Nejste přihlášen/a.
Dobrý deň,
som začiatočník pestovaveľ ruží a hned mám problém. kúpil som si pekné, zdravé ruže, dobre zabalené s obalom zeminy. Po vysadení do záhrady pekne začali rásť no hned sa objavilo odumieranie listov s vonkajšej strany tak ako je to vidieť na foto. Neviem o čo sa jedná a ako mám postupovať pri ošetrení. Môžete mi skúsenejší poradiť?Dakujem za každú užitočnú radu...
Máte štěstí, že jdu zrovna kolem. Jedná se o deficitní okrajovou chlorozu či nekrozu listů růže. Má nedostatek draslíku. Kupte specio hnojivo na růže nějaké. A také bych tu chuděru okopal a zalil. Nemluvě o plevelu. V Tescu klidně růže kupte. Dávejte jen pozor jak vypadají. Já tam občas nějakou také koupím, páč mi ji je líto a to jsem růžař.
Můžete upřesnit, co jsou zakoupené pěkné, zdravé, dobře zabalené sazenice. Jsou to na jaře koupené, půl roku kdesi nějak uskladněné sazenice v igelitu, co se prodávají v supermarketech?
To šedivé kolem není náhodou popel?
Že jste koupil nekvalitní sazenice je fakt. Příště na podzim, prostokořené, u zahradníků. Zalévejte ne večer, ale ráno, aby co nejdřív oschly listy. Zalévejte dost, ale určitě ne každý den. Nalijte ke každé třeba půl konve a další zálivku za tři, čtyři dny nebo i za týden podle počasí. Uvidíte jak porostou, když tak se ozvěte. Podívejte se na vršky letorostů, už jsou dost mšice.
V Tescu? Jo jo, to jste koupil u odborníků. Proč nezajít k kvalifikovanému zahradníkovi, nejlépe přímo pěstiteli. Jako by v pneuservisu prodávali fláky masa, či chutné pečivo.
No a za další, co to máte okolo za šedivou zeminu? Není to nějaké hnojivo? Připadá mi to jako připálené povýsadbovém šoku z nadmíry živin.
Tesco si to určitě samo nevypěstovalo, ale nevhodným skladováním, změnami teplot při distribuci po jednotlivých skladech apod. se zasenice zapařují, narašují, dostávají teplotní šoky a tak dále a pak se v pupenech a na výchonech množí různé choroby. Když si jdu pro léky, koupím je v lékárně, když si jdu spravit auto, jdu do servisu. Když jsu do koupit potraviny, půjdu do potravin. Když si chci koupit rostliny, půjdu do zahradnictví. Nejde jen o vypěstování, ale také o způsob prodeje, podmínky při prodeji, ono je to stejné jako u chlazeného masa - důležitá není jan výroba, ale i způsob distribuce. To jsme tím chtěli říct.
Jak už jsem psala, přihnojoval jste sazenice při výsadbě? Jde o to, že pokud jste jim něco přidal a přidal toho moc, tak jste je tím hnojením spálil. To naznačuje zvláštní zbarvení půdy. To je první, co nás napadlo. Proto se ptáme. No a pokud toto potvrdíte, tak jsme doma, pokud vyloučíte, tak můžem něco radit dál.
Tak, Rostlin vám uhodil hřebíček na hlavičku. Zřejmě za to může přidání rašeliny při výsadbě. Porušila se vázanost draslíku v půdě a zaléváním jste ho od růže vyplavil.
Ještě bych doplnila, že je potřeba okolí růži zamulčovat vhodnám mulčem - kůrou nebo posečenou trávou a zamezit tak přorůstání trávníku do kořenového prostoru růží. Velká chyba je sázet keře jen tak do trávníku a nechat zarůst. Usnadní vám to i sečení kolem, nemusíte stále plet a nepoškodíte si spodky růží narážením sekačkou a růže nebudou přicházet o důležitou vodu a živiny.
Určite som si preštudoval na internete o pestovaní ruží. Nerobil som nič špeciálne kolo nich. Pôda v ktorej sú je trávnik ktorý nebol najmenej 10 rokov rýľovaný. Urobil som len asi 50cm dieru aj takú širokú a primiešal som trochu rašeliny asi 1 diel rašeliny a 5dielov pôvodnej zeminy. Zalievam to denne pred večerom vlažnou vodou odstátou, nie priamo s vodovodu. Rašelina čistá s obchodu, tentoraz so záhradníctva balenie 5kg. Svetlá je možno preto na foto že je suchá, pred zalievaním a prekyprená motyčkou, lebo na vrchu sa robí normálne škrupinka od zalievania čo je normálne. V záhrade nie som až taký nováčik, som s dediny a s motykou som vyrastal, pestujem kaktusy mám peknú zbierku, orchideje, ibišteky, dracenu, atd. No ruže som ešte nemal.
Vážený pán odborník Ox, Tesco si to určite nevypestovalo v regálu medzi jogurtami, ale nakúli to niekde od veľkopestovateľov. Fakt neviem aké má zloženie zemina na pozemku, no pestujem v nej všetku možnú zeleninu bez problémov. Mám vaše "odborné" rady chápať tak, že som nekúpil sadenice na správnom mieste, potom zemina má zlú farbu, a čo ešte? Takými vysokoodbornými radami si nepomôžem. Zaujíma čo je to za choroba, alebo škodca. Nevidím na listoch nijaké larvy ani vajíčka ani so spodnej strany.
To není žádná choroba. Jsou přehnojené, popálené. Shrabte pryč to světlé co je kolem nich a hodně je zalévejte. Vzpamatují se.
Jestliže jste je koupil pěkné zdravé, je jedno kde jste je koupil. Kdyby byly špatně skladované, ani by nezačaly růst. K poškození došlo až u vás a domnívám se, že to může být tím, co je kolem nich nasypáno.
Pěstování růží je snadné, rostou všude. Nepotřebují žádné zvláštní ošetřování, zkoumání půdy a podobně, zahradníci z toho dělají zbytečnou vědu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.