Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké rostliny na terasu v 7.patře?

Od: hilaris* odpovědí: 58 změna:

Zdravím,

bydlíme tři roky v bytě s terasou v 7.patře. Je to půdní byt - a pro rostliny je tu všeho prostě hodně. Slunce, mrazu - a větru taky. Ke stěně mezi námi a sousedy jsem dala bobkovišně, které na zahradě na chalupě rostou doslova jak utržené ze řetězu. Třímetrové překrásné keře, zelené i v zimě. Za rok vyrostou o půl metru... No .. a to, co vidíte na fotu - je výsledek mého pěstování po třech letech :( .. Podotýkám, že rostliny jsem sázela olistěné, vysoké asi 60 cm. První rok je napadl lalokonosec .. děsný to bylo. Listy všechny ožrané - a pak ještě nakladl vajíčka a larvy ožraly kořínky. V zahradnictví mi poradili hlístice .. asi to pomohlo, letos jsem zatím žádného brouka neviděla.. ale i bez toho je to tristní pohled. Rostliny hodně pomrzly, listy opadaly. Budu muset udělat změnu.. Ale nevím, co vysadit? Čeho je na terase naopak málo, je půda. Rostliny nemohou kořenit do hloubky - máme tam jen velké samozavlažovací truhlíky. Máte někdo dobrou zkušenost s rostlinou do takových podmínek? Děkuji, Hanka

Jaké rostliny na terasu v 7.patře?

58 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

4x

Bobkovišeň má ráda stín, nebo polostín, na slunné terase neměla moc šance přežít.

Z keřů bych dala Čilimník (Cytisus), Rakytník (Hippophae rhamnoides), nebo Komuli Davidovu (Buddleia davidii). Všechny snesou celodenní slunce dobře.

doplněno 29.04.18 20:34:

Truhlíky nejsou pro keře malé, horší je to , že jsou samozavlažovací. Keřům vyhovuje když prší shora, ne spodní podmok.

hilaris*
hodnocení

Teď mne to mrzí ještě víc. To jsem je tedy umořila :(

S těmi samozavlažovacími truhlíky mne to taky napadlo - že to není až tak dobré, to mokro pod kořeny ... a už rok je jako samozavlažovací nepoužívám. Chodím s kropičkou. Ale asi pozdě - a ani to nestačilo. Slunce je tam opravdu od rána až do čtyř, kdy se teprve slunko schová na druhou stranu domu. Děkuji moc za odpověď. A ibišek syrský by taky vyhovoval? Viděla jsem někde nabídku.

an*

Ibišek úpal snáší dobře, ale má dlouhý hlavní kořen směrem dolů. Musela byste na ho dát do nádoby vysoké aspoň metr. Do šířky kořeny moc nejdou, široká tedy být nemusí.

Omlouvám se za tu tapetu, nějak mi nedošlo, že na tu stěnu bude pršet. Rozhodně jsem si z Vás nedělala legraci.

hilaris*
hodnocení

Děkuji, an, v pořádku, vysvětlení beru. To jsem ráda, že to bylo takhle.

Jinak s ibiškem - mám na terase ještě jedny nádoby, ty vysoké jsou. Tak bych ho mohla dát tam - a do těchto nízkých netřesky. Nebo Parthenocissus, líbí se mi popínavky. Jak to ony mají s kořeny? Těm by stačily i tyhle nízké truhlíky?

an*

Určitě. Popínavé rostliny koření mělce, můžete tam klidně dát i Clematis. Ibišek Vám udělá hodně radosti a netřesky neumoří vůbec nic. Do truhlíčků které tam máte můžete dát i vysoký rozchodník. od půlky léta kvete až do mrazů a je to také nezmar.

hilaris*
hodnocení

Moc děkuji za rady, an. Tak to zkusím nějak zkombinovat, už se mi to trochu rýsuje :)

Děkuji vám všem - za rady i čas, který jste mi věnovali.

