Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ruže, choroby ruží

Od: zdenof odpovědí: 10 změna:

Dobrý deň,

som začiatočník pestovaveľ ruží a hned mám problém. kúpil som si pekné, zdravé ruže, dobre zabalené s obalom zeminy. Po vysadení do záhrady pekne začali rásť no hned sa objavilo odumieranie listov s vonkajšej strany tak ako je to vidieť na foto. Neviem o čo sa jedná a ako mám postupovať pri ošetrení. Môžete mi skúsenejší poradiť?Dakujem za každú užitočnú radu...

Ruže, choroby ruží
Ruže, choroby ruží #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rostlin*
hodnocení

4x

Máte štěstí, že jdu zrovna kolem. *smich* Jedná se o deficitní okrajovou chlorozu či nekrozu listů růže. Má nedostatek draslíku. Kupte specio hnojivo na růže nějaké. A také bych tu chuděru okopal a zalil. Nemluvě o plevelu. V Tescu klidně růže kupte. Dávejte jen pozor jak vypadají. Já tam občas nějakou také koupím, páč mi ji je líto a to jsem růžař. *smich*

zdenof
hodnocení

Ďakujem vám za dobrú radu. Krátko, stručne, zrozumiteľne. Ešte dnes kúpim hnojivo a večer prihnojím. Vďaka vám

hodnocení

2x

Můžete upřesnit, co jsou zakoupené pěkné, zdravé, dobře zabalené sazenice. Jsou to na jaře koupené, půl roku kdesi nějak uskladněné sazenice v igelitu, co se prodávají v supermarketech?

doplněno 01.05.18 22:50:

To šedivé kolem není náhodou popel?

doplněno 02.05.18 11:25:

Že jste koupil nekvalitní sazenice je fakt. Příště na podzim, prostokořené, u zahradníků. Zalévejte ne večer, ale ráno, aby co nejdřív oschly listy. Zalévejte dost, ale určitě ne každý den. Nalijte ke každé třeba půl konve a další zálivku za tři, čtyři dny nebo i za týden podle počasí. Uvidíte jak porostou, když tak se ozvěte. Podívejte se na vršky letorostů, už jsou dost mšice.

floro*
hodnocení

2x

V Tescu? Jo jo, to jste koupil u odborníků. Proč nezajít k kvalifikovanému zahradníkovi, nejlépe přímo pěstiteli. Jako by v pneuservisu prodávali fláky masa, či chutné pečivo.

No a za další, co to máte okolo za šedivou zeminu? Není to nějaké hnojivo? Připadá mi to jako připálené povýsadbovém šoku z nadmíry živin.

doplněno 02.05.18 06:18:

Tesco si to určitě samo nevypěstovalo, ale nevhodným skladováním, změnami teplot při distribuci po jednotlivých skladech apod. se zasenice zapařují, narašují, dostávají teplotní šoky a tak dále a pak se v pupenech a na výchonech množí různé choroby. Když si jdu pro léky, koupím je v lékárně, když si jdu spravit auto, jdu do servisu. Když jsu do koupit potraviny, půjdu do potravin. Když si chci koupit rostliny, půjdu do zahradnictví. Nejde jen o vypěstování, ale také o způsob prodeje, podmínky při prodeji, ono je to stejné jako u chlazeného masa - důležitá není jan výroba, ale i způsob distribuce. To jsme tím chtěli říct.

Jak už jsem psala, přihnojoval jste sazenice při výsadbě? Jde o to, že pokud jste jim něco přidal a přidal toho moc, tak jste je tím hnojením spálil. To naznačuje zvláštní zbarvení půdy. To je první, co nás napadlo. Proto se ptáme. No a pokud toto potvrdíte, tak jsme doma, pokud vyloučíte, tak můžem něco radit dál.

doplněno 02.05.18 23:04:

Tak, Rostlin vám uhodil hřebíček na hlavičku. Zřejmě za to může přidání rašeliny při výsadbě. Porušila se vázanost draslíku v půdě a zaléváním jste ho od růže vyplavil.

