Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moje zkušenost s libečkem. Ano, je to nezmar, ale nesmí se celý "utnout", když je v plné síle (to mně udělal soused při zkoušení křovinořezu a libeček uhynul). Já jsem do kuchyně sbíral mladší lístky a celý keř jsem sestřihl až u země na prodzim, když začal žloutnout a lámat se - na jaře obrazil vždy krásně znovu. Nyní mám "kulové", protože ze semínek libeček nevzešel, tak si ho nyní nezničte zbytečným zásahem. Zdravím!
Normálně ulamujte co zrovna potřebujete a nad ničím nepřemýšlejte. Já Libeček miluji a dávám ho i do vody třeba k těstovinám, když je vařím. Mají takovou lepší chuť. Do vody k bramborám, do polévek a tak dál. Kde to jde, tam ho nacpu. Akorát do zmrzliny ne. Žádné výchovné řezy nedělejte. To opravdu není třeba. Mně vyroste za sezonu asi víc jak metr. Nikdy mne nenapadlo to měřit. A jsou to během sezony opravdu velké keře. Mám tady dva a pořád je olamuji a pořád rostou.
Vyroste vám vysoký třeba dva metry. Pokud ho chcete zkracovat, nebo se vám zdá příliš velký prostě kus nebo jen větvičky s listy ustříhnete ,a pověsíte je za stonek na suchou čistou půdu na trám svisle a necháte usušit, mezi tím si z plátýnka nebo starého bavlněného trička ušijete pytlíky a to usušené pak dáte do pytlíku a máte bylinky na zimu. Nebo aby vám do usušeného libečku (petržele, apod.) nelezli brouci, tak do uzavřené náddoby s víkem. Bude vonět a chutnat i když na záhonu už budou závěje. Pokud se vám bude zdát, že toho je tolik, že to nespotřebujete, můžete rozdávat nebo vyměnit se sousedy na něco jiného (vajíčka, půjčení nabíječky, žebříku, apod.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.