H.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, za nezmara, který vydrží mráz, sucho, déšť, kroupy, slunce i vítr považuji rostlinu zvanou netřesk (netřesky) - neroste sice do výšky, ale parádu udělá a dobře se množí, resp. rozrůstá. Zdravím!

doplněno 29.04.18 20:46:

Netřesků je více druhů, hezky kvetou a zvláště v této výšce se bude hodit i pověra, že chrání střechu před úderem blesku .

hilaris*
hodnocení

Díky za tip, mrknu, jaké jsou na výběr.

A jinak prima, s tou ochranou. Máme tam sice hromosvod .. ale dvojí ochrana ještě lepší, o tom žádná :)

Netřesky to ne -potřebují sucho a rostou nejlépe na zídkách..je to tučnolistá rostlina,,jako třeba Aloe,

Ještě k těm Netřeskům,,také jsewm je měla,ale po odkvětu jsou nevzhlené a mi uhynuly.Nechci benovi oponovat,ale je to má zkušenost,,

floro*
hodnocení

4x

Jak píše pckop. Naprosto nevhodné květináče, naprosto nevhodné druhy. Toto jsou květináče na letničky, nějaký muškát a pod. Ne pro bobkovišně, které navíc nesnáší úpal a sucho. Nevím, proč je zahradníci pořád doporučují bez rozdílu stanoviště.

Pokud chcete vyšší zástěnu, musíte vyřešit květináče. V těchto vám nic vysokého neporoste - málo substrátu, nízké málo vody.

Květináče by měly být alespoň 50 cm vysoké (minimálně) např v té délce co máte tyto. Tak 40 cm hluboké. Pak možná máte šanci si vypěstovat pěknou zástěnu. Je to něco za něco, rostlinám, aby byly pěkné, musíte něco nabídnout, ale pak i vhodným výběrem můžete docílit pěkného výsledku.

Můžete si nechat květináče vyrobit na míru - ze dřeva, plechu, plastu. Vyložit polystyrenem (to kvůli přehřívání substrátu a kořenů v létě, mrazu v zimě). Stačí 5 cm tloušťka. Nezapomenout na přepadový odtok (deště). Nebo brouzdejte po netu a hledejte samozavlažovací venkovní květináče.

Co se týče vhodných druhů - traviny (Miscanthus apod.), s poporou i popínavka (Parthenocissus, Akebia - doporučuji). Odolnější druhy bambusu (Fargesie). Pohledejte na internetu, do googlu si zadejte "okrasné rostliny na balkoně" a pod.

hilaris*
hodnocení

Moc děkuji za čas, věnovaný tak dlouhé odpovědi. Vypadá to teď asi, že jsem úplné kopyto a navíc ledabyl. Ale já to vše předtím konzultovala se zahradníky, když jsem nakupovala květináče - i když jsem nakupovala rostliny. Dala jsem na rady - myslela jsem, že odborníků.. Asi oba dva (prodejci truhlíků i rostlin) chtěli hlavně prodat.

Nešetřili jsme na tom .. jenom špatné informace a nezkušenost :(

Něco mi pomalu došlo samo - to když jsem přestala používat ty truhlíky jako samozavlažovací - ale to už bylo pozdě evidentně. Nezabývala jsem se tím dříve v životě .. při porovnání s maminkou jsem tak nějak přijala, že mi nebylo "dáno". Ale teď jsem i já babička .. a i když pořád pracuju, takže to není o čase, do by zbýval .. změnilo se to, že jsem tak nějak začala mít najednou chuť, starat se o něco zeleného. Prý to přichází s věkem .. u mne to zdá se platí.

Je mi líto, že tyhle rostlinky měly tu smůlu, že jsem je pozvala ke svým začátkům - a ony za to zaplatily takovou cenu .. ale nebylo to, že bych se nesnažila. Naopak, nachodila jsem se kolem nich... A nagooglila taky - to když je napadli ti brouci. Říkali mi pak ti zahradníci, co mi prodali hlístice - že jsem si je s těmi lalokonosci už asi koupila...

