Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mahonie - nemoc?

Od: delta® odpovědí: 4 změna:

Ahoj všem! Na mahonii se mi vytvořilo toto - nevíte, co to může být a co s tím? Poraďte. Děkuji.

Mahonie - nemoc?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nevím, zda jde o chorobu, ale já to neřeším a beru to jako přirozený úbytek listů. Máme na zahradě mahonii asi 12 let. Z malého výhonu dorostla do dvou metrů a vždy tam byl značný počet suchých listů a i velký opad. Zároveň neustále roste, je zelená a každoročně žlutě kvete. Myslím, že vcelku prosperuje a ještě likviduji nové výhony v okolí keře. Ale, jestli by se tomu schnutí dalo zabránit nevím. Suché jsou jen listy, ale větve ne. Zdravím!

hodnocení

0x

Dobrý den "Delta." Naše mahonie občas, když v zimě bylo málo vláhy, tak listy začaly usychat. Nyní vždy na zimu, mahonii ostříháme, dáme NPK a hodně zalijeme. Mahonie má ráda trochu stínu, ne moc mokro. Já bych keř ostříhala do zdravých listů, zase obrazí. To jsou mé poznatky. Viky

S pěstováním mahonie zkušenosti nemám, protože mě baví spíše jedlejší "kytky". Ale na jaře se stalo, že mi mahonie byla vysazena mojí dražší polovinou na zahradu a nelíbí se mi nové přírůstky, takže jsem začal studovat. Vaše fotografie by odpovídala na listovou skvrnitost. Více v odkazu. zahradaweb.cz/...

dlouhé roky už podobně jako viky takto (sem-tam) poškozené listy z větvičky ustřihnu a zlikviduji... . nad příčinou nešpekuluji, těch pár chybějících oschlých lístečků rostlině neuškodí..

doplním pckopa, pro mne je mahonie kromě pěkné vůně, pěkných listů, květů a plodů také " jedlá"

už jsem si vyzkoušel dělat z plodů džem, je zvláštní chuti, ale dobrý...nikdo z ochutnávajících neuhádne, z čeho je udělaný...
dávám do pozornosti info zenyprozeny.cz/...

Mahonie jsou stálezelené okrasné keře a všechny odrůdy, včetně Hivernant, rostou bez problémů v každé normální propustné zahradní půdě. Jedlé jsou nejen jejich plody, ale také květy a dokonce i kořeny.
Plody se dají konzumovat jak čerstvé, tak tepelně upravené. Ačkoliv se objevují časně a v červenci již tmavnou, zralé jsou až na podzim, když se zbarví do nejtmavšího modro-černého odstínu. Jsou však kyselé a proto se nechávají trochu přejít mrazem, aby získaly sladší chuť. Navíc mráz ničí pektiny a tím se zvyšuje podíl fruktózy v plodech, které se tak hodí na skvělé džemy. Recept je jednoduchý: uvařit, propasírovat přes cedník, dosladit. A květy mahonií se zase dobře uplatní jako nevšední ozdoba jídel či salátů. Můžete je i uvařit na sirup.
Původní obyvatelé Ameriky používali jakýsi výluh či tonikum z kořenů mahonie pro léčení různých neduhů _ například na potíže s trávením a na malátnost, ale rovněž k posílení organismu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]