Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, čím osázet truhlíky za okny na severozápad. Sluníčko tam svítí odpoledne. Díky!
Wampe, severozápadní strana má slunce až později odpoledne už zapadající. Muškáty ho chtějí víc.
Dobrý den, severozápad je nejhorší z hlediska počasí, protože z této strany k nám přichází většina studených front - silný déšť, silný vítr, kroupy. Takže, rostlinky v truhlíku na této straně musí toto přežít bez úhony (a truhlíky musí být opravdu pevně přimontované, aby je vítr nesrazil dolů). Pokud trváte na nějaké zeleni i barevnosti za okny na této straně, tak bych znovu doporučil netřesky, které vydrží každé počasí a mohou tam zdobit okna celoročně (ani silný mráz jim nevadí). Zdravím!
Fuchsie sice chtějí stín, ale jsou křehké, vítr by je rozlámal. Dala bych tam hlíznaté Begonie, nebo Balzamíny. Pokvetou celé léto a navíc jsou to trvalky, můžete je mít i na příští roky.
Fuchsie mám ráda, mám je už asi 5 let, přezimují bez problémů. Také je dávám na severní stranu, před dům. Jsou tedy dole. Do truhlíků do vyšších pater bych je nedala, protože tam to opravdu hodně fouká.
Mýval chce osázet truhlíky za oknem, ale nepíše jak vysoko bydlí. I to je důležité při výběru rostlin.
Já se zeptám, kdy přesně máte slunce nma balkoně. Já bydlím něco jako západo severozápad, slunce mi jde na balkon až odpoledne a nemám s květinami vůbec žádný problém oproti tomu, když jsem bydlela na jih.
Pěstuji hlavně muškáty, gazánie, aksamitníky a levanduli a vše kvete krásně, vloni jsem měla kvetoucí muškáty ještě v listopadu. A na kna doma má plná orchidejí.
Muškáty, begonie, petúnie, ty fuchsie jsou různé druhy, takže vybrat spíše kompaktní druh.
Jinak, pokud navštívíte větší zahradnictví, tak najdete kytek do truhlíků přehršel.
Já jsem byla u Rypáčka v Bráníku a mají desítky druhů, které člověk ani nezná. Nabídka je víc než pestrá. Prodejce poradí.
Jedná se o okna v přízemí rodinného domku. Asi zkusím begonie nebo balzamíny. Mám předpěstované muškáty, ale obávám se, že by jim vadila přemokřená zemina, která bývá v truhlíkách na těchto oknech po dešti. Všem děkuji za odpověď!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.