Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamiokulkas - zmlazení? půlení?

Od: bimbam® odpovědí: 10 změna:

Pěkně zdravím! Mám starý obrovský zamiokulkas. Leze z květináče, některé listy nerostou vzhůru, ale vodorovně. Asi s ním neprojdu bez úhony dveřmi. Do většího květináče ho nechci přesazovat, to už bych s rostlinou nemohla vůbec manipulovat. Při minulém přesazování před lety jsem sí nevšimla, jestli roste z jedné hlízy nebo z více hlíz. Co bych tak asi měla dělat? Loni jsem si na podobnou otázku odpověděla - nedělat nic. Možná budu v nicnedělání zase pokračovat :). Přesto se ptám, jestli někdo nemá se zmlazováním či dělením hlízy zkušenost.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Vyndat z květináče, vzít dlouhý nůž a naporcovat na menší části. Není určeno pro slabší povahy, ale je to funkční.

hodnocení

Zasmála jsem se :). Jsem slabší povaha. Ale pustím se do toho. Mimochodem - šest půlek hlíz begonií zřejmě roste, i když na definitivní potvrzení úspěchu je asi ještě brzy. Zamiokulkas pro jistotu také zasypu směsí z prachu z dřevného uhlí a skořice.

72mona3*
hodnocení

3x
Rozhodně je tvořen více hlízami. Nebát se toho, Také jsem si jeden dělila, jen kořínky byly propletené. Přežily obě části :)

an*
hodnocení

3x

Dělí se snadno, rostlinek tam bude víc a trochu poničených kořínků nevadí. Zamiokulkas je nenáročná rostlina. Množit se dá i jen z uříznutých listů.

hodnocení

2x

Já bych jenom oddělila hlízy od sebe, také jsem to tak vloni dělala. U řezu hrozí při mírném přelití hniloba.

hodnocení

Samozřejmě budu raději oddělovat hlízy :). Řezání se trochu bojím. Nevím, jestli této rostlině časem jedna hlíza sílí a narůstá, nebo se časem namnoží do více snadno oddělitelných hlíz. Zítra to plánuji zjistit.

hodnocení

1x

A nechcete ten zamiokulkas prodat přes net? Někdo shání takové veliké rostliny, my jsme takto prodali už 3 palmy. Pak byste si mohla koupit malý a zase ho "vykrmit". Jednou jsem viděla na návštěvě zamiokulkas přes celou chodbu, to byla nádhera! Já jsem už 3 zahubila kvůli přelití a teď mám malého a zatím roste. Zkuste ho prodat a nezapomeňte zdůraznit, že nepotřebuje až tolik světla.

hodnocení

I toto je rada, samozřejmě, ale rostlinu si nechám. Jen teď o víkendu rozpůlím.

hodnocení

Hotovo! Samo se to rozpadlo na čtyři části. Protože mám ráda velké exempláře, zasadila jsem dva a dva kusy. A je po slávě. Hlavně po starostech :). Ještě jednou děkuji za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]