Nejste přihlášen/a.
Mám na zahradě starou asi +/- 40 let popínavou růži a chtěl bych si ji rozmnožit. Nevím kdy je to nejvhodnější a jak se to množí. Poradíte mi prosím někdo kdo se v tom vyznáte nebo máte s tím nějaké zkušenosti?
Dobrý den,pokud má růže dole větve,můžete rozmnožit i hřížením.Jinak řízky se můžou použít polovyzrálé,tj.po prvním odkvětu a nebo vyzrálé,na podzim,uchovat ve vlhku,třeba ve sklepě a na jaře vysadit do záhonu.Já bych volila způsob již po 1.odkvětu,nařezejte větvičky tak s 10 očky,listy odstrante a vsadte šikmo až po 1.očko,to nechte koukat nad zemí.Přikrýt sklenicí,občas větrat,nesmí nikdy zem vyschnout..Pokud zakoření,1. zimu fakt nenechávejte venku,vložte do květniku a do chodby,nebo studené mistnosti,nebo skleník a přihrnout na zimu..Co se týče toho hřížení,ohnete vyzrálou větev,na které nožem vytvoříte tzv jazýček asi 5-7 cm.Připravíte si v zemy rýhu,kterou vyplníte lehkou zeminou,kompost a větvičku do ni zahrabete,jen její vrchol necháte koukat.Větev připevněte kolíčkem do tvaru V,prostě z větve takovou vidličku.Pokud zakoření,tak je dobré oddělit od matečnice na jaře příští rok..První rok nenechte kvést,vyštipujte,at se nevysiluje..Jinak ten jazýček je kvůli zakořenění.
A to hřížení je nejlépe dělat kdy? Může to být kdykoliv během roku, kromě zimy samozřejmě? Může se nahřížit i více větviček na jedné rozrostlé růží? Řízky musí být sazené šikmo, jinak z toho nebude nic? Tu první zimu je třeba zakořeněné řízky vyrýt a přesadit do květináče a přemístit dovnítř do studené místnosti a na jaře zase zpět zasadit ven do země? Nemůže to zůstat venku, třeba něčím přikryté (listí, sláma)? Neoslabí se to zbytečně tím přesazováním?
Omlouvám se za možná hloupé otázky, ale v těchto věcech se příliš nevyznám.
Můžete z matečnice zahřížit tak 3 větve.Řízky je dobré nasadit šikmo v té hloubce by jim nebylo dobře.Také se doporučile řízky dát do stimulátoru.Určitě nenechávat přez zimu venku,ono ikdyž se přikrejí,půda promrzne a ty kořínky jsou ještě opravdu slabounké nevydrzěly by.Hřížit můžete už ted,nebo v na konci podzimu,doporučuji ted,lonské,vyzrálé letorosty,nebo-li co narostlo loni.
Napadá mne jestli by nebylo lepší ty řízky zasadit rovnou do květináčů a nechat venku až do zimy než je před zimou do květináčů přesazovat.
Jen pro zajímavost, jak namnožit růži, i když o tom nemáte ani tušení. Dostanete sazenici naočkovanou vlastní odrůdou. ruzepelcovi.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.