Nejste přihlášen/a.
dobrý den, kdy je nejleší čas pro přesazení cca 6 let starého buxusu... Je cca 50 cm vysoký..., koule
jak bych to měl asi provest? Přesadit ho chci do květináče.. Mohu použít zeminu z 1rok starého kravského hnoje?
co se stane když květnáč bude cca 19cm v prúměru?
děkuji moc za odpovedi.
Jak píše pckop. 19 cm květník je málo. Květník by měl mít přibližně stejnou velikost, jako je průměr koruny buxusu. Za prvé z hlediska růstu a za druhé z estetického. Pokud jej chcete přesazovat z volné zeminy do nádoby, tak bych to nechal na podzim případně příští jaro a to tak, že teď obryjete kolem buxusu zeminu o něco menší než průměr zamýšlené nádoby a to jen asi do poloviny ( kousek za) průměru kolem buxusu i do hloubky. Polovinu necháte bez obrytí. Druhou polovinu obryjete a buxus vyzvednete na podzim nebo z jara do nádoby. Takto se připravuje starší rostlina k vyzvednut z volné půdy do nádob. Obrytá část kořenů si vytvoří nové jemné kořínky ze kterých po přetrhání druhé části bude čerpat živiny k růstu, zatím co přes léto žije s neobryté části. To je normální spolehlivý postup pro přesazení.
Já si myslím, že vaše uvažování je kontraproduktivní. V malém květináči ho budete nutit k malému a pomalému růstu, téměř jako bonsaj. Ale chcete mu dát velmi hodnotnou zeminu, která ho bude nutit k překotnému růstu. S tím hnojem bych byla nesmírně opatrná. I když by mohl být uleželý, přesto bude "ostrý", keřík může spálit. Já bych také uvažovala, jaké stanoviště mu chci nabídnout. Pak bych zašla do velkého super/hyper marketu a po vhodném květináči se podívala. Spíše bych volila hodně hluboký, který by byl současně i dekorací. Navíc, mám velmi dobré zkušenosti s prodavačkami a s nimi bych se poradila. Keřík vám bude dělat radost mnoho let, tak bych mu start usnadnila.
A až to bude hotové, musíte mu říci: "Udělal jsem to jak nejlépe jsem uměl. Jestli chceš žít a být krásný, musíš se zasnažit i ty." Rostliny to slyší a fakt se snaží.
Nemyslím, že to půjde. Volně rostlý buxus bude mít velmi velký kořenový systém. Zmenšit ho do zhruba 20 cm v průměru znamená připravit ho o většinu objemu kořenů. M.
Velikost vám neporadím, to se bude odvíjet od velikosti toho balu. Vyrýpnout větší a pak "osekat" (podle intuice). Já přesazovala asi třiceticentimetrový (opět do volné půdy) a ten bal jsem měla zhruba právě těch vašich dvacet čísel.
6 let starý buxus už potřebuje spíš do volné půdy než do květináče, buxusy mají velký kořenový systém v květináči bude živořit. Hnůj ne. Jinak slyšel jste o zavíječi, který se rozmáhá v Evropě a požírá buxusy? Aby jste se nenamáhal zbytečně. Mě už to zničilo krásné buxusy, stříkání je dost marný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.