Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živý plot

Od: renda* odpovědí: 17 změna:

Prosím můžete mi někdo poradit jak může nebo má být vysoký živý plot hustý že sluníčko nemá nárok projít a vše co mám přímo u nějho neroste včetně trávy. Je nasazen cca 40 od mého plotu. vysoký přes 3 metry přitom pletivo je vešinou 180 cm a oky krásně slunce prochází. Je mi to líto že máme betonovou doslova hradbu soused se o to nestará takže to roste jak to jen jde. Nevím zda existuje nějaký zákon na určení výšky.

Moc děkuji za rady co s tím se dá dělat?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

2x

Ano znám to. U vysokých živých plotů neroste nic. Zkuste se sousedem promluvit po dobrém, aby stromky zkrátil a prořezal. Jestli to nejde, pošlete mu doporučený dopis, protože podle zákona máte právo žádat o jejich odstranění.

Nový občanský zákoník č. 89/2012 Sb.

§ 1017

(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

renda*
hodnocení

Moc děkuji už jsem mu říkala 2 roky zpětně že bych byla ráda kdyby to snížil aspon na polovinu že mám taky právo na to žít ve světle a ne že je jedna hodina až je tam stín a tma. Slíbil že s tím něco udělá a jak se říká slíbené vydrží a slibem nezarmoutíš. Nechci dělat peklo , ale čeho je moc toho je příliš. Dřív jsem tam měla zahrádku jahodovou pyramidu super místo ještě v 8 večer sluníčko se tam promenádovalo vše krásně zrálo v klétě.

Přeji krásné slunné dny...

an*
hodnocení

1x

Asto, je to vážně děs. Všechno co roste k vám, nemilosrdně střihejte. Máte dokonce i právo řezat kořeny které vám od sousedů lezou do zahrady.

Jsem stará bába, proč s tím mám mít práci já?

hodnocení

0x

Podle nového občanského zákoníku by se mohly vykácet skoro všechny živé ploty založené před účinností tohoto zákona. To však asi smyslem ustanovení nebylo, ale jde o nové výsadby. Zde se můžete podle NOZ otočit na tom, že vás soused omezuje nadměrným zastíněním a požadovat snížení živého plotu.

doplněno 24.04.18 19:33:

Z hlediska vzdálenosti od plotu se nelze odvolávat na zákon, který začal platit až po výsadbě. Za pár let může dojít zase ke zvětšení vzdálenosti a zase se bude radit: kácet. Odkaz na paragraf v NOZ je úplně mimo mísu.

doplněno 24.04.18 21:48:

An, vy tam vidíte retroaktivitu? Jak dlouhou? Já ji nevidím.

an*

Není mimo mísu. Je jedno jestli byli stromky vysazené dříve, než začal platit zákon. Cituji ze zákona : a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil.

Nacpat sousedovi vysoké stromy k plotu a nestarat se o ně je sobecké a bezohledné. Ten zákon se to snaží napravit. Kdo živý plot má a udržuje ho v rozumné velikosti s tím se sousedé soudit nebudou.

renda*
hodnocení

Je to sázené cca 10-12 let jenže tehdy to bylo malé a né tak husté. Moc děkuji všem za rady. ;)

an*
hodnocení

0x

Ono nejde jenom o stínění, nejhorší jsou kořeny, které zasahují daleko do pozemku k sousedům. Vysávají všechnu vodu z okolí a opravdu u živých plotů nic neroste. Navíc taková stěna zabraňuje proudění vzduchu a v zastíněných zahrádkách se drží plísně.

Zákon tedy své opodstatnění má a Renda rozumný důvod žádat odstranění také má.

V rámci zachování dobrých sousedských vztahů je ale vhodnější souseda požádat, aby svůj živý plot zkrátil a provzdušnil, než uplatňovat zákon.

Jestli je to starší člověk a na takovou práci se necítí, můžete mu navrhnout, že stromy ostříháte, nebo zaplatíte zahradníka.

doplněno 25.04.18 08:45:

Pckop, ano, já to tak chápu. Nemůže být přímo napsáno, že platí zpětně, to by se pak týkalo všech živých plotů vysazených dříve. Jenže věta nechal- li je vzrůst říká, že nemusíme snášet vysokou stěnu nalepenou na náš plot, můžeme souseda žádat, aby ji odstranil.

