Nejste přihlášen/a.
Mám orchideje druhu zygopetalum, brassia a oncidium. U všech druhů se mi při růstu nových výhonků kroutí listy, jak je vidět na fotkách. Poradíte mi, co to způsobuje?
Tomu kroucení se říká harmonikový růst. V menší míře, než je to na vaší rostlině, to před pár lety postihlo moje oncidium. Na internetu jsem našla vysvětlení, že na vině je nepravidelná zálivka. A ano, stalo se to v době, kdy jsem byla mimo domov.
Specifickým problémem oncidiovitých orchidejí je již zmíněný takzvaný harmonikový růst. Listy a květní stvoly nových výhonů se namísto přímého, rovného růstu skládají jako záhyby na tahací harmonice. Příčinou je nerovnoměrná zálivka či nedostatek světla. Takto silně postižený výhon se obvykle již nesrovná a při přesazování je vhodné jej odstranit. Více na: abecedazahrady.dama.cz/...
V jiném článku doporučují přesazení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.