Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co nasadit vedle růže

Od: aja1946® odpovědí: 11 změna:

Kdysi jsem slyšela, že když se růže peěstuje v květináči na balkoně , ,je vhodné okolo něco nasadit, aby hlína tak nevysychala, protože okolo stonku je hodně místa. Takže něco nízkého ev. proti škůdcům , ale aby jí to nebralo živiny. Děkuji.,

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nízký afrikán. Pěkně kvete a měl by i odpuzovat mšice, které se na balkon dostanou jako všude jinde. Mšice by měla odpuzovat i máta, ale vzhledem k tomu, že na mátě jsem už napadení mšicemi viděl, tak bych tomu moc nevěřil.

hodnocení

4x

Dobrý večer aja, já jsem zase četla, že podle odborných výzkumů bylo prokázáno, že růže pěstovaná zároveň s jinými rostlinami není tak choulostivá. Evidentně je odolnější proti různým chorobám i škůdcům,ale to neznamená, že se může libovolně kombinovat s kterýmkoli druhem květiny. Naopak! K růžím je potřeba pečlivě vybírat ,co se k ní hodí, protože potřebuje dostatek prostoru pro zdravý růst kořenů, nesvědčí ji prorůstání jinými rostlnami.Moje rada je tedy jen všeobecná.Volit jen ty rostliny, které mají malý kořenový systém, ale zároveň se jim bude dařit v mírně kyselé, hlinitopísčité až hlinité půdě, kterou vyžaduje k dobrému růstu růže a taky, aby s růží barevně ladily. Na druhou stranu, pokud se pěstuje růže v květináči samostatně a je již dostatečně zakořeněná, zamezíte zbytečnému vypařování vody od kořenů tím, že povrch zeminy okolo ní pokryjete mulčem nebo štěrkem.

an*

A právě proto bych k růži dala nízké skalničky. Koření mělce, jsou nenáročné a nepotřebují hnojit ani mnoho vody. Růži nijak omezovat nebudou, ta má kořeny směrem dolů a hodně vody také nepotřebuje. :)

an*
hodnocení

3x

Já bych na povrch položila pár hezkých kamínků a zasadila některou skalničku. Třeba Phlox subulata. Je to nenáročná trvalka, přezimovat může spolu s růží na balkoně a bude tvořit krásný převis dolů kolem květináče.

Ze škůdců jdou na růže hlavně mšice, ale na balkon snad žádná nepřiletí. Chránila by je Levandule, jenže ta bude vysoká, jedině postavit v samostatné nádobě vedle.

doplněno 30.03.18 10:59:

Jestli nechce trvalky, můžete dát Lobelky. Také koření mělce a celé léto krásně pokvetou.

hodnocení

Děkuji, ale s těmi mšicemi se opravdu mýlíte, i na balkoně jich bžvá na květtinách hodně.

an*

Proto doporučuji Levanduli. :) Ta mšice odpudí. Afrikány já dávám do zahrady a loni byly mšicemi obalené. Růže preventivně stříkám doma vyrobeným postřikem z vody, pár kapek oleje a kapky jaru. Tak zůstanou bez mšic.

hodnocení

Neodpudí, levandule jsem měla vloni a petunky přesto byly plné mšic.

an*

Ajo, kupte si postřik na mšice, nebo pěstujte jen česnek. Na ten opravdu nejdou. :-D

rostlin*
hodnocení

1x

Cože?! Co to je za blbost. Nic tam nedávejte a hlavně jí hlídejte vláhu a přihnojujte. Květináč je na růže malý. Śípek,podnož, koření hluboko a dělá rozsáhlý kořenový systém.

hodnocení

Není malý, vloni jsem měla růži v menším a krásně kvetla. Letos jsem ji dala do většího a nechci tam mít to prázdné místo nebo jen kamínky, beru jako dobrou radu ty lobelky.

hodnocení

0x

Mně by se líbily nízké karafiáty. Kvetou až do mrazů a mají velký výběr barev.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]