Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Batáty jak pěstovat

Od: jolana* odpovědí: 10 změna:

Ctěla bych vypěstovat batáty. Máte nějaké zkušenosti a kde sehnat sadbu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

6x

Pěstování batátů vůbec není složité, pěstují se stejně jako brambory. Jen budete potřebovat dostatečně velký pozemek na slunném místě. Rostlina je totiž plazivá a potřebuje prostor. Batáty můžete koupit v supermarketu v zelenině, ty které prodávají na jídlo. Sázet je možné až do konce června, do sponu 40×40 cm. Sklízí se v září.

Povijnice batátová je i listem ozdobná rostlina, má překrásně sytě zelené listy srdcovitého tvaru. Proto je možné - jak píše Sebod - dát hlízu do závěsného květináče a pěstovat na balkoně.

doplněno 20.04.18 10:25:

Pckop, mluvím jen z vlastních zkušeností a z celoživotní praxe v oboru. Nejsem lovec informací z internetu, jako někteří zde. Nechápu proč se do mne navážíte ... a není to poprvé.

sebod*
hodnocení

3x

Kup batáty někde v obchodě - Lídl atd. Necháš naklíčit stejně jako třeba brambory.Pěstování je srovnatelné třeba s rajčaty. Takže pozor na zmrzlíky ;). Je to popínavka, docela dekorativní, já ji mám na balkoně, kvůli zastínění.

jolana*
hodnocení

Děkuji za odpověd.

vladimiraluben

Poraďte mně ,prosím,jak naklíčit batáty.Chtěla bych ho pěstovat jako okrasnou rostlinu na balkoně.Brambory doma klíčí ostošest a batát ne a ne.Už jsem vyzkoušela do vody,v papírovém sáčku a ani jediný klíček.Děkuji.

sebod*
hodnocení

3x

pckop. Já teda batát nařežu jako bramboru na více kousků s klíčky, nechám trošku naklíčit. To potom sázím do větších kyblíků. Dám koňský hnůj a pak už nechám vlastnímu osudu. Já je pěstuju hlavně kvůli tomu, že se mi líbí. Ale asi podle rčení :"Čím hloupější sedlák, tím větší batáty" *smich*, tak úrodu mám docela velkou.

Jo a "sadbu" kupuji ve více obchodech, protože se tak dostanu k více odrůdám a já pak mám trošku odlišné rostliny s maličko jinými listy a květy. No, stejně jako tomu je u brambor ;)

an*

Sebod, nač to dělat jednoduše, když si můžete objednat naklíčené sazenice a zaplatit dopravu. :-D

Jak já říkám - někomu prostě roste všechno a jinému nic i kdyby se rozkrájel. :)

hodnocení

2x

Tady máte návod i s prodejem sazenic. bataty.cz/...

doplněno 20.04.18 09:44:

Podle "Receptářové"odpovědi od @an moc velkou úrodu nesklidíte. Sází se pouze zakořeňené výhonky z hlíz, ne celé hlízy. Proto se prodávají sazenice.

doplněno 21.04.18 12:47:

@sisi správně připomněla, že batáty i brambory mohou být chemicky ošetřené proti klíčení

hodnocení

2x

Já osobně jsem se batáty snažila pěstovat několikrát a nic z toho nebylo, protože se prý většina prodávaných batátů stříká přípravkem proti klíčení a pak z toho nic není. Pokud tedy někdo víte, kde se prodávají ty nestříkané, tak poraďte.

an*

Sisi, to asi ne. Kdo by jedl stříkané sladké brambory. Ve vlhku a teple normálně naklíčí, stejně jako obyčejné brambory.

Možná patříte k těm, kteří péči o rostliny v dobré vůli přehánějí. U rostlin často platí, že méně znamená více.

Mě se uchytí a roste každý klacík ulomený z keře a zapíchnutý do země.

Opravdu to jde. Mají být stříkané i brambory v obchodě a jak je vidět vesele klíčí už v obchodě.
Nechejte je doma naklicit a teprve potom sazejte. Budete mít jistotu, že z toho něco bude. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]