Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v první řadě bych se rád omluvil všem zahrádkářúm, za můj " hloupý dotaz". Ale zdědil jsem letos po taťkovi zahrádku, kterou se snažím udržovat a nechápu, jak se množí kedluben a ředkev. Zasázel jsem cibuli, česnek, hrách a ostatní, ale jak mám zasadit kedluben a ředkev. Ano, koupím si v nějakém "márketu" semínka, jak jsem již udělal, ale kde se ta semínka vezmou, z čeho? U peckovin tomu rozumím, ale co si vlastně kupuji v obchodě, když si kupuji ředkev, nebo kedluben?
Děkuji za info
Nevím, jestli se trefím do vaší otázky, ale semena vytváří skoro každá zelenina, vyjma česneku. Některá vykvétá v roce, kdy byla zaseta, jiná až v roce dalším. Semena se nechají dozrát a jsou použita pro další pěstování. Na zahradě to většinou nevidíte, protože sklízíte před tvořením květů. Vidíte to u fazolí, hrachu, brokolice(sklízí se neotevřená poupata) a snadno jde do květu ředkvička, salát, atd. Sazečka cibule je také ze semen setých v loňském roce.
Kedluben je dvouletka, takže když nesklidíte včas, tak nevykvete, ale vykvétá až v dalším roce. Ředkve jsou jednoleté i dvouleté.
Když kedluben nesklidíte včas, vyžene nahoru výhon s květem. Květ musí včely nebo hmyz opilovat a potom se na odkvetlém květu vytvoří semena. Ta se musí nechat dozrát a příští jaro se vysévají. To je to co koupíte v obchodě. U ředkve platí totéž.
Malá oprava textu: Když kedluben nesklidíte a necháte ho ve skleníku přes zimu, další rok vyžene výhon s květy ...
Dobrý den, svého času byl velkým dodavatelem semínek podnik Sempra Veleliby. Když jsem projížděl okolo, tak tam byl velký pozemek se záhony a tam pěstovali zeleninu na semínka. Takže, nikoliv jen k snědku, ale ponechali ji na semínka - a ty potom prodávali v těch sáčcích. A potom jsou i různé "výzkumáky" a "šlechtírny", které dodávají také semínka. Zdravím!
Děkuji Vám všem mnohokrát za odpovědi. Nevím, proč mně to nenapadlo samotného. Je to přitom tak "jednoduché" Alespoň co jste napsali, tak si říkám, jak jsem se mohl vůbec na něco takového ptát. Teď mně to příjde jako naprosto jasné. Ještě jednou děkuji a budu se snažit, aby taťkova zahrádka byla v plné parádě i za mého působení
A pro případné další zahrádkářské rady, přidávám svůj e - mail
Děkuji, Petr
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.