No nic .. co se stalo, nedá se odestát. Tak to zkusím napravit příště.

an*
hodnocení

4x

Hilaris, tady je víc zahradnických odborníků. A taky lidí s vlastními zkušenostmi. Teorie je jedna věc, praxe jiná. Když se budete držet teorií tak jak je složitě popisuje zahradnická literatura, nebudete moct pěstovat vůbec nic. Někteří zahradníci dělají z pěstování zbytečně složitou a důležitou vědu. Praxe je ovšem věc druhá. Přísavník je téměř plevel, jeho semena roznášejí ptáci a roste všude. I semínko zapadlé u zdi domu, kde není téměř žádná zem zakoření, roste a nevymrzne. Kdo ho někdy vysadil dosvědčí, jak je těžké se ho zbavit. Nádoby které tam máte jsou dost hluboké na to, aby Vám v nich rostl. Nenechte si kazit náladu.*slunce*

Je známá věc, že někomu roste všechno a jinému vůbec nic. Všechno roste hodným lidem, kteří mají rostliny rádi. Rostlinky to prostě nějak poznají a protože Vy je máte ráda, porostou Vám. :)

Přeji Vám krásný večer a pohodové léto.

hilaris*
hodnocení

an .. vy byste ten sluníčkový smajlík měla používat místo podpisu. Tím pro mne teď jste :)

Přesně tato slova jsem teď potřebovala. Protože... napsala jsem, že všem děkuji a mám radost, jak mi rostlinky hezky rostou ... a sesypala se na mne hrst kamení. Ortel, hotovo, šmitec, nic nebude, ani nedoufej.

MY jsme opravdoví zahradní odborníci - a co řekneme ...

Víte, obvykle se umím před negativními lidmi chránit sama. Život, bohatý na dramatické zvraty, mne naučil. Ale - nebyla jsem nějak připravená, tady.. Sice bych si to "přetavila" - jako vždy.. ale díky vám to šlo rychleji. DĚKUJI *srdce*

A jsme naprosto ve shodě. Myslím, že pěstování rostlin není věc jen technická. Ony chtějí pozornost, nejen vodu. Když jsem sázela bobkovišně, měla jsem ji zaměřenou jinam, musela jsem, nevěděla jsem tehdy, co dřív. Teď je to jiné. Opravdu je opatruji s láskou - a myslím, že ony to cítí. Obrazily takovou rychlostí ..

Krásné a pohodové léto i vám, an!

Hanka

hodnocení

3x

V těchto prťavých truhlíčkách nebude prosperovat žádný keř. Dejte si do nich jahody.

doplněno 29.04.18 22:20:

Když jsem ještě bydlel v bytovce, měl jsem na balkoně dělaný truhlík 80x40x40, na zdi přidělanou mřížku a v truhlíku jeden rok černookou zuzanu, další mučenku a nakonec kiwi. Paráda. Nevěřte tomu, že v těchto truhlíkách vypěstujete jakékoliv keře. Výsledek bude stále stejný.

hilaris*
hodnocení

Máme pravdu. Maminka se tam nahoře za mne asi stydí.

Ona měla to, čemu se říká "zelené prsty"... Tohle jsem tedy po ní nezdědila. Mrzí mne to.

hilaris*
hodnocení

Jistě je to tak, jak píšete. Přesto mi do přivezených truhlíků zasadili bobkovišně přímo zahradníci. Ti, kterým jsem o naší terase předem povyprávěla, jaké přesně jsou tam podmínky. Schválili mi truhlíky. Schválili mi rostliny.

No.. asi jsem se měla tehdy hned přijít poradit sem. Jenže to je přesně to - nazpět už nic změnit nemohu. Jen se poučit pro příště. A to udělám.

an*
hodnocení

2x

Benův nápad se mi líbí, můžete tam dát netřesky i všechny druhy rozchodníků a stěnu k sousedům polepit tapetou s přírodním motivem.

hilaris*
hodnocení

Děkuji, netřesky znějí dobře, na ty se podívám.. A s tou tapetou ...

