Nejste přihlášen/a.
dobrý denm vadí buxusum, ze je zalívám každý den? děkuji P.
Jestli je máte v zahrádce, tak určitě nevadí. Rostliny zasazené v zemi nelze přelít. Pokud jsou v květináčích tak dbejte na to, aby dole v misce pod květináčem nestála trvale voda.
Nechápu, proč se lidé tolik bojí přelití a raději rostliny usuší. Já také zalévám každý den. Kdo má rostliny rád, dá jim na jaře a v létě každý den trochu vody. Je to lepší, než jednou za čas hodně.
Buxus má vlhkou zem rád, proto mu vyhovuje polostín. Když už je na slunci, zálivku každý den potřebuje.
Floro a Pckop, melete jakousi teorii naučenou z knížek. Je vám lépe, když jste se na mě mohli vyřádit? Nezalévám denně buxus, ale zalévám denně hortenzie a některé další rostliny. A ne jen trochu, vodu liji přímo ke kořenům. Je to keř skoro 2 metry vysoký. A také vidím ty chudinky u sousedů, co živoří bez vody. Také denně zalévám všechny pokojové rostliny a daří se jim skvěle. Voda je totiž základ života.
Z mé celoživotní praxe jako květinářka vím, že co jednou uschne, to už nikdo nezachrání.
Floro@ - soudě podle vašeho nicku, měla byste být hodná a milá žena. Ženy které mají rády přírodu a rostliny takové bývají a já se u svých zaměstnankyň zatím s jinými nesetkala. Vy se ale chováte hrubě. O co vám jde? Bojíte se konkurence, že se snažíte znevážit každou moji odpověď?
an. Každý na to zalévání máme jiný názor. Já se musím usmívat, když tady vidím jednu paní každý den zalévat záhon. Taktak ho pokropí. Když hrábneš do země, tak zjistíš, že vlhko je tak maximálně do jednoho centimetru. A kořeny jsou jak hluboko? Podstatně hlouběji. Takže já se domnívám, že daleko efiktivnější je zalét jednou za týden, ale pořádně.
sebod
Bydlím v místě, kde už 3 týdny nezapršelo. Na zahrádce jsem dvakrát denně, abych zalil záhony a čerstvě založený trávník. Kdybych to neudělal, můžu se s úrodou a trávníkem rozloučit a proto každá zálivka, byť je krátkodobá, je pro rostliny žádoucí.
Tak asi čerstvě zasetý trávník je něco jiného, než buxus, že? Stačí se podívat, kam sahají kořeny, žejo?
Sebod@ a co Hortenzie? Ty také nezaléváte? Kořeny mají hluboko, ale vodu tedy chtějí. Zalévám je konví každý den. Odmění se obrovskými květy.
Zasetý trávník v těchto horkách, zeleninová zahrádka je něco jiného než keř dlouhodobě na svém stanovišti. Hortezie a buxus je také něco zcela jiného. Nevím proč se tak čertíte. Reakce byla na tvrzení, že rostliny v půdě nelze přelít. Což ne holý nesmysl. Ale je potřeba použít i selský rozum, za jakých podmínek, jakou rostlinu na jakém stanovišti! Ne tady tvrdit cosi...
Stejně tak tvrzení, že je lepší každý den trochu, než občas vydatně. Jestliže zalejete kytku trochu, voda se nedostane hlouběji než pár centimetrů. To logicky stimuluje rostlinu tvořit kořeny jen v této vrstvě. Pak zálivku vynecháte (např. jedete na dovolenou) a rostlina se dostane do stresu jen proto, že nemá aktivní kořeny hlouběji. Pak přijedete a řeknete si: Jo, je potřeba ji zalévat každý den. Naopak pokud ji zalejete vydatněji občas )ale tak, že se voda vsákne ne že se vyleje a odteče pryč), tak voda se dostane hlouběji. Dokonce sami kořeny fungují jako svodnice, voda po nich a v jejich okolí protéká hlouběji do půdy. rostlina pak tvoří kořeny v hlubším profilu a je pak odolnější vůči vlhkostním výkyvům, má přístup k hlouběji uloženým živinám (některé živiny se v mělčích vrstvách prostě ani nevyskytují). Toto je prostě dokázané a holý fakt.
Ale jak se říká - Chytrému napovez, hloupého trkni, že?
an. Na zdejším hřbitově jsou desítky hortenzií. "Nikdo ji tam nezalívá, ona sama roste " . Květy mají obrovské jak polívkové talíře
. Vodu dostanou jenom když zaprší. Přesto krásnější keře se hned tak nevidí (nojo,no mají v půdě dost živin
). Prostě za mě: zalévat denně a málo je mrhání jak vodou, tak časem.
A s buxusem se to má stejně. Může být na plném slunci a přesto není potřeba denní zálivka.
@an v jednom příspěvku napíše, že kdo má rostliny rád, dá jim na jaře a v létě každý den trochu vody. A v komentáři, že zalévá jen když je dlouhodobě sucho. To není poprvé, kdy si odporuje v jedné otázce. Z této rubriky se stává žvanírna a ne poradna.
An, jediný, kdo je tu hrubý jste vy. Bohužel vaše příspěvky v poslední době jsou mimo. Toto je poradna a pokud vidím, že radíte nesmysl nemám důvod se k tomu nevyjadřovat. Stejně tak reaguji i na jiné přispěvatele, když je to potřeba, jen vy si to zřejmě berete moc osobně.
