Dobry den.Koupila jsem si 2 pytle substratu pro palmy a pustila se do presazovani.Rostliny jsem po presazeni nezalivala protoze substrat byl dost vlhky.Po trech dnech byl povrch substratu suchy a tak jsem zkusila u draceny substrat prohrabnout do hloubky jestli je uz cas na zaliti. Tim jsem,ale zjistila, ze na povrchu tech cernych lupinku a vetvicek co substrat obsahuje je plisen.Vsechny rostliny jsem zacala kontrolovat a plisen byla vsude.Nejvic ji bylo v casti kolem rostlin kde jsem pri presazovani rukama upechovala substrat proti jejich vyvraceni a cim vic hlouveji ke korenum tim vic to bylo horsi.Sla jsem tedy koupit novy substrat a pustila se do noveho presazovani.Vsechny rostliny jsem nove presadila a opet nezalivala,ale plisen v nich je zase.Pri presazovani jsem nabirala substrat rovnou z pytle a tak jsem zkontrolovala nejdriv ten zbytek v nem a tam ta plisen byla taky.Opet jsem jednu rostlinu vyjmula z kvetinace a stav byl uplne stejny jako pri prvnim presazovani.Ta plisen se tvori jen na tech cernych lupincich a vetvickach co substrat obsahuje.Zbytek substratu jsem z toho pytle vysypala na noviny,aby proschnul a vsechny i ty zdrave lupinky a vetvicky z neho vybrala.Ted se chystam udelat to postupne u vsech rostlin a mam strach,ze treti presazeni neprezijou.Mate nekdo rady co bych mela udelat,aby to rostliny tolik neposkodilo?Cetla jsem na internetu ze by se do kupovaneho substratu pro palmy a pokojovky mel jeste pridavat pisek a raselina.Vznikla tedy plisen v dusledku toho,ze jsem to neudelala nebo,ze jsem ho pouzila primo z pytle a nenechala ho rozlozeny trochu vyschnout nebo ze jsem ho snad az moc upechovala a tim stlacenim nebyl prodysny?
Nenechávám proschnout, nic nepřidávám, substrát by měl být připravený rovnou k použití. Jestli vám můžu poradit, změňte výrobce substrátu a hlavně dodavatele. Starý, špatně skladovaný substrát.
Substráty Agro (hlavně substrát pro pelargonie, pro mě univerzální) používám již řadu let a nikdy problém. Takže zakopaný pes je u prodejce. Za tu cenu, co kupujete se se dá pomalu koupit 2x takové balení. Jako každý rok, tak i letos jsem kupoval 300 l substrátu.
eset*
A mate zkusenost s timto substratem kdyz v kvetinaci vyschne? Kdyz se mi to stane tak se dlouho voda drzi na povrchu a po prosaknuti do substratu je mistama stejne suchy i kdyz voda protece do misku.Tak ho opatrne zkyprim a jeste propicham spejli co nejvic ke dnu kvetinace a pak znova nekolikrat v malych davkach zalivam.
Neudělala jste žádnou chybu, koupený substrát by měl být připravený přímo k sázení, není třeba ho napřed sušit. Ty - jak píšete lupínky a větvičky - to je rašelina a ta zřejmě zplesnivěla ještě v pytli. Zřejmě se jedná o špatné skladování, někde jim to navlhlo a zplesnivělo, nebo to balili vlhké.
Já bych to vyhodila a koupila si jiné balení, hlavně od jiného výrobce. Palmy můžete bez obav zasadit do substrátu pro pokojové rostliny.
Na vsechny rostliny (palmy,orchideje,sukulenty,pokojovky,balkonove rajcata a chilli papricky) pouzivam substraty Agro koupene v OBI.Dneska jsem tam byla koupit substrat pro bezne pokojovky i v nem je na ty raseline plisen U vsech je spotreba do prosince 2017.Koupila jsem i samotnou raselinu a ta je O.K. Zajela jsem do kvetinarstvi a koupila pro ty palmy 2x substrat Compo po 20l za 139,-Kc jeden pytel. Letos se mi presazovani pekne prodrazilo.Prvni dva 20l pytle Agro celkem za 356,- Kc.Druhe dva pytle taky 356,-Kc a treti dva pytle Compo za 139,-Kc kus tedy celkem 278,-Kc.Kdyz pripoctu jeste za substrat na pokojovky jsem tam za necelych 1000,-Kc Nastesti ted Compo je bez plisne.Budu tedy kupovat ten Compo na pokojovky i pro palmy.Mate pravdu ze se da pouzit i na ty palmy,protoze ten od Agra je uplne vzhledove i slozenim stejny jako pro palmy.Dekuji Vam za odpovedi.Jdu presazovat
nemusí se jednat o plíseň,ale mycelium některých hub.Substrát se připravuje fermentací na kupě,při čemž dosahuje teplot až 90stC.tím je i sterilizovaný.Pokud před sázením chcete zachovat sterilitu, stačí dát ho do mísy(skleněné či porcelánové)a propařit v mikrovlnce.Po vychladnutí se už bílá vlákna vyskytovat nebudou.Zahynou i živočišní škůdci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.