Chápu, že si mezi lidmi, co věci rozumějí nezasloužím zvláštní respekt .. na druhou stranu: každý umíme něco. A mne by například určitě nenapadlo posmívat se vám ... kdyby šlo o věc, které já velmi dobře rozumím - a vy ne.

ben®

hilaris - myslím, že jde o omyl a nepochopení. Jak jsem si všiml, tak @an se zde nikomu neposmívala a ani toto nebude posměch. Myslím, že to myslela zcela nezáludně (a jen ve smyslu dekorace na stěnu). Na tu stěnu za truhlíky si můžete třeba dát i bambusovou nebo rákosovou rohož a bude to také příroda.

hilaris*
hodnocení

Děkuji, to jste hodný, děkuji za rozšíření pohledu na věc.

Víte, jsem tu dnes prvně - neznám nikoho podle toho, jak kde jinde odpovídal.. a tak odhaduji vyznění jen z odpovědi jako takové. Píšu o venkovní terase, takže tapeta logicky není reálný návrh. A když není reálný - pak mi zbylo jediné vysvětlení - že jsem paní pro legraci. Překlad odpovědi s tapetou mi vyšel: vy si tam paní dejte radši jen obrázek, na tom nic nezkazíte. Zamrzelo mne to. Jistě to nedopadlo zvlášť dobře. Ale ne z nedbalosti, nebo nedostatku zájmu. Na začátku se myslím každému něco může i nepodařit. A já k tomu navíc dostala i špatné rady.

To jen zase doplnění ode mne.

Netřesky si projdu, určitě :)

ben®

hilaris - ještě nějaká obrázková inspirace. Myslím, že je to krása, tak ať se to podaří i Vám.

google.cz/...

hilaris*
hodnocení

netřeskům se daří skvěle, to byla dobrá rada, bene *placni*

an*

Ben má jen dobré rady. :) Škoda, že mi program nedovolí hodnotit je. :)

hilaris*
hodnocení

souhlasím, an .. i mně se ben jeví jako milá osoba ..

V jeho případě Nomen - Omen. Ben je dobrý *palec*

ben®

an a hilaris - děkuji za hezká slova, ale musím zůstat skromný .

liska5
hodnocení

0x

Jak píše pckop, dala bych jahody. Zkusila bych více odrůd, které se osvědčí. Ty květináče jsou nejlepší na letničky. Osázela bych je něčím, co snese úpal, jako je Sanvitália, Ageratum, nebo povislé vějířovky. Když to občas zalijete Kristalonem na květ, bude to nádhera. Jestli odolný a celkem zdobný keř na terasu, já mám dva muchovníky v květináčích velkých jako kýbl, každý jiný, aby se opylovali a měla jsem něco na zobání. Keře se mohou střihat, tvarovat. Ty plastové květináče mám dvojité a mezi tím pěnový obalový plast.

hilaris*
hodnocení

děkuji, lisko .. O jahodách tedy neuvažuji, chci jen okrasné rostliny .. ale inspirovala jste mne, přesto (y)

Truhlíky jsou samozavlažovací - tedy taky dvojité. Už je ale rok vodou nenaplňuji - kropím klasicky kropičkou .. a tím pádem by se dovnitř dala dát nějaká pěnová výplň, která by je chránila před promrznutím v zimě. Což by mne usmiřovalo s tím, kolik stály :) .. Mějte pěkné jarní dny

hilaris*
hodnocení

Zdravím všechny, co k tomuto dotazu přispěli!

Chci jen ještě jednou poděkovat za rady - a přidávám foto z terasy, aktualizace :)

Na zdi po bobkovišních bude přísavník třícípý, zatím se má čile k světu, tak se těším a doufám.. Mezitím mne velmi potěšily netřesky - měsíc po zasazení překrásně vykvetly. Taky mám rozchodníky, které se rozkvést chystají - a v protějším rohu to taky hezky ožilo. Viz připojené fotky.