Ještě bych doplnila, že je potřeba okolí růži zamulčovat vhodnám mulčem - kůrou nebo posečenou trávou a zamezit tak přorůstání trávníku do kořenového prostoru růží. Velká chyba je sázet keře jen tak do trávníku a nechat zarůst. Usnadní vám to i sečení kolem, nemusíte stále plet a nepoškodíte si spodky růží narážením sekačkou a růže nebudou přicházet o důležitou vodu a živiny.

zdenof
hodnocení

Určite som si preštudoval na internete o pestovaní ruží. Nerobil som nič špeciálne kolo nich. Pôda v ktorej sú je trávnik ktorý nebol najmenej 10 rokov rýľovaný. Urobil som len asi 50cm dieru aj takú širokú a primiešal som trochu rašeliny asi 1 diel rašeliny a 5dielov pôvodnej zeminy. Zalievam to denne pred večerom vlažnou vodou odstátou, nie priamo s vodovodu. Rašelina čistá s obchodu, tentoraz so záhradníctva balenie 5kg. Svetlá je možno preto na foto že je suchá, pred zalievaním a prekyprená motyčkou, lebo na vrchu sa robí normálne škrupinka od zalievania čo je normálne. V záhrade nie som až taký nováčik, som s dediny a s motykou som vyrastal, pestujem kaktusy mám peknú zbierku, orchideje, ibišteky, dracenu, atd. No ruže som ešte nemal.

liska5
hodnocení

2x

To vypadá, jako kdyby k tomu někdo vylil vápno. Nebo co je to bílé? Já zas vidím na stoncích hnědé skvrny. Možná nějaká houbová choroba?

zdenof
hodnocení

Kúpil som ich v Tescu asi 7.4. a hned som ich vysadil. Neviem o aký druh sa presne jedná. Mali len tri zostrihnuté a ošetrené výhonky. Po zasadení hned začali pekne rásť.

zdenof
hodnocení

Vážený pán odborník Ox, Tesco si to určite nevypestovalo v regálu medzi jogurtami, ale nakúli to niekde od veľkopestovateľov. Fakt neviem aké má zloženie zemina na pozemku, no pestujem v nej všetku možnú zeleninu bez problémov. Mám vaše "odborné" rady chápať tak, že som nekúpil sadenice na správnom mieste, potom zemina má zlú farbu, a čo ešte? Takými vysokoodbornými radami si nepomôžem. Zaujíma čo je to za choroba, alebo škodca. Nevidím na listoch nijaké larvy ani vajíčka ani so spodnej strany.

an*
hodnocení

0x

To není žádná choroba. Jsou přehnojené, popálené. Shrabte pryč to světlé co je kolem nich a hodně je zalévejte. Vzpamatují se.

doplněno 02.05.18 09:01:

Jestliže jste je koupil pěkné zdravé, je jedno kde jste je koupil. Kdyby byly špatně skladované, ani by nezačaly růst. K poškození došlo až u vás a domnívám se, že to může být tím, co je kolem nich nasypáno.

Pěstování růží je snadné, rostou všude. Nepotřebují žádné zvláštní ošetřování, zkoumání půdy a podobně, zahradníci z toho dělají zbytečnou vědu.

hodnocení

0x
Ako začiatočník pestovateľ ruží ste mohli venovať viac času teórii a študovať poznatky a rady odborníkov, medzi ktorých napr. na tejto poradni patrí aj floro@.
.
Býva vhodnejšie pred kúpou sa informovať o podmienkach pestovania, požiadavkoch na zeminu, výživu, závlahu, osvetlenie, a ďalších aspektoch, ktoré napr. floro@ vzpomína.
.
Záhradník - pestovateľ - výrobca - autor - opatrovateľ... Je jedno, ako ho nazveme, má k svojmu dielu vzťah, každodenný, láskyplný.
Predavač za ním vidí väčšinou iba tovar, ktorý je treba predať...tak sa aj často správa.
.
Skúste ubrať sarkazmu vôči tým, čo vedia viac ako Vy, a pridať okrem začiatočníckej skromnosti aj viac informácií, ako boli napr. tie posledné o larvách a vajíčkach. Robili ste rozbor pôdy, máte prehľad o zásobach živín v pôde? Poznáte jej pH hodnotu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]