Omezení vlastnického práva

§ 1013

(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat.

Jo tenhle paragraf je fajn, o něm jsem psal v mém prvním příspěvku, ovšem zde se nepíše nic o odstranění.

an*

Když se přidá § 1017 o odstranění se žádat může. Je to na dlouhé soudní tahanice a o šikovnosti právníků.

Proto písi, že bych souseda napřed ústně požádala o zkrácení a když mi nevyhoví, postrašila bych ho doporučeným dopisem s paragrafy. Je možné i vyčíslit škodu, která už mi zastíněním vznikla. Zadavatelka otázky zmiňuje jahody, které už jí nerostou.

renda*
hodnocení

Tak jsem opět šla za sousedem zda když je tak krásné počasí nebude mít čas aspon kousek to snížit odpověď nemám čas tak bohužel nechci se hádat mám sto chutí udělat mu prasárnu jak se říká. Koupím nějaký randap a já si ten čas udělám to je snad jediné schůdné řešení výška není bohužel nikde určená schválně jsem si dala tu práci měří 3.80super. Přiznávám že mi dochází trpělivost.

renda*
hodnocení

Jsou to mladí lidé jenže nechtějí mít čas jediné co roste je mech nestíhám se ho zbavovat. Dokonce ani krtek tam nejde kde nic není prostě se mu tam nechce. Snaha o domluvu byla . ale jak jsem psala slíbené vydrží v létě je přednější dovolená na měsíc a pak někde na chatu. Beru to chtějí si užívat proč ne. také si ráda někde zajedu podívat s dítětem. Připomínají mi trochu Trautenberka v létě je moc horko na podzim moc fouká v zimě je moc zima a na jaře to jestě spíme.

tiffany*

Rendo, tohle není práce na celý den (teda jestli ten plot nemá tak 50 m na délku), ale tak na hodinu. Schůdky a pilka, případně zahradní kleště (ty velké) to spraví, odhadnout správnou výšku, kmínky prostě přeřezat je za chvilku a pak přistřihnout větve, na to stačí obyčejné zahradní nůžky. Ještě jednou to s nimi zkuste, s tím, že jim s tím pomůžete... myslím si, že si vůbec neuvědomují, že Vám otravují život a to hodně. Pozvěte je k sobě, aby viděli, třeba pochopí. Oni to vidí ze své strany a Vás vnímají jako že "co porád chce", to je u mladých (a nejen u nich) normální. Držím palce, aby to tentokrát vyšlo. S roundupem bych ještě počkala... to opravdu není hezké.

hodnocení

0x

Zrovna řeším podobný stav, živý plot sice není moc vysoký, ale je těsně u pletivového plotu a tím prorůstá ke mě, 75cm dlouhé větve, leze mi to do rybízů, opírá o skleník, ani tam nemůžu vysíct. Taky jsem jim to 3xřekla, ale oni se tam ukážou tak 4x do roka, posečou a zmizí.

Živý plot
tiffany*

Nevím, na co čekáte... viz § 1016 NOZ, podle kterého můžete odstranit větve stromu, které přesahují na Váš pozemek, působí-li Vám tyto větve obtíže a po tom, co jste souseda o odstranění (bezvýsledně) požádala. Bohužel celý text paragrafu mi nejde překopírovat. Navíc, tohle je keř, který je vhodné stříhat, tomu to absolutně neuškodí. Ustříhejte to pěkně podle toho pletiva a máte pokoj, uvidíte, že si toho ani nevšimnou.

astanavista

A na ten skleník u plotu máte souhlas souseda, jehož "křoví" Vám vadí?, ten také stíní pro změnu jeho pozemek.

re4zon
@astanavista A ze odpovidate po dvou letech vam nevadi?
Ale kdyz uz se to ozivilo, doplnim k mistnim expertnim radam, ze ustanoveo OZ o vzdalenosti stromu od hranice pozemku plati pro stromy, ne kere ani jine rostliny. Na druhou stranu u cehokoliv krome stromu muzete nemilosrdne orezat co roste do plotu bez predchoziho upozorneni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]