Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokojové rostliny na východní stranu

Od: metallica* odpovědí: 9 změna:

Prosím o radu zda jsou nějaké stránky kde se řadí rostliny dle světové strany?Popřípadě jaké pokojové rostliny jsou vhodné na východní stranu?Budu jich kupovat více nějaké na parapet, jiné do kouta a také na šatní skříň...proto bych uvítala nějaké stránky kde by bylo více rostlin na výběr...stránek je spousta ale většinou píšou hodně slunce, málo a pod...ale netuším zda východní strana má rozptýlené světlo, či spíše stín apod...?děkuji za tipy a nápady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Opisuji ze své oblíbené knihy (Oldřich Bureš: Pěstujeme pokojové květiny):

nejnemší nároky, i 3 m od okna: Aspidistra, Aucuba, Cissus antarctica, Helxine, Chlorophytum, Kentia, Monstera, Scindapsus, Tradescantia

severní okno: Aspidium, Begonia rex, Cyclamen, Dracena, Erica, Nephrolepsis, Primula, Pteris, Reineckia, Saintpaulia, Sansevieria

SV, SZ: Adiantum, Antrhurium Araucaria, Dieffenbachia, Epiphyllum, Fastia, Fasthedera, Hibiscus, kapradiny, Maranta, Pandanus, Peperomia, Saintpaulia, Philodendron, Pilea, Vriesea, Grevillea

V, JV, JZ: Aechmea fasciata, Aloe, Asparagus, Azalea, Billbergia, Citrus, Clivia, Cyperus, Euphorbia, Haemanthus, Hoya, Kalanchoe, Myrus, Philodendron, Plectranthus, Saxifraga, Stapelia

Některé méně známé a v bytě nepěstovatelné (camellia) jsem ze seznamu vypustila.

Ze zkušenosti vím, že o stupeň víc slunce neuškodí, možná naopak.

Důežitá je i vlhkost v bytě a teplota v zimě.

Opisovala jsem z poměrně staré knihy, dnes se prodávají i jiné rostliny, ale pro základ i toto jistě postačí.

Ať se daří!

metallica*
hodnocení

děkuji za dobré rady...hodně se mi líbí právě camelie a azalky.Azalky jsem kdysi pěstovala a dařilo se tak přemýšlím až si řádně přečtu nároky že bych je zkombinovala tak uvidíme.

Moc bych vám a všem ostatním a vlastně i sama sobě přála radost z květů kamelie, ale bezpečně vím, že tahle kráska prospívá a kvete jen v zimních zahradách, případně v chladných zámeckých místnostech.

Azalky jsou na pěstování snadnější, ale jak jednou vyschnou, je zpravidla konec.

sebod*

Taktak, Bimbam. kamelie jsou nádherné, ale jsou rozmazlené ;). Nasadí hromadu poupat, Vy se na ně špatně podíváte *cert* a ony celou násadu květů shodí *zed*.

Jinak moje maminka pěstuje řadu kytiček doma. Azalky, voděnky, sukulenty, monstetry, ficusy, kaktusy... A u všech těhle kytek jí neustále stojí voda v misce *sok*. A ty kytky jí rostou takhle několik let *ee*. Prostě se jí podařilo vypěstovat kaktusy vhodné do mokřadel *smich*. Každýmu jinýmu by to uhnilo a u ní se to těm pícháčkům líbí :D. O tom, že na jižním okně, na prudkým slunci má něco, co vyžaduje polostín a nesnáší sluníčko ani radši nepíšu *klik*. Asi je to tím, že jí ty kytičky připomínají mého tatínka, který se o ně kdysi takhle také staral. Umřel před dvěma lety. Takže když jde mamča kytky "přelívat", tak si s nimi o tátovi povídá *vtip**srdce*a o tom to asi je...

sebod, také jsem něco podobného viděla. Moje kolegyně ve školce pěstovala fialky. Byly na krytu topení pod oknem, které bylo horké a ještě slunko po celý den. Voda v misce byla horká a fialky rostly a kvetly úžasně. Napěstovala mi různé barvy do větší žardinky, jako dárek pro dceru. Bylo to úžasné! Za 3 týdny, při veškeré péči, bylo po fialkách. *palec*Prý francouzi mají výraz "zelené prsty". Znala jsem dvě ženy se zelenými prsty. Obě, kdyby strčily do země zápalku, vyrostla by jim palma. Určitě! :D

sebod*

Babčo. Tohle byla moje tchýně. Vůbec nic o množení dřevin nevěděla. Ale co utrhla a vrazila do země, to jí vyrostlo *sok*, Žádný stimulátory, žádný skleníky... Jenže jí se uchytila i větvička toho, co se fakt řízkováním množit nedá *zed*. Já jsem v tý době byla dost často ve Výzkumném rostlinářském podniku. Vědátoři tam zkoušeli různé metody, jak danou dřevinu namnožit. A to prostě nešlo. No a jí se to samé ujalo zapíchnutý jen tak ledabyle někde v záhonku s mrkví *smich*

metallica*
hodnocení

Napsal/a jste to velmi hezky už jen za to dává bod:)

metallica*
hodnocení

tak to mě překvapuje protože co jsem si o nich četla tak nikdy nepsali o zimních zahradách ale děkuji za varování.o azalkách vím, že mají radši chladněji a časté zalévání ale vždycky mi pěkně šly.pěstovala jsem je snad 4 roky pak přišlo stěhování a neměla jsem je kam dát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]