Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vysadit na záhon po odkvětu k narciskám

Od: mjso® odpovědí: 8 změna:
Holky, sázíte něco do záhonu po odkvětu narcisek? Cibulky nevyndavám. Vloni jsem pak měla jen holý záhon a zdá se mi ho škoda. Letos se ale bojím, že cibuky znehodnotím záléváním něčeho co bych tam zasadila. Třeba afrikánů.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

2x

Afrikány zasadit můžete, nejsou příliš náročné na zálivku. Já mám narcisky i tulipány v záhonu s trvalkami. Po odkvětu jarních cibulovin už jsou venku trvalky a záhon tak není nikdy holý.

doplněno 07.05.18 16:15:

Nevýhoda letniček je, že se musí sázet každý rok znovu a zahrádka je celé léto stejná. Já mám raději trvalky, jen se musí sesadit tak, aby kvetly postupně. Tak na záhonu od časného jara až do podzimu stále něco kvete a není třeba žádná údržba. Mám vždycky radost, když vykvete některá další. Jeden den ještě nic a druhý už záplava květů.

A stálezelé trvalky zdobí záhon listy i v zimě.

an, to máte pravdu, musí tam být i kus znalosti, kdy která trvalka kvete a jaké výšky dosahuje, také barvy sladit, když se to umí, je to pak krása a radost. ;)

72mona3*
hodnocení

2x

Ó ano. Letničky. Afrikány, osteospermum, gazanie, někdy i muškáty. A na okraj třeba výkopu. Ještě těch tam mám macešky. M.

doplněno 07.05.18 17:08:

Před pár lety jsem našla zalíbení v muškátech zonale. Každý rok mám truhlík na severním okně, a když chci obměnit, je mi líto ty "vysloužilé" vyhodit. Tak jsem zkusila záhon. A jde to. Jediné, co jim nesvědčí, jsou delší deště. Květy po nich musím odstranit, protože spíš hyzdí. Ale o to víc zase pak obráží novými. Jinak jsou velmi odolné, už jsem dávala i na hřbitov. A vydrží až do mrazíků.

doplněno 07.05.18 17:23:

Sice možná nemaji v lásce deště, zato je nesežerou slimáci. Afrikány mi zlikvidují během chvilky.

mona, ráda bych se vás zeptala na ty muškáty, myslela jsem, že jsou spokojené, když do nich neprší, jak tedy prospívají v záhoně, také by se mi tam líbily. Děkuji za info.:)

72mona3*

A kdybych si to po sobě pořádně přečetla *zed*

A na okraj bakopu. A nebo lobularii.

Slimáci a afrikány, to je neštěstí, na každé rostlince visí tři...*sok*

liska5
hodnocení

1x

Co vysadit k odkvetlým narciskám? Především se řiďte tím, zda je záhon slunečný či stinný. Vlhký nebo suchý. Zda je kolem lesní prostředí a kyselá půda, nebo naopak vápenatá někde u zdi. Jestli je to malý záhonek, nebo pořádný kus zahrady. Zda s tím nechcete mít práci a dáte nenáročnou trvalku, nebo chcete mít parádu, která bude kvést celé léto a s podzimem skončí. Podle toho se ptejte.

hodnocení

0x

Výhoda letniček oproti trvalkám je, že kvetou celé léto, máteli zahrádku v dosahu, můžete tam píchout výše zmíněné afrikány, vysoké ostálky /zinie/, voskovky, do stínu třeba lobelky a pod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]