Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je možné vysadit ovocné stromy na mírně podmáčenou půdu, kde v současnosti rostou břízy? Při kopání jámy cca 1,5 m hluboké se v ní trvale držela voda. děkuji za odpovědi Pavlína
1x
Otázka je, jestli je zamokření trvalé nebo pouze dočasné. V trvale podmáčené půdě ovocné stromky prosperovat nebudou.
doplněno 17.03.18 13:33:
Břízy rostou od suchých navážek jako pionýrské rostliny až po rašeliniště. Růst bříz v této zemině nemůžete brát jako ukazatel, který něco říká o pěstovatelnosti ovocných stromů.
1x
Nejde o to, jestli lze vysadit stromy, ale jaké vysadit podnože. Každá podnož je vyšlechtěna a udržována nejen za účelem různé výšky a objemu budoucího stromu, ale i kvůli různým půdním podmínkám.
U nás například rostou jabloně téměř výhradně na MM106, jiné podnože spolehlivě zajdou. Jednu snad mám na A2. Broskvoň mám na semenáči, pološvestku a renklody na myrobalánu. To samé ostatní stromky. Některé druhy prostě mít nemůžu.
Takže rozmyslete, co chcete pěstovat a podle toho se snažte hledat.
Jinak mám vyzkoušeno, že nejvděčnější jsou bobuloviny, takže hlavně maliník, zimolez (kamčatská borůvka), červený rybíz, beztrnná ostružina, angrešt, díky bazénku s kyselým substrátem velmi plodné kanadské borůvky, které vyloženě nesmí mít málo vody.
0x
Vybirejte ale nejen podle odrudy, ale hlavne podle podnoze, ta hlavne ovlivnuje zivostnost na stanovisti a vzrustnost.
0x
Mám na zahradě jíl a horní vrstva zeminy je do hloubky asi 50 cm. Po zimně, nebo vydatném dešti mám v té hloubce také vodu. Zasadila jsem tam špendlík, višeň, švestku a meruňku asi před 7 lety a stromy rostou. Před výsadbou stromů jsem vykopala jámu asi 80 cm hlubokou a sázela do zahradnického substrátu. Vyrytou nekvalitní zeminu jsem dala do kompostu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.