Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy stipat drevo

Od: martin* odpovědí: 8 změna:
Ahoj zdravím. Dnes jsem si v akci v penny marketu koupil za krásných 1299 kc kalac fiskars 3.7 kg hlaveň. Samou radosti jsem zkusil štípnout asi pres pul roku pokoseny spalek jabloně. Natěšeny ze to půjde jak po masle ale krapal jsem do toho jak blazen a nic nakonec se povedlo. O tu jabloň mi ale nejde. Mam na st. Parcele po vykácení dřevo a špalky z ořešáku,kacen jsem na podzim. Kdy myslíte ze je ideální doba na štípaní nyní po pul roce od pokaceni,ihned syrove,nebo nechat proschnout? Nerad bych si novy kalac hned oddelal. Dekuji za rady...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dřevo štípat co nejdříve po pokácení, jak z toho vyprchá voda, tak to jde čímdál hůř.

hodnocení

2x

Kalač vydrží, hlavně aby vydržely ruce. Ořech se štípe dle vlastní zkušenosti blbě vždy, ale rozštípal bych ho hned než ztvrdne moc.

hodnocení

2x
Ořech a topol se štípou nakřivo takže místo polínka z toho sekáš klínky :( Čím víc ti vyschne, tím to půjde hůř.

hodnocení

2x

Nejlépe se štípá dříví, když je člověk hodně naštvaný, zuří. Máte vidět s jakou silou do toho rube a jak hromady ubývá a hranice přibývá. *smich2*Je to fakt, vlastní zkušenost.

martinnn
hodnocení

Dekuji mockrát v utery se do toho pustim

hodnocení

0x
Nemyslím to nějak zle ale většina lidí neumí štípat klobou do toho jak slepice velkou silou a ono nic... zvednout sekyru, ne za hlavu, a pak ji prostě vahou nechat letět dolů. Jinak jak již bylo napsano štípat co nejdřív.

martin*
hodnocení

Tak hotovo. Logicky tam kde se sbihaly vetve tam to šlo naprd. Nebo kde byly nějaké suky a pod to je jasny. Ale kulatinky kde nebylo nic jen cista kulatina jsem rozerval kalacem od fiskarsu jak prd na jedno krapnuti. Šlo to velmi dobre a rychle. Nic jsem na sikmo nerezal ani do toho nekloval. Mam krasna rovna polinka.
Kdy stipat drevo
sollik*

Jen pro zajímavost - kolega si na podzim přivezl domů čerstvě pokácený buk. Co nešlo štípat nechal na zimu a když uhodili silné mrazy nechal špalky promrznout a pak to šlo jako po másle. Zmrzlá voda ve dřevě pomohla :)

Rozhodně nenechávat vyschnout - to je pak na motorovku *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]