Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Glorioza v bytě

Od: bimbam® odpovědí: 4 změna:

Zdravím! Pěstuji gloriozy. Pěstuji je v truhlících a dávám k plotu. Letos jsem nějak nemyslela a pár hlíz zasadila do samozavlažovacího truhlíku bez odtoku. To nemohu k plotu dát. Jiné šikovné místo venku pod střechou nemám. Vím, že se gloriozy pěstují i v bytě. Nechám je na jižním okně. Ale nevím, jak a po čem by se měly pnout. V bytě se asi tak nerozroste. Ale i tak se mi pnutí po věnci zdá málo. Hřebíček do plastových oken nedám, do ostění nechci.

Pěstuje někdo gloriozy za oknem? Jak?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

2x

Já je tedy nepěstuji, ale jsou nádherné. :) Nevím jestli se jim bude dařit na jižním okně. Přestože chtějí hodně světla, přímé slunce nechtějí, spíše polostín. Možná by šlo dát je také do zahrádky a nad ně deštník, aby do nich nepršelo a byly trochu zastíněné.

Jestli vám do okna nesvítí celý den slunce a neotevíráte ho, šlo do truhlíčku zapíchnout opěrku k popínavým rostlinám, nějaký hezký žebříček. Dělají se i úzké a vysoké.

hodnocení

2x

Gloriozy jsem pěstoval v bytě na jižním okně, které bylo ovšem přistíněno balkonem. Oporu jsem neřešil, protože jsme měli dlouhé záclony a to byla ideální opora pro ně (k velké radosti manželky). Počítejte s tím, že v byte porostou víc než venku. Gloriozy po zácloně dorostly ke konzoly, tam teprve rozvětvily a u stropu kvetly. Teď je mám v květináčích venku na zídce v polostínu a gloriozy se pnou po sousetově živém plotě ze smrků.

doplněno 05.05.18 12:34:

Jen pro zajímavost. Dcera na gymplu měla napsat práci o nějaké rostlině, tak psala o glorioze. Každý den měřila přírůstky a věřte nebo ne, tak maximální denní přírůstek byl 23 cm (slovy dvacet tři). Bylo to doma na okně.

doplněno 13.05.18 08:21:

Není zač. Mě taky už začaly venku vyrážet, ale jsou to zatím kolíky do 5 cm max. Ještě jim musím lehce upravit sousedovic smrčky, aby se lépe pnuly.

hodnocení

Jestli se dobře popnou i po málo dírkovaných záclonách, tak mám asi vystaráno. V málo obývané místnosti (děti, návštěvy) mám staré záclony a část okna je stíněna šeříkem. Že porostou v bytě víc než venku, mě zaujalo. Nechám se překvapit.

hodnocení

Ještě jednou děkuji za dobrou radu.

Protože svým pokojovkám často vyloženě "sloužím" :), neváhala jsem a vyměnila hustou záclonu za hodně děrovanou. Vidím, že gloriozy v místnosti rostou nápadně rychleji než ty venkovní. A vidím, že se jim v zastíněné části okna nelíbí, táhnou se na plné slunce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]