Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení užítkové a okrasné zahrady

Od: jolana* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,chtěla bych poradit jakyma rostlinama vysázet rozdělení zahrady užítkové a okrasné. Mezi okrasnou zahrádkou a užítkovou máme plotek z pletiva asi 120 cm. vysoký a 10 m.dlouhý. Chtěla bych toto místo vysázet tak, aby tam celý rok něco kvetlo a zároven aby to zakrylo výhled na užítkovou zahradu. Celý den tam svítí sluníčko.Děkuji Jolana

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

4x

Já bych u plůtku prostřídala Weigelie a Ibišky v různých barvách. Weigelie pokvetou brzo z jara a znovu pak na podzim. Od léta až do skoro do zimy pokvetou Ibišky. Obojí je nenáročné a snadno tvarovatelné na živý plot.

Pro příjemný pohled z oken do zahrady i v zimě, bych jako první keřík u plůtku zasadila něco stálezeleného. Třeba Rhododendron, Cesmínu, Bobkovišeň, nebo Buxus.

doplněno 08.04.18 10:16:

Nemůžete vložit foto, nebo nákres zahrady? Mohli bychom poradit lépe, takto nemám představu o rozměrech a tvaru Vaší okrasné zahrádky.

doplněno 08.04.18 16:01:

Zavináč - to záleží to vkusu. Já mám také okrasnou zahradu vysázenou z různých druhů trvalek, které kvetou postupně celé léto. Nejsem přítel letniček, to pak je zahrada celé léto stejná. Jaro a léto má být veselé, barevné, proto mám i živý plot sestavený z několika druhů které postupně kvetou. Vůbec to nepůsobí chaoticky, je to prostě barevný kvetoucí živý plot. Živé ploty z jehličnanů mi připadají tmavé a smutné. Ty listnaté kvetoucí z jednoho druhu zase odkvetou a dál už není nic, jen listí.

Jolano - jestli chcete aby Vám něco kvetlo i v zimě, nezapomeňte na Čemeřici. A na podzim na cibulky krokusů, protože ty kvetou už od února, stejně jako sněženky. :)

jolana*
hodnocení

Pokusím se něco načrtnout.

jolana*
08.04.18 15:20
hodnocení

jolana*
hodnocení

A jaké druhy tam máte vysázené, abych měla představu.

an*

Teprve se to po zimě klube ze země, tak si asi na všechno nevzpomenu, než to vykoukne. ;) Jaro začíná cibulovinami, pak kvetou nízké skalničky, mám jich asi 30 druhů. Po nich Astilbe, Hosty, Azalky, Doronikum, Pivoňky. Začátkem léta Hortenzie, Kopretiny, Rudbekie, Floxy. Ještě než odkvetou začnou kvést Ibišky a ty nakvétají postupně a kvetou až do pozdního podzimu.Růže nemám a nechci je. :)

sebod*
hodnocení

4x

Jolano, nedělej to pouze jako "plůtek", vymysli tam záhon nepravidelného tvaru (hlavně ne řadu čehokoliv !), žádné rovné linie a pravé úhly, naopak zaoblené linie. Směrem k užitkové zahradě vysaď keře a květiny s travinami, které dosahují výšky 1.20 m. Před ně dáš nižší rostliny. Získáš tak záhon, který pokvete od jara do pozimu a i zimě bude hezký. Kvetoucí rostliny nesázej po jednom kusu, ale dej jich víc - lépe to vypadá. Kombinuj barvy květů i listů, ale i tvary.

jolana*
hodnocení

Líbí se mi Váš nápad.Ted už jen vybrat vhodné rosliny.Děkuji

sebod*

Jolano, všechny jsou vhodné ;). Ze začátku vybírejte takové, co se snadno pěstují a rychle rozrůstají - rudbékie, hvozdíky, lučinu ú atd. je jich tolik, že bych mohla jmenovat do zítra. Samozřejmě dejte i cibulnaté . ty sázejte POD jiné rostliny, které raší později. A úplně dopředu dáte skalničky.

sebod*
hodnocení

2x

Já Ti napíšu, jak jsem to kdysi dělala já, ano? Chodila jsem a přitom koukala lidem do zahrad. Když se mi líbilo, jak tam zrovna kvete pár rostlin, tak jsem si zapsala - co kvete a KDY to kvete. Když jsem nevěděla co to je, tak jsem se majitelů klidně zeptala. A někdy jsem odcházela s podarovanou rostlinou nebo semínky. Tyhle zápisky jsem dělala celý rok. Dnes už máš možnost si to i vyfotit (mnoho námětů najdeš i v různých parcích atd). Navštiv zahradnictví, ale i botanické zahrady. Několikrát za rok. Uvidíš vše v reálu. Tak a potom budeš mít spoustu námětů a ty přenes do zahrady. Pamatuj, že je lepší, když pokvetou kytky na 2mčtverečných a vedle to bude "zatím" jenom zelené a čekat na vykvetení, než osázet sem tam nějakou kvetoucí kytičkou celý záhon. Kytky k sobě dávej tak, jako bys je aranžovala do vázy. Pohledej po netu (třeba FB) tam je plno skupin o zahradách. Jsou tam fotky i rady.

