Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesazení buxusu- Kdy?

Od: sinatra75d odpovědí: 7 změna:

dobrý den, kdy je nejleší čas pro přesazení cca 6 let starého buxusu... Je cca 50 cm vysoký..., koule

jak bych to měl asi provest? Přesadit ho chci do květináče.. Mohu použít zeminu z 1rok starého kravského hnoje?

co se stane když květnáč bude cca 19cm v prúměru?

děkuji moc za odpovedi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

19 je málo a nechal bych to na podzim. Obrýt na velikost květináče a opatrně i s balem přenést.

doplněno 12.04.18 08:15:

Velikost květníku bych viděl někde kolem 30 cm a víc.

jofa*
hodnocení

5x

Jak píše pckop. 19 cm květník je málo. Květník by měl mít přibližně stejnou velikost, jako je průměr koruny buxusu. Za prvé z hlediska růstu a za druhé z estetického. Pokud jej chcete přesazovat z volné zeminy do nádoby, tak bych to nechal na podzim případně příští jaro a to tak, že teď obryjete kolem buxusu zeminu o něco menší než průměr zamýšlené nádoby a to jen asi do poloviny ( kousek za) průměru kolem buxusu i do hloubky. Polovinu necháte bez obrytí. Druhou polovinu obryjete a buxus vyzvednete na podzim nebo z jara do nádoby. Takto se připravuje starší rostlina k vyzvednut z volné půdy do nádob. Obrytá část kořenů si vytvoří nové jemné kořínky ze kterých po přetrhání druhé části bude čerpat živiny k růstu, zatím co přes léto žije s neobryté části. To je normální spolehlivý postup pro přesazení.

hodnocení

3x

Já si myslím, že vaše uvažování je kontraproduktivní. V malém květináči ho budete nutit k malému a pomalému růstu, téměř jako bonsaj. Ale chcete mu dát velmi hodnotnou zeminu, která ho bude nutit k překotnému růstu. S tím hnojem bych byla nesmírně opatrná. I když by mohl být uleželý, přesto bude "ostrý", keřík může spálit. ;) Já bych také uvažovala, jaké stanoviště mu chci nabídnout. Pak bych zašla do velkého super/hyper marketu a po vhodném květináči se podívala. Spíše bych volila hodně hluboký, který by byl současně i dekorací. Navíc, mám velmi dobré zkušenosti s prodavačkami a s nimi bych se poradila. Keřík vám bude dělat radost mnoho let, tak bych mu start usnadnila. *hi* A až to bude hotové, musíte mu říci: "Udělal jsem to jak nejlépe jsem uměl. Jestli chceš žít a být krásný, musíš se zasnažit i ty." Rostliny to slyší a fakt se snaží.;)

72mona3*
hodnocení

2x

Nemyslím, že to půjde. Volně rostlý buxus bude mít velmi velký kořenový systém. Zmenšit ho do zhruba 20 cm v průměru znamená připravit ho o většinu objemu kořenů. M.

doplněno 11.04.18 22:08:

Velikost vám neporadím, to se bude odvíjet od velikosti toho balu. Vyrýpnout větší a pak "osekat" (podle intuice). Já přesazovala asi třiceticentimetrový (opět do volné půdy) a ten bal jsem měla zhruba právě těch vašich dvacet čísel.

liska5
hodnocení

2x

Já bych ho přesadila i teď. Průměr květináče 19 cm je málo! To klidně 28cm, ať má z čeho růst a nemusí se přesazovat každoročně. A hnůj né! Ani zeminou ředěný. To raději hlínu z přírody. Nejlépe trochu koupeného substrátu do ní. Taky si ho můžete stříhat, tvarovat.

jp
hodnocení

1x

6 let starý buxus už potřebuje spíš do volné půdy než do květináče, buxusy mají velký kořenový systém v květináči bude živořit. Hnůj ne. Jinak slyšel jste o zavíječi, který se rozmáhá v Evropě a požírá buxusy? Aby jste se nenamáhal zbytečně. Mě už to zničilo krásné buxusy, stříkání je dost marný.

sinatra75d
hodnocení

aha, takže bych udělal velkou chybu ,když bych ho přesadil ted? jak asi velký květináč bych měl použít?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]