A určitě nemeleme něco teoretického, ale pohybuji se (a určitě i PCkop) v holé praxi, takže opravdu vím, že i ty teorie z knížek jsou pravdivé. A tím myslím kvalitní literaturu, nikoliv typu Receptáře či Naše zahrada. Ale nemyslím si, že bych se před vámi měla obhajovat.
Sebod@ - až Vám sousedé nacpou k plotu thuje a nechají je dorůst 4,5 metrů, protože se nechtějí dívat jak Vám všechno kvete zatímco jim chcípá pochopíte, že bez vody to nejde. Ty jejich proschlé jehličnany vysají všechno vlhko z širokého okolí a já se zase nechci dívat na ty thuje. Tak mám u plotu stínomilné keře a rostliny. Daří se tam borůvkám, bobkovišni i cesmíně, hortenziím, astilbe, akébii a popínavým lonicerám. Ale musím zalévat. Mimochodem u nás se na hřbitov dávají voskovky, nic jiného tam nepřežije. Hortenzie nemají šanci přežít. U vás asi víc prší.
an. Nemá cenu s Tebou o čemkoliv diskutovat. Prostě každý den trošku zalévej tak, jak to děláš dosud. . Ti ostatní zahrádkaři, rozumnější, nechť zalévají v době sucha tak jednou za týden a pořádně
Můžete zalévat kolikrát chcete, ale rostlinám častá zálivka vadí. Že můžete přelít, to už správně napsala @floro. Velké množství vody také múže vyplavit živiny (zvláště dusík) do spodních vrstev, kde už na ně kořeny nedosáhnou a ničí se struktura půdy a kořeny mají i nedostatek kyslíku. Zálivka studenou vodou má i za následek přestávku v příjmu vody a živin do doby než se voda ohřeje na teplotu půdy. Neustálý přísun vody nenutí také rostlinu vodu hledat v hlubších vrstvách, takže denní zálivkou omezujete i rozvoj kořenového systému a tím i odolnost proti suchu. Lepší tedy je zalít pořádně (20-30 mm najednou) a pak několik dnů vynechat dle počasí. U starších rostlin zalévat poze v případě velkého sucha.
Barbakane, období dešťů je v jiných zeměpisných šířkách než u nás.
Nechytejte za slovo!
Dostalo se vám od Pckopa dost jasných argumentů, které jsou pravdivé. Máte vůbec ponětí, jak funguje koloběh živin v půdě, jak se pohybují jednotlivé prvky, jak jsou ovlivněny právě zálivkou? Ale je fakt, že každodenním přidáním litru vody se ještě žádná kytka nepřelila...
Nejlepší je dávat vlastní příklady a zkušenosti. Tento buxus byl sázen na jaře 1996 a tudíž je stár 22 let. Namnožen po 10 cm větvičkách (řízků) 1. listopadu 1995 100 ks do domácího pařníčku a substrátu s pískem..Na jaře 1996 sázel do spony 4 ks na běžný metr. Samozřejmě první i druhý rok pravidelně zaléval, jako každou rostlinu po vysadbě. Dále už jen mimořádně pří dlouhodobém suchu. Minimálně 15 let ani jednou nezalil. Tak to jen ukázka a můj postup při pěstování buxusu.. Stříhám v srpnu a nikoliv každý rok.
Buxus jsem zalila po vysazení, možná, že jsem vylila i kýbl vody do jámy před tou výsadbou. Za celý pobyt u mě jsem buxus ani jednou nezalila, nikdy nic neuschlo, tedy nějaká větvička. Občas jsem přistřihla do kulata. Narostl velký keř, nedosáhla jsem již na vrchol. Měl i plno malých semenáčků okolo sebe, ty jsem likvidovala. Protože se v něm nedrželi ani ptáčkové a byl takový smutný, hřbitovní, šel po 20 letech pryč.
Umístění - na jižní straně u baráku, v mírném spádu. Tedy v žádném případě vlhko, naopak na plném slunku.
Takže já mám zcela protichůdné zkušenosti.
Přesně tak. a že jsem se ho nasázel a napěstoval na zahradě . Záléval po výsadbě první rok, max dva při suchu a od té doby již nikdy. Poloha v rovině, sušší lokalita. Nikdy nic neuschlo ani nevymrzlo.
Taky nevím proč je zalévat?Měli jsme s buxusu (u nás krušpánek) živí plot přes 20 let a nikdy jsme jej nezalévali.Přežil i velké sucha až do předloňska než jej zlikvidoval nějaký zavíječ
magor, Teď jsem viděla nějaké video, jak s těmi housenkami úspěšně bojují indičtí běžci. Ne, migranti, ale kachny
an. Není třeba, asi ses rozčilovala. Udělej pokus. Půlku keřů zalévej tak, jako dosud (tedy denně), půlku zalij opravdu až po delší době sucha. Vsadím se s Tebou, že na rostlinách neuvidíš žádný rozdíl, zato ušetříš vodu i čas.
Sebod já se přece nerozčiluji. A vím že to myslíte dobře, ale mám to už dávno vyzkoušeno. Rady dávám jen ze své praxe. Nejsem žádný začínající zahrádkář, který loví informace na internetu. Ale začínám mít pocit, že tady jde jen o ta první místa v žebříčku hodnocení. A to je vážně škoda. Kdyby zde to hodnocení nebylo, mnozí z nás by sem chodili raději.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.