A neboj se exeperimentovat a klidně rostlinky několikrát přesadit, než jim najdeš to správné místo.

jolana*
hodnocení

moc děkuji za radu.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, aby tam celý rok něco "kvetlo", tak by to muselo být stále zelené (např. břečťan). Ovšem, uvažujte nad letním cypřiškem. který je dostatečně vysoký (vhodný na živý plot), nenáročný, nejdříve zelený a později červený (více viz článek v odkazu). Jenom pozor, ať si jeho semínka neroznesete po celé zahradě (potom je to v podstatě plevel). Zdravím!

magazinzahrada.cz/...

doplněno 08.04.18 08:18:

an - ano, to já vím. Ovšem, na deseti metrech by to snad nebyl takový problém opakovat to každý rok.

Navíc ho lze kombinovat i s jinou rostlinou. Kdyby měl být výhled zcela zakrytý, tak by ta rostlina musela mít asi 2 metry (např. slunečnice nebo divizna či popínavá růže=?).

an*

Bene, letní cypřišek je krásný, ale dorůstá jen jeden metr, výhled do užitkové zahrady tedy nezakryje. Navíc je to jednoletka, musel by se vysévat každé jaro znovu.

an*

Růže by šla *palec*

pohanka*
hodnocení

1x

Záleží, kolik tam je místa pro ty keře. Pokud malá šířka, některé keře se budou muset pravidelně zastřihávat. Pokud tam vyadíte vajgélii, tak kvete až v květnu, tedy pozdní jaro. Když tam dáte nyní kvetoucí zlatici, tak můžete pokračovat mandloní trojlaločnou, vajgélií a možná potom komuli? Ale s komulí je více práce, je potřeba seřezávat, občas omrzne, ale znovu obrazí a vykvete /motýlí keř/, nebo ibišek syrský. Těch vhodných keřů je ale více. Pokud si zadáte keře kvetoucí v létě najdete si podle vašeho vkusu.

Na mě osobně se ale keře v řadě za sebou každý jiný, moc nelíbí, nepůsobí na mě uklidňujícím dojmem, spíš taková roztříštěnost.

Pro sjednocení u posezení a rozdělení bych také zvolila ty růže. Nechat postavit konstrukci a vysadit popínavé růže milující slunce. Třeba s opakovaným kvetením /remontantky/.

Ta bobkovišeň je takový spíše smutný keř, rhododendron podle místa, nechce moc ořezávat a roste hodně do šířky, a úplný úpal také nemá rád.

hodnocení

1x

Já jsem praktická a tak já bych na hranici nasadila angrešt a také rybízy, stromky i keře. Rybízy bílé i červené a také černé.

hodnocení

0x

Já mám užitkovou zahradu oddělenou tůjemí.Jsou již vysoké-rychle rostou -a dělají mi živý plot. Vypadá do hezky není to spleŤ barev ,,rozvětvené kroví..Mám také jinde Vajgelii ,ale jako pro zakrývací plochu to není.Navíc je to vše opadavé,,Buxusy velice pomalu rostou .pokud by jste chtěla obveselit tak něco jemného..ale ne jako u cirkusu.Ale jak se vám líbí chaos tak z každého něco .

Bobkovišeň ráda vymrzá..Mi zmrzla ,ale i růže bych nemusela je s něma starost mají často plísně a nedělají souvislý porost.Můj názor..

hodnocení

0x

My jsme to vyřešili takto (viz obrázek). Palmeta z jabloní (Spatran) je pěkná, když stromy kvetou je to krása a když odkvetou, je z nich užitek. Nepotřebuje to nijak zvláštní péči mimo řezu a plně nám to k tomuto účelu vyhovuje (oddělení okrasné a užitkové zahrady). Jabloně sázel otec - absolutní amatér a neumětel asi před dvaceti lety a určitě řez nevedl tak, jak by to mělo být. Ale i tak jsem ráda, že je to tak jak to je. Před stromy z pohledové strany okrasné zahrady je záhon z nízkých trvalek, které kvetou po celý rok - od sněženek, ladoněk, petrklíčů, kamzičníků, orlíčků, hosty... po čemeřici a pak další pozdě kvetoucí - sami si jistě doplníte. Každý rok dosazuji afrikány, které kvetou téměř po celý rok. Určitě bych nesázela túje - ale to je na vkusu každého z nás.

Rozdělení užítkové a okrasné zahrady

tady máte nevýhodu,že vám nafouká všechno listí mezi užitkovou zahradu a pak to vyhrabávat nejde. stromy jsou vidět,což není zrovna pěkné na pohled- když se už má zahrada rozdělit--ruší to ..je to otevřené..

Paní chce zakrýt užitkovou zahradu--mít okrasnou a užitkovou..

sebod*

Zavináč. Proč bys pracně vyhrabávala listí z užitkové zahrady? Vždyť je to to nejlepší hnojivo.

Čekala jsem že tohle odpovíte.Ale v záhonech mít listí tak to bych nechtěla.Listí je vždy problém.Hrabání a mít mezi kedlubnami a pod,listí bych nevítala.A také--jak bude obírat ovoce mezi kytkama?

Okrasná zahrada pokud jsem to pochopila,má být ..krásný trávník ,,a k tomu vhodné rostliny-keře-trávy ale ne listí.Vím co je hrabání jde to o záda.A listí na kompot..až shnije.

liska5
hodnocení

0x

Já bych použila muchovníky, i více druhů. Nejsou nijak vysoké, dají se tvarovat střihem, nerozlézají se, jsou odolné a nemívají škůdce, některé jsou jenom jako keře, na jaře kvetou bílými střapci, pravidelně plodí ještě dříve, než jsou jahody a plody dozrávají postupně. Na podzim pak mají zbarevné listy do oranžova nebo fialova. Praktické i zdobné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]