Ještě jednou díky, Hanka

Jaké rostliny na terasu v 7.patře? #2
Jaké rostliny na terasu v 7.patře? #3
Jaké rostliny na terasu v 7.patře? #4
ben®

hilaris - je to moc hezké a věřím, že Vám to dělá a bude dělat radost. Hlavně ty netřesky jsou super .

Nechci být špatným prorokem, ale přísavníky skončí jako ta bobkovišeň.

hilaris*
hodnocení

Bene - pochvala a podpora potěší vždy, děkuji moc. Doufám, že Vaše rostliny Vám také dělají radost.

Pckop - doufám, že se Vaše neblahé proroctví nesplní. Přísavníky se mají čile k světu, během měsíce jsou dvojnásobné, už se začínají chytat stěny. Doufám, že Vaše rostliny Vám také dělají radost.

Hanka

Jaké rostliny na terasu v 7.patře? #5
floro*

Dopadnou úplně stejně, protože si nenecháte vymluvit, že ty truhlíky jsou pro balkonovky a ne pro trvalky a už vůbec ne keře. Prostě je tam velmi málo prostoru pro koženy, substrát a všechny ty věci, které jsme vám už psaly. Teď se budou mít k světu, v zimě dostanou zabrat a příští rok jste tam kde jste byla.

hodnocení

0x

Z mých zkušeností - skoro všechno chcípne. Nejlépe se mi osvědčil přísavník pětilistý - psí víno, ten máme už několik let v obyčejných větších květináčích a pěkně roste a přečkává zdárně i ty divné zimy. Loni jsem zkusila takovou tu kroucenou vrbu, letošní zimu přežila a pěkně roste. Jinak zkouším všechno možné, ale nic moc. Kolikrát jen koukám, co za bludy radí v těch různých televizních pořadech. Ona je jedna věc zakoupit květinu, celé léto ji mít krásnou a druhá věc je to, jak to bude vypadat po zimě.

hilaris*
hodnocení

Ano, to je pravda. To budu vědět až za rok.

Nerada ale stahuju kalhoty daleko před brodem. Raději si představuju, že příští rok v tuto dobu bude přísavník pokrývat celou zeď - a bude mi dělat radost jako teď ... protože se tak nádherně ujal a roste doslova před očima :)

Hanka

an*

Hilaris, máte to krásné, všechna čest. *palec* Vidím, že i Ibišek dohání co zameškal. Přísavník zimu přežije, ten přežije všechno. Povíme si to za rok na jaře. ;)

hilaris*
hodnocení

an .. děkujiiii.. mám radost, opravdu.

Přísavníky tak nadšeně "naskočily", že mne to úplně dojalo .. Jakoby věděly a chtěly mi to vynahradit. Chodím za nimi a chválím je :)) ... A ano, ibišky nejdřív vypadaly beznadějně, měsíc nic, jen holé proutky. Chodila jsem je rosit - a už skoro všechny (až na dva z deseti) obrazily. Někde prozatím jen pupeny .. ale ty nejšikovnější - viz foto.

Mám trochu problém s karpály - takže vyndat bobkovišně a nasadit přísavníky - a všechno ostatní, to jsem týden vydýchávala. Ale - stálo to za to. Nakonec, všechny dobré věci v životě stojí trochu potu. Bobkovišně dostaly ještě jednu šanci na zahradě u lesa, vedle svých příbuzných, co tam rostou jako divé. Bylo mi hloupé jen tak je vyhodit. Některé se chytly.

Mějte pěkné léto, Hanka

Jaké rostliny na terasu v 7.patře? #6

hilaris*
hodnocení

.. v mailu mi přistála odpověď od floro - kterou tu nevidím - ale odpovím. Začínala: Dopadnou úplně stejně, protože si nenecháte vymluvit, že ty truhlíky jsou pro balkonovky a ne pro trvalky a už vůbec ne keře. ..

Moje odpověď: Nenechám vymluvit? ... Mluvíte se mnou, jako s někým, kdo si nedá říct a neposlouchá dobré rady?

