Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Textilie+mulč. kůra kolem plodových keříku?

Od: rotorod® odpovědí: 9 změna:

dobrý den

mám angrešt, josta, černy, červený rybiz,... takové ty keřičkové plody. Mohu to dát do textílie a zasypat mulčovací kůrou? nebo nejlepší je kolem toho tráva? děkuji za informaci, protože to teď je travnaté, ale je to celkem blízko oplocení, a dost blbě se mezí tím jezdí se sekačkou, to je pak na polámaní vetviček. Minulý sekací rok to bylo fakt děs, ale sekat třebabylo co týden.

děkuji za názor

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Textilii bych nedával a kůru ano, vrstva +/- 10 cm, aby tráva hned neprorůstala.

doplněno 06.04.18 10:32:

S textilií si množíte slimáky.

06.04.18 10:34
hodnocení

proč?

vilik*
hodnocení

1x
Pod keře a kolem stromů sypu posekanou trávu ze sekačky. Výhody: Nemusím vynášet koše, neorvu kůru, neoklepu plody, sekám rychleji a nemusím dávat pozor při přejíždění okraje, abych neponičil vrstvu kůry či štěpky. Pod keře blízko sebe dělám souvislý pás. Na podzim ji posbírám do kompostu a mám uklizeno.
Nevýhody: Trochu je občas cítit, což mi v užitkové zahradě nevadí. A pokud jste estét, vaše cítění může být zasaženo i tímto způsobem.

jabraka*
hodnocení

0x

Mulčovat se může i bez té geotextilie.Kůra dostatečně kryje plevel a co proroste se snadno odstraní.Tráva ubírá rostlině živiny.My používáme štěpku.

JABRAKA

hodnocení

0x

Je to jedno, stejně to poroste.

06.04.18 10:33
hodnocení

jakto?

hodnocení

tak přerýt a vysypat štěpku? bojím se te trávy, protože když jsem sadil tyto keříky, tak jsem do každé díry dal půlku kýblu hnoje, a kolem nich teď roste tráva jako šílena, to zase bez geošky budu furt trhat, ne?

jofa*
hodnocení

0x

Keře rybízu, angrešty jsem vždy sázel od plotu aby šlo projet sekačkou. Zrytý vyvýšený pás s výsadbou a udržovaný od většího plevelu. Na podzim, nebo z jara jednou okopal a odstranil plevel. Vše udržoval v souvislém okopaném pásu. Záleží jak to máte a kolik toho máte vysázené. Jestli rozházené od see, tak zryté a udržované jednotlivě. Nějakou kůru a textile vždy považoval za zbytečnost. Na zahradě je to o práci.

floro*
hodnocení

0x

Keře ani ovocné stromky se nikdy nesází přímo do trávníku a nenechávají se zarůstat trávou. Tráva ubírá živiny a vodu, neustálým sečením poškozujete báze kmínku a spodní větve.

Textilie půdu a rostliny dusí, omezuje půdní život, ubírá rostlinám v půdě kyslík i živiny. Navíc stáva se stejně proroste dírou, kterou máte pro keř. V podstatě nemá valné opodstatnění, jen je velmi oblíbená.

Nemusíte ani používat přímo jen kůru, ale promíchávat ji s rostlinými zbytky - např posečenou provadlou trávou (ale ne ošetřenou chem. postřiky). A udržovat ve vysoké vrstvě, alespoň 10 cm po slehnutí. Plevel, který tam momentálně máte se krásně přestěhuje do vrstvy mulče, odkud ji snadno a jednoduše vytáhnete a nový se těžko uchytí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]