše něco ve stylu park, ale také je to zajímavá varianta.

hodnocení

2x

Loni na podzim jsem obnovoval trávník a použil jsem od Seed Service tzv. modrou řadu, která má tmavší barvu. seedservice.cz/...

Před setím jsem zem vylehčil křemičitým pískem, nedával jsem žádné hnojivo, hnojím intenzivně až teď na jaře.

nox®
hodnocení

Ten odstín do modré zní docela zajímavě. To bude náročné rozhodování.

joudic*
hodnocení

2x
Mam vlastni mix sport a smes do sucha..

pohanka*
hodnocení

1x

Mám ráda užitkovou zahradu. Též rostliny, které nabídnou užitek pro hmyz a drobnou zvířenu, ale i oku lahodící pohled.

Proto bych doporučila část pozemku, využít na rozkvetlou louku. Prodává se i speciální osivo. Třeba naše firma (ČR/ z Rožnova pod názvem Kvetoucí louka z Rožnova. Najdou se ovšem i jiné. Mě se líbí, když jsou v trávě naše staré polní kvítka - kopretiny, vlčí máky, kohoutky, vikve, mateřídouška, chrpy atd.

Taková louka se kosí /žne/ jenom dvakrát do roka. Je to pastva pro motýly, včely a podobně.

Stačí kousek v rohu zahrady, nebo na okraji.

Sterilní trávníky, tak časté u novostaveb, kde se hubí i ty sedmikrásky a pampelišky, nemám ráda.

Vidím souseda, jak stále něco po trávníku stříká a rozhazuje, já raději zahrádku bez chemie.

Ale každému se líbí něco jiného.

nox®
hodnocení

Přiznám se, že tento divoký styl trávníku se mi také líbí, ale představoval bych si to spíše k chatě/chalupě nebo starší zástavbě. Já jsem právě ten typ s novostavbou, ne že bych musel mít za každou cenu sterilní trávník, ale k výslednému stylu, který (menší) zahradě dávám, se to tak nějak hodí.

pohanka*

Přes den jsem přemýšlela, co jsem Vám napsala v prvním odpovědi. To je právě ta tragédie malých pozemků /tak všeobecně, neberte to osobně/. Dříve byly pozemky na stavbu domů 1 - 2000 sqm. Nyní jsou kolikrát pouze 4 - 500 sqm. Dříve, při pracovním zatížení, nebyl majitel mnohdy celou zahradu důkladně obdělat a posekat /hlavně nebyly sekačky/. Vždy mu nějaký kus zákoutí zůstal ladem. A na něm se rozplevelily různé rostliny. To byl ale ráj pro rúzná životní stádia brouků, hmyzu, motýlů atd..

Divoká příroda mizí a s ní mizí i druhy živočichů na té divočině závislé. Mohou za to i monokultury, zahradní architektura vesnic, měst, i veřejných prostranství.

Potom múže EU dělat pobídky a dávat dotace a granty na obnovu a udržitelnost krajiny. *zed*

Dejte si trávník podle svého přání, nic ve zlém, já jsem si jenom takhle posteskla.

an*
hodnocení

1x

Také doporučuji hřištní směs, je s ní nejméně práce, nedorůstá vysoká a snese sešlapávání. PH půdy jsem vůbec neřešila. Trávník mám plný sedmikrásek, nasbírala jsem si semínka na louce a je tedy zároveň i okrasný.

doplněno 11.05.18 16:25:

A všiml jste si, že tráva roste všude? Na každé neudržované mezi? V parcích po ní běhají a hrají si děti, na loukách na ni čůrají psi. Občas ji posekají, žádná další údržba se nekoná. Také jí nikdo nehnojí. Kdo nechce výstavní anglický trávník, nemusí řešit přípravu půdy ani hnojiva.

nox®
hodnocení

Fotbalový trávník docela zaujal, každopádně by mě ale zajímal rozdíl v nárocích na přípravu půdy, například vyloženě okrasný trávník/parkový/fotbalový. Sešlapování moc neřeším. Počítám, že minimálně ještě nějakou dobu bude pohyb po travnaté ploše maximálně při sečení a údržbě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]