Opravte mne, jestli se mýlím. Mám opačný pocit - a to ten, že jsem naopak všem radám tady naslouchala s velkou pokorou, brala si je k srdci - a mnohokrát za ně upřímně poděkovala. Čím jsem si tedy zasloužila takový tón odpovědi?

... Přísavník se přece také objevil v doporučeních - a protože se mi už předtím líbil, zvolila jsem toto řešení. Kromě toho - nemají všichni stejný názor, jako vy a pckop. Například ben a an, kteří psali před vámi.

Doufám, že vám vaše rostliny také dělají radost.

Hilaris, floro je na této poradně jediný opravdový zahradnický profík, takže její rady nepodceňujte. Ano, upřímně jste děkovala a řídila se radami, bohužel špatnými. Časem to poznáte sama.

hilaris*
hodnocení

Nevím, co na to říct, pckope. Jakože když někam přijdu, vůbec nikoho tam neznám - mám poznat na první pohled, kdo je - a kdo není "jediný opravdový zahradnický profík"?

Nepodceňuji ničí rady.

Slušně jsem se zeptala, za rady poděkovala - a vybrala si tu, která byla nejblíže mému srdci. Vybrala jednu - poděkovala všem, kdo přispěli. Upřímně a slušně. Nerozumím tedy tónu, jakým se mnou mluvíte, vy i floro.

Ovšem .. jistěže nemusím rozumět všemu. Předpokládám, že máte své důvody.

Pokud "časem poznám sama" - jak mi oba s florou přejete .. stalo se. Přijmu to jako následek svého rozhodnutí. Ani není jiné cesty. Rostliny jsou zasazeny a krásně rostou. Měli jste snad představu, že když mi teď, přímo pod mé poděkování plné radosti - oba důrazně vysvětlíte, že jsem si vybrala špatně, že půjdu a rostliny vytrhám?

floro*

Hilaris, neberte si to nijak osobně. Prostě kámen úrazu je v tom, že ty truhlíky nejsou určené pro trvalé pěstování něčeho, co má mít robustní vrch. Taková rostlina většinou potřebuje mít i robustní spodek (kořeny), aby byla schopná ukotvit a hlavně uživit nadzemní zelenou plochu. To je prostě životní potřeba, kterou nelze nijak obejít. A v těchto nádobách je prostě velmi málo místa. Nebudou stačit ve vodní kapacitě, protože velká zelená hmota má prostě větší odpar než kolik do těch nádobek budete schopná dostat. Také budou hned promrzat, v létě se v tom kořeny vaří (šáhněte ve slunný den do balu). Možná rok dva se v tom přísavník udrží, ale pak nebude stačit, bude živořit, v lepším případě v létě silně shazovat listí, zasychat.

Tím, že si nedáte říct, jsem nemyslela jen rady zdejších pisatelů, ať už rady domnělé nebo rady ýe zkušenosti, ale i samy bobkovišně vám to daly jasně najevo. A spíš je mi líto těch nových rostlin.

Já chápu, že ty truhlíky už máte, něco stály a nové větší kupovat prostě nechcete, ale spočítejte si, kolik peněz už jste probendila výměnou rostlin. Ale když chcete pěkné prospívající rostliny po delší časové období, tak jim prostě musíte dopřát to co potřebují. Jsou to živé organismy.

Níže dávám pár odkazů příkladů, o jakých podmínkách mluvím. Ale na druhou stranu, je to vaše rozhodnutí.

eshop-kvetinace.cz/...

media.dumazahrada.cz/...

i.pinimg.com/...

st.hzcdn.com/...

