Dobry den, v zime jsem si v kvetinarstvi poridila maly stromecek Picea glauca perfecta . Chtela bych jej presadit do vetsi nadoby. Muzete mi prosim poradit v jakem substratu se mu bude dobre darit? Dekuji moc ,Lenka
Neutrální až slabě kyselá reakce, zemina necysychavá. Nasázel bych to do ornice s přídavkem rašeliny. Jestli ornici máte jílovitou, přidal bych ještě trochu písku. Zemina pro jehličnany se prodává pod názvem substrát pro konifery.
Můj názor je takový,že smrk by neměl dostat moc výživnou zeminu,protože pak moc poroste.V nádobě by mel mít dole spiše dostatečnou vrstvu drenáže a na ní hlinitou zeminu,spíše kyselejší reakce.Tedy trochu rašeliny a písku zpod žuly,ruly a pod.
Nejlépe by mu bylo v zemině pro jehličnany,ale jestli ji neseženete ,tak bych dala zahradnický substrát s troškou rašeliny .Namíchat něco podobného jako mají stromy v lese.Na zahradě nám roste i v obyčejné zemině.
Picea glauca je přece ten malý huňatý smrček, co ho prodávají před vánocemi. Taky jsme si jeden koupili. Po zimě byl takový nějaký schlípnutý a zašedlý, proto jsme ho po zimě odnesli na zahradu a normálně zasadili do země. Asi mu to stačilo, protože se rozjel. Dnes, po dvou letech, je z něj velká zelená koule.
Já si myslím, že na typu substráru až tak moc nesejde. Jestli váš smrček zasadíte do velkého květináče a do lepší hlíny, tak se vám taky rozjede a za pár let z něho bude velká zelená koule.
Ty kupované substráty jsou moc lehké, že jak vyschnou, uletí vám truhlík. Na tyhle účely si dělám směsi. Přimíchávám krtince z louky od lesa, přisypu trochu lesní hrabanky, lopatku dvě písku, někdy ještě rašelinu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.