Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Pěstuji gloriozy. Pěstuji je v truhlících a dávám k plotu. Letos jsem nějak nemyslela a pár hlíz zasadila do samozavlažovacího truhlíku bez odtoku. To nemohu k plotu dát. Jiné šikovné místo venku pod střechou nemám. Vím, že se gloriozy pěstují i v bytě. Nechám je na jižním okně. Ale nevím, jak a po čem by se měly pnout. V bytě se asi tak nerozroste. Ale i tak se mi pnutí po věnci zdá málo. Hřebíček do plastových oken nedám, do ostění nechci.
Pěstuje někdo gloriozy za oknem? Jak?
Já je tedy nepěstuji, ale jsou nádherné. Nevím jestli se jim bude dařit na jižním okně. Přestože chtějí hodně světla, přímé slunce nechtějí, spíše polostín. Možná by šlo dát je také do zahrádky a nad ně deštník, aby do nich nepršelo a byly trochu zastíněné.
Jestli vám do okna nesvítí celý den slunce a neotevíráte ho, šlo do truhlíčku zapíchnout opěrku k popínavým rostlinám, nějaký hezký žebříček. Dělají se i úzké a vysoké.
Gloriozy jsem pěstoval v bytě na jižním okně, které bylo ovšem přistíněno balkonem. Oporu jsem neřešil, protože jsme měli dlouhé záclony a to byla ideální opora pro ně (k velké radosti manželky). Počítejte s tím, že v byte porostou víc než venku. Gloriozy po zácloně dorostly ke konzoly, tam teprve rozvětvily a u stropu kvetly. Teď je mám v květináčích venku na zídce v polostínu a gloriozy se pnou po sousetově živém plotě ze smrků.
Jen pro zajímavost. Dcera na gymplu měla napsat práci o nějaké rostlině, tak psala o glorioze. Každý den měřila přírůstky a věřte nebo ne, tak maximální denní přírůstek byl 23 cm (slovy dvacet tři). Bylo to doma na okně.
Není zač. Mě taky už začaly venku vyrážet, ale jsou to zatím kolíky do 5 cm max. Ještě jim musím lehce upravit sousedovic smrčky, aby se lépe pnuly.
Jestli se dobře popnou i po málo dírkovaných záclonách, tak mám asi vystaráno. V málo obývané místnosti (děti, návštěvy) mám staré záclony a část okna je stíněna šeříkem. Že porostou v bytě víc než venku, mě zaujalo. Nechám se překvapit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.