Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
letos mám absolutně nejhorší trávník za několik let. Dosud jsem viděl problém v tom, že nebyla kvalitně zpracována půda pod ním. Po stavbě byla dokonale utlačena a nešla pořádně pro-orat, takže je tam několik míst, kde to není dobrý.
Uplynulo 10 let. Podíval jsem se pravdě do očí - vykopnul jsem drn, abych se přesvědčil o stavu a čekalo mě překvapení.
Drn byl složen - půda (jíl) - 2-3 cm kokosového vlákna - 2-3 mm písku - 1 cm kokosového vlákna - tráva.
Kokosovým vláknem nazývám travní plsť, protože to naprosto přesně vyjadřuje jeho strukturu. Vertikutátor je bez šance. Samozřejmě nejlepší řešení by bylo vzít traktor a pěkně od začátku. Možná se k tomu odhodlám, ale ne dřív než vyzkouším jiné možnosti.
Vzniklo to tak, že v horkých létech celý trávník uschnul a po létu zase obrazil. Nikdy se nevyčesalo všechno.
Jako první mě napadlo překrýt trávník 2cm vrstvou kompostu s pískem. Myslíte, že to pomůže aby se z travní plsti vespod stal kompost a tráva měla kořeny zpět v půdě?
Díky za nápady popř zkušenosti.
Můj první plán je koupit 50L kompostu, smíchat s křemičitým pískem v poměru cca 4:1 (většina kompostu), udělat vrstvu 2cm (takže udělám cca 2-3m2) a projet to vertikutátorem, abych část kompostu zatlačil ke kořenům. Zda to bude fraška nevím. Lepší nápad zatím nemám.
Vertikutátor nepoužívám s drátky, ale s noži. Pustit nadoraz dolů a zkusit projet. Sebrat vše sekačkou a případně dosít.
Jasně, do 4 cm se nedostane. Ale stejně. Dal bych nové nože, ať jsou co nejdelší a trávník bych vzal 2x křížem. Plsť dole je vlastně suchá tráva, která se nechce rozkládat. Pro rozklad potřebuje vzduch, ten tam naženete hlubokou vertikutací, dusík a vlhko. Po vertikutaci bych tedy udělal intenzivní hnojení dusíkem a přiměřenou zálivku. Existuje také aerifikace, kdy děláte vpichy pro provzdušnění. Jsou na to mašiny nebo v menším vidle.
Claymane, tak co jste vymyslel s trávníkem?
také to tak dělám, nejhlouběji se dostanu 1-2cm, spíše ten centimetr. Vůbec to neřeší travní plsť v hloubce 4cm... potencionálně je to kompost, ale až po jeho rozložení... kořeny trávy rostou v travní plsti, takže velmi rychle vyschnou. Stačily 2 horké dny o víkendu a začíná být suchý resp jsou už suchá místa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.