Nejste přihlášen/a.
já jsem kdysi zdědil zahradu s 40 letými stromy jako mladý a hloupý jsem to všechno setnul a vysadil nové stromky a dodneška se biju do hlavy co jsem to udělal za blbost. Nové stromky buď polokmen nebo nízko kmeny nemají takovou úrodu ani chuť ovoce jako staré vysokokmeny a pochybuji že ty nové vydrží 40 let to ani omylem radím poradit se s nějakým zahradníkem co tomu rozumí a udělat prořezávku vysokokmeny už teďka nekoupíte
Dobrý den. U ovocných stromů záleží, jaký strom to je. Zákrsek, polokmen? Jablka, hrušky, meruňky, broskve, švestky? Když jsou stromy pravidelně ošetřovány, tak je to také podle prostředí, ve kterém stromy pěstujeme. Hory, nížiny. Máme jablka polokmen, který má už 30 let a není to na něm vidět. Máme zákrsek jablka, který má 35 let, stříháme ho, ošetřujeme, má vynikající jablka. Meruňky, broskve, většinou odcházejí kolem 25 let. Švestky dříve. To je jen podle našich stromů. Viky
Důležité je ošetření stromů, nyní prořezání stromů. Ale co je důležité, počkejte a ochutnejte, jaké plody stromy mají. Pak teprve rozhodujte, co dát ven a co nechat.
Ještě maličkost. Někdy je lepší si nechat starší strom, který má přepravku jablíček, ale výborných, které dlouho vydrží, než strom, který je zdravý, má hodně jablek, ale nic moc na chuť.
Spíše mež stáří je rozhodující stav stromu,tedy zdrtavotní a stav plodnosti-.Pokud strom dostatečně plodí a netrpí řadou zavlečených chorob,není důvodse ho zbavovat.Někdy postačí hlubší redukce větví a vypěstování náhradní koruny.Měl jsem na zahradě starou,nejméně 50 let jabloň letní.Strom byl napaden hobami a moniliozou,řada větví zasychala.Ovoce bylo velice chutné a bylo ho hodně.Uřízl jsem rouby a narouboval pláňku.Dnes mi opodál roste tatáž odrůda,je zachována.Jinak je dnes moderní,občas vyměnit soriment.Starých stromů se zbavit a zasadit novější odrůdy.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.