Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Petůnie - jak zaštipovat aby hojně kvetly?

Od: jeki odpovědí: 9 změna:

Ahoj,.Poradí prosím nějaké zkušené pěstitelky?..Pěstuji petunie -rose vein velvet F1(je to převislý typ) Rostlinka roste pěkne ani ne do výšky ,jak do šířky..Začala vytvářet takové dlouhé šlahouny,viz šipka..Co ted s těmi šlahouny,Mám je celé odstřihnout nebo jen zkrátit,nebo je nechat tak?Jde mi o to aby celá květina,byla později hustě obsypána květy. díky moc za každou radu

Petůnie - jak zaštipovat aby hojně kvetly?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Ostříhat,jinak budete mít květy pouze dole.

youtu.be/...
jeki
hodnocení

toto video jsem viděla,,ale pánovi rostou dost do výšky,kdežto nám to roste spíš jen do šířky a dělá to šlahouny .takže odstřihnout ty šlahouny? celé nebo jen do pulky.? a taky ještě nekvetly..pán zaštipuje ty kvetoucí nebo ty co jsou moc vysoko narostlé..ale to není náš případ...nám to roste spíš jak salát..jen do šířky..fakt nevím co dělat))

Zastřihávat,pán to vysvětluje naprosto jasně.

Jinak Vám půjde všechno do listů,nikoliv do květů !

an*
hodnocení

0x

Já bych ty výhonky zaštípla tak v polovině, aby se rostlina pěkně rozvětvila. Teprve až další které vyrazí bych nechala růst směrem dolů. Hlavně je důležité až Vám pokvetou, oštipovat všechny odkvetlé květy, aby rostlina netvořila semena. O to bohatěji pak kvete.

doplněno 21.04.18 15:04:

V receptáři prima nápadů nebývají vždy důvěryhodné rady. *stop* U tak mladých rostlinek bych vrchní výhon nikdy nesestřihávala. Pán si přinesl nějaké vytáhlé už kvetoucí.

jeki
hodnocení

aha dobře .děkuju

hodnocení

0x

To je nějaký zvláštní druh, má to i daleko větší listy, to máte ze semínek?

Lepší je si koupituž předpěstované sazeničky od našich zahradníků.

doplněno 21.04.18 16:09:

Zkuste se přímo zeptat u této firmy.

firmy.cz/...

jeki
hodnocení

ano ze semínek z eshopu..

Petůnie - jak zaštipovat aby hojně kvetly? #2

jofa*
hodnocení

0x

Pan Lébiš docílí u petunek toho, jak na videu říká. Nebude mít truhlík u zeminy holý, tak v začátku donutí zaštípnutím rrostlinu vyhnat další výhony. Jinak s obyč petunkama žádný zázrak neudělá. Pokud to máte typ surfínie, tak ty by měly dělat výhony za každým lístem jaksi samozřejmě a u těchto výhonů za každým listem opět a tak to jde geometr. řadou. Záleží ale opět na druhu a je to leckdy nevyzpytatelné a při koupi, jako sázka do loterie. Já jsem je nikdy nezaštipoval a snad jen minimálně nějaký nepovedený výhon. To jsem ale věděl co pěstuji. Teď to chce hlavně teplo, světlo a kyselejší zeminu. Nezapomeňte včas postříkat proti padlí i preventivně, až se rostlina řádně rozroste. Potom ještě 2-3x v létě. Nechal bych to bez zaštipování, pokud to je typ "Surfinie".

hodnocení

0x

U těchto typů petůnek různým krácením, zaštipováním, vyštipováním docílíte pouze jedno. Oddálíte kvetení. Rostlina bude bohatě košatět i bez vašich zásahů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]