Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Které květiny na okna na severozápad

Od: myval* odpovědí: 14 změna:

Prosím o radu, čím osázet truhlíky za okny na severozápad. Sluníčko tam svítí odpoledne. Díky!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Muškáty a Petůnie.

Ty snesou veliká horka.

liska5

Wampe, severozápadní strana má slunce až později odpoledne už zapadající. Muškáty ho chtějí víc.

72mona3*
Já už třetím rokem na severním okně pěstuji muškáty(zonale). Slunce mi tam svítí velmi krátce po ránu, pak celý den nic. A muškátům se daří. Dokonce (jak zmiňuje @ben) vydrží i nápory větru a deště. Takže muškáty klidně. M.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, severozápad je nejhorší z hlediska počasí, protože z této strany k nám přichází většina studených front - silný déšť, silný vítr, kroupy. Takže, rostlinky v truhlíku na této straně musí toto přežít bez úhony (a truhlíky musí být opravdu pevně přimontované, aby je vítr nesrazil dolů). Pokud trváte na nějaké zeleni i barevnosti za okny na této straně, tak bych znovu doporučil netřesky, které vydrží každé počasí a mohou tam zdobit okna celoročně (ani silný mráz jim nevadí). Zdravím!

liska5
hodnocení

4x

Fuchsie. Právě na téhle straně mne loni překvapily. Kvetly bohatě non stop až do podzimu. Hnojila jsem granulovanými slepičinci. Co 10 dnů jsem nastrkala do zeminy u nich lžíci těch granulí ke trojici rostlin v žardince o průměru 27cm. Netrpěly žádnou chorobou. Částečně na ně pršelo.

an*
hodnocení

4x

Fuchsie sice chtějí stín, ale jsou křehké, vítr by je rozlámal. Dala bych tam hlíznaté Begonie, nebo Balzamíny. Pokvetou celé léto a navíc jsou to trvalky, můžete je mít i na příští roky.

doplněno 30.04.18 20:03:

Fuchsie mám ráda, mám je už asi 5 let, přezimují bez problémů. Také je dávám na severní stranu, před dům. Jsou tedy dole. Do truhlíků do vyšších pater bych je nedala, protože tam to opravdu hodně fouká.

Mýval chce osázet truhlíky za oknem, ale nepíše jak vysoko bydlí. I to je důležité při výběru rostlin.

liska5

An, ty fuchsie jsem měla venku před vchodem a vítr jim nic neudělal, vypadají křehce, ale křehké nejsou. A taky mohou přezimovat jako trvalky.

myval*
hodnocení

Okna jsou v přízemí rodinného domku.

liska5
hodnocení

4x

Balzamínám ta a voda bude vyhovovat. Klidně mezi ně dejte třeba bílou bacopu nebo milionbels, budou viset dolů a pěkně to oživí. Begonky jsou na tu stranu ideální. Mají hlízy, tak jim asi příliš vody bude vadit.

hodnocení

2x

Já se zeptám, kdy přesně máte slunce nma balkoně. Já bydlím něco jako západo severozápad, slunce mi jde na balkon až odpoledne a nemám s květinami vůbec žádný problém oproti tomu, když jsem bydlela na jih.

Pěstuji hlavně muškáty, gazánie, aksamitníky a levanduli a vše kvete krásně, vloni jsem měla kvetoucí muškáty ještě v listopadu. A na kna doma má plná orchidejí.

pohanka*
hodnocení

0x

Muškáty, begonie, petúnie, ty fuchsie jsou různé druhy, takže vybrat spíše kompaktní druh.

Jinak, pokud navštívíte větší zahradnictví, tak najdete kytek do truhlíků přehršel.

Já jsem byla u Rypáčka v Bráníku a mají desítky druhů, které člověk ani nezná. Nabídka je víc než pestrá. Prodejce poradí.

myval*
hodnocení

Jedná se o okna v přízemí rodinného domku. Asi zkusím begonie nebo balzamíny. Mám předpěstované muškáty, ale obávám se, že by jim vadila přemokřená zemina, která bývá v truhlíkách na těchto oknech po dešti. Všem děkuji za odpověď! :)

an*

Příliš mnoho vody v truhlících po dešti jsem vyřešila tak, že jsem z boku truhlíků vyvrtala dírky asi 2 cm ode dna. Přebytečná voda vyteče a suchem rostlina také netrpí. Ale muškáty mají rády hodně slunce, ty bych tam nedávala.

hodnocení

0x

Většinu života mám na okně na sever, muškáty. V maličkých oknech něco jiného. Letos jsem se rozhodla, že dám kopřivy.

Které květiny na okna na severozápad

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]