Pckop: díky za lichotku *palec2* Ale určitě nejsem žádný zahradnický profík.

floro*

Hilaris, rozhodně nechceme aby jste šla a rostliny vytrhala. Určitě já i Pckop jsme rádi, že si chcete terasu ozelenit, to je ta správná cesta. Ne plachty, slunečníky a jiné náhražky. Ale dopřát vašim rostlinám adekvátní nádoby. Do jiných by jste si totiž mohla nasázet prakticky cokoliv.

hilaris*
hodnocení

No .. floro, víte ... ono je těžké nebrat si věc osobně, když v ní máte tolik investováno (nemyslím peněz, myslím ze sebe) .. a když s vámi pak někdo mluví tak zpatra.. Nemusím vám psát, že mne to otrávilo.

*bum**alene*

Na druhou stranu - to, co se mne nejvíc dotklo, nebyla vaše slova, takže by nebylo fér házet vás do jednoho pytle a uplatňovat "kolektivní přestřel".. I když jste se do mne taky opřela pěkně...

*znalost*

Jenže: nejde tu o mne, jde tu o moje rostliny. A momentálně jste mne přesvědčila.

Po tomto vašem vysvětlení vidím, že to opravdu budu muset ještě opravit. Moje spokojenost nemůže vyplývat z "a je to" - potřebuju, aby byly zásadně spokojené ony. Myslím to vážně. Já jen, že jsem věřila, že teď už budou. Vyrazily skutečně tak nadšeně...

Nechci čekat, až nastane, co píšete. Takže tentokrát ty kalhoty stáhnu hned - nebudu čekat, až mne "brod" přinutí. Myslím, že skutečně pitomá bych byla teprve, kdybych trvala na svém i ve chvíli, kdy už zazněl argument, který jsem uvnitř uznala. A ten padl. Tak ho akceptuji i ven.

Děkuji za zájem, který jste projevila. Že jste to se mnou nevzdala.

Hanka

hilaris*
hodnocení

an .. a hodnota Vaší podpory se v mých očích ani v nejmenším nesnížila - tím mým rozhodnutím dát na radu floro. Pořád oceňuji vcítění, které jste tím projevila. Darovala jste mi teplé lidské slovo, právě když jsem ho nejvíc potřebovala. A to má pro mne cenu vysokou... ať se okolnosti změní jakkoli. *palec*

Pořád jste *slunce*

floro*

Hilaris, máte můj obdiv!

hilaris*
hodnocení

floro .. nápodobně :)

Oběma nám jde o věc, ne o sebe - a podle toho jsme se zachovaly.

Právě brouzdám na netu a hledám. Musím to udělat rychle, ony se už vážně pomalu chytají stěny. Jakou výšku byste doporučila? Nebo objem zeminy na rostlinu?

floro*

Jak vysoká je ta zeď, ke které chcete mít ty přísavníky?

hilaris*
hodnocení

Zeď je vysoká 230 cm .. přesněji 195 cm od okraje truhlíků, které mají 35 cm.

Pokud by truhlíky byly dejme tomu 50 - 60 cm - tak zeď nad nimi 170 - 180 cm ...

floro*

Určitě čím vyšší, tím lepší. Určitě na hloubku těch 35 - 40 cm. Výška pokud bude těch 60 cm tak bude ideální. Pod 40 cm výšky určitě nechoďte, ještě když bude počítst, že dno prostoru pro rostlinu určitě nebude už od země. Ale dávejte pozor na odtokové otvory. Pokud bude do truhlíků pršet, musíte mít tak třeba 5 až 10 cm nade dnem dešťový odtok na přepad vody.

Akorát, přísavník je poměrně statná rostlina, určitě vám do těch 80 až 100 cm šířky budou stačit dvě rostliny bohatě.

hilaris*
hodnocení

Zdravím, floro. Tak přesazeno :)

Nakonec nové truhlíky nemáme - ale vašeho doporučení jsem se přesto držela. Píšete 35 - 40 cm by stačilo - a ty původní tuto výšku mají. Stačilo vyhodit všechny ty kastlíky zevnitř, co dělaly samozavlažování. Teď hlína vyplňuje truhlík komplet. Ode dna až nahoru. Odtokové otvory jsem vyvrtala - a přibylo 275 litrů zeminy. Ještě k tomu, co bylo v kastlících.

