Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlnovník hrušňový - postřik

Od: tondac* odpovědí: 14 změna:

Nemáte někdo aktuální zkušenost, co z momentálně prodávaných postřiků zabírá na Vlnovníka hrušňového? Něco jsem vygooglil, ale většina příspěvků je starých a postřiky se v mezičase přestaly vyrábět.

Udělal jsem postřik prosti rzi hrušňové, chvíli se radoval ze zelných listů a pak tam objevil vlnovníka ... asi si koupim nějakou chemičku ... ;-/

Vypadá to nějak takhle zahrada.cz/...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vzhledem k tomu, že se převážně zasahuje v počátku vegetace a to už bylo, tak bych zkusil Nissorun 10WP, ten by měl pomoct.

doplněno 23.04.18 17:43:

Nissorun je k dostání je agromanualshop.cz/...

Sviluška stop je ta samá účinná látka ve stejné koncentraci jako v Nissorunu, zajímavé je, že má lehce jiné dávkování. S tímto přípravkem jsem neměl tu čest.

tondac*
hodnocení

Díky za tip, Nissorun se mi dříve podařilo vygooglit, ale i u něj jsem narazil na poznámku, že výroba byla ukončena. Občas takové výrobky na nějakém eshopu nabízejí, ale po objednání zjistí, že už jim to dodvatel nedodá.

Údajně je náhradou přípravek Sviluška Stop. S ním nemáte zkušenost? Funguje to i na hrušeň?

tondac*
24.04.18 11:41
hodnocení

Děkuju.

arakain77*
hodnocení

2x

Doporučil bych karbolinea,nebo bílé oleje.Postřik za teplého počasí na list i kmen celého stromu.Na pupeny a malé lístky na jaře nejsou žádné účinky.

tondac*
hodnocení

Díky za radu. Takže bych tím měl hrušeň stříkat teď, když je v květu? Mají ty přípravky nějaký obchodní název?

Mám na zahradě 60let starou asi 7m vysokou hrušeň, která bez chemie léta dávala krásné hrušky, ale s příchodem rzi v posledních letech neměla nic. Teď jsem pořešil rez, ale postupně objevuju další škůdce a připadám si jak malý chemik. :)

arakain77*

Po odkvětu.Do květu ne.Mám v sadu asi deset hrušní.Podle odrůdy se vlnovník objevuje někde vůbec,někde swem tam,na jedné je strašně spousta.Čekám,až odkvete,abych ji mohl stříknout.

arakain77*
hodnocení

2x

Sviluška Stop funguje na každý strom.Dokonce i na hrušeň.Vlnovníka zlikviduje určitě.Ale počkejte až odkvete.

tondac*
hodnocení

Díky za rady. Po odkvětu hrušně mám v plánu i druhý postřik Discusem proti rzi. Mám první stříknout Sviluška stop nebo Discus a jaký by měl být časový odstup?

Pod hrušní mám jabloň golden delicius, která má na listech světlejší mapy. Nemůžou to být také nějaké svilušky? Nemám rovnou stříknout i tu jabloň?

Jak by se vlastně měly ošetřovat jabloně a hrušně během roku? Tatík před lety stříkal jen okurky, rajčata a angrešt a ovocné stromy plodily jak divé. Já začal postupně stříkat po intenzivní spále na meruňkách, postupně to rozšiřuju a už si připadám s tím postřikovačem jak magor. :)

Takže zatím dávám na meruňku Horizon, na hrušeň Discus proti rzi, na jabloň Polyram a Tercel. Ale asi by to chtělo i nějaké ty přezimující škůdce, obaleče a další nenažranou havěť. :)

arakain77*
hodnocení

0x

Proč rvete tolik chemie do jídla?Pořiďte si ptačí budky.Já mám v sadu 300 stromů a 40 ptačích budek.Ať se tam nastěhuje třeba medvěd.Dokážu tvrdít,že zničí 95% veškeré nežádoucí havěti.

tondac*
hodnocení

Chemii v jídle taky nechci, ale když ji nepoužiju, tak z toho v poslední době nic není.

Ptáci mi proti rzi hrušňové nepomůžou, stejně tak mi nepomůžou proti spále meruňky nebo stupovitosti a padlí na jabloních. A ptáci mi asi nepomůžou ani proti vlnovcům nebo sviluškám. Nebo jo?

"Doporučil bych karbolinea,nebo bílé oleje"

@arakain77, mohl byste prosím vyjmenovat povolené přípravky na těchto bázích a zvláště mě zajímají jaké používáte za vegetace. Díky

arakain77*

Chlapi,já jsem to popletl. má to být akaricid.Třeba OmiteW30 se dá použít i teď.

Tak mě prosím omluvte.

Ještě by se dal použít KumulusWG3

hodnocení

0x

@arakain77, říkal jsem si, jestli nepoužíváte nějaké starší zásoby, ale když jste začal o jedech v potravinách, tak jsem se zeptat musel. Nějaký postřik na bázi karbolinea býval, ale to je desítky let zakázané a bílé oleje mi neříkají vůbec nic. S akaricidy začíná být problém, Omite už také není a Kumulus je proti padlí s vedlejším a také omezeným účinkem.

arakain77*
Abych to uvedl na pravou míru.Ja postřiky skoro nepoužívám.Jen tehdy,když opravdu musím.Ted ošetřim jen jednu hrušku z deseti.V zahradě mám spoustu budek.Proti larvam čehokoliv jsou právě ti ptáci.Nemoci stromků musím ošetřit.Ale taky omezeně. Nepouzivam nic preventivně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]