Každá rostlina má teď asi 40 litrů místa. Akorát mám tři na metr, ne dva. Mám jich totiž 12 .. tak byly truhlíky nastaveny, po třech "místech". Doufám, že porostou tak pěkně dál, jak začaly.

floro*

35 -40 cm na hloubku je myšlen rozměr od přední strany pro zadní. Ne výška - od země směrem nahoru. Tam jsem myslela těch 60 cm, bohužel jsem se uklepla (asi mě proklejete) u té druhé části věty, tam nemá být 40 ale 60 cm... omlouvám se.

hilaris*
hodnocení

Neprokleju, floro, neomlouvejte te se.

Vše se děje, jak má. Já na náhody nevěřím. Když jste se spletla, asi to mělo důvod. Všimla jsem si během cesty životem - i události, co na první dobrou "nebyly po mojem" - později ukázaly, v čem byl jejich přínos. Ohledně mých přísavníků - znovu už je ale přesazovat nebudu (náročné pro mně - ale hlavně pro ně - už je chci nechat v klidu).

Jinak - my jsme ty truhlíky koupit šli - ale mužův dlouholetý přítel, zahradník, toto řešení také schválil, že to bude stačit, ať nové nekupujeme. V tom se vlastně shodoval s an. A já myslela, že i s vámi.

Tak nakonec jsem - svým způsobem - dala na rady vás tří. :)

hodnocení

0x

Přísavníky jou hezké,ale nrjdou pak pořádně odstranit,,zanechávají po sobě ty pacičky přisáté ke zdi ,,měla jsem s něma velký problém, ještě že nám zsteplovali balkony jinak to byla hrůza.Rostou rychle je to hezké,,ale na podzim budete mít balkon plný spadaného listí.je to má zkušenost..a holé zdi.

hilaris*
hodnocení

já vím .. ale nevadí mi to ..

Mně přijdou (pro zimní období) - ty zdi s černobílou kresbou přisátých větviček docela malebné -

sebod*

hilaris.že jo? ;) Na světlé omítce to vypadá nádherně *slunce*

Podle mne zničená fasáda,,no však uvidíte,,Na domě je to ucházející ,,je to velká plocha,ale já bylamz toho nešťastná a balkon jsem natírala na bílo..Pak ho jak jsem psala,zateplili.

sebod*

zavinac. Přísavník fasádu nijak neponičí. A být překvapená z toho, že na podzim všechno zelené listnaté shazuje listí a je to třeba uklidit? Takoví lidé si to holt kolem sebe musí vybetonovat a nad hlavu natáhnout sítě, aby je ta potvora příroda neobtěžovala listím :-D.

hilaris*
hodnocení

sebod .. četla jsem jen v mobilu vaši první odpověď .. tu, jak jste psal "že jo, hilaris, že to vypadá nádherně" ...
A teď jdu sem, napsat si pohodlně na počítači odpověď .. A mělo v ní být vpodstatě totéž - co vidím, že jste mezitím doplnil sám :)

Chtěla jsem napsat, že mi nevadí holé větvičky na podzim a v zimě - protože to prostě patří k tomu období. Holé větve (v tomto případě větvičky) - mají přece taky svůj půvab. Ať se tyčí proti nebi .. a nebo jsou jako kresba na zdi.

A taky jsem chtěla napsat - že mně se právě ty jejich "placičky" hrozně líbí. Jakoby se rostlina dotýkala/držela opory svými malými prstíky. Mně to přijde krásný, něžný až...

jo jo ... měla jsem vzít přísavník hned - byla to moje první volba, ty jsem původně chtěla.

Ale pak jsem se nechala zviklat rádci (pracovníky v zahradnictví .. pravděpodobně proto, že hodnota bobkovišně, vyjádřená v korunách převyšuje přísavník) .. No nic, tak teď.

zavináč: o zeď se nebojím - jak jsem napsala výše - mně se to prostě líbí - na jaře, v létě, na podzim i v zimě ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]