Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno, přes inzerci jsem na podzim koupila odnož červeného plnokvětého ibišku. Docela mě překvapilo, že byla pěstovaná na "starém dřevě". Já osobně množím a řízkuji mladší a ne tak dřevnaté rostliny. Je zdravá, ale oproti mým ostatním ibiškům roste hrozně pomalu. V podstatě šnečím tempem. Ostatní po únorovém razantním sestřihu a přihnojení letí jak divé. Ráda bych se zeptala, jestli ho nemám víc naporcovat a udělat z toho klacku alespoň tři rostlinky. Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že veškeré živiny pohltí ten klacek a na těch pár lístků se snad ani nedostane ) Co si o tom myslíte? Díky.
Ibišek se nemnoží odnožemi, ale řízky. Na obrázku není čerstvě nařízkovaná rostlina, ale stará tak tři, čtyři roky. Někdo vám tedy prodal rostlinu, kterou měl doma navíc. Jestli jste sestřihla v únoru, tak velikost letorostů odpovídá. Můžete klacek ještě sestřihnout níže, ale z tohoto nic nenamnožíte, staré dřevo nezakoření. Dal bych o něco málo větší květonáč.
Staré dřevo nezakořeníte, toto je starší rostlina. Přesázejte do trochu většího květníku a nechte být. Nic kloudného s tím nevymyslíte.
Nové letorosty jsou zatím mladé a krátké na zakořeňování.
Já si myslím tohle, zafikla bysem ho ještě pod tou hořejší odnoží, aby se rozvětvil a z té hořejší slabé větvičky bych si asi udelala sazeničku. Ale to je můj laický názor, vyčkejte dalších rad. Jinak ibišek bývá dosti tvrdohlavý, jednou mi roky nekvetl, už jsem toho měla dost, v léte jsem ho hodila na zahradu pod strom, každý den hnojila a řekla mu, že bud začne kvést, nebo bude po něm. Lekl se a začal krásně kvést. Ale vy ho každý den pochvalte a říkejte mu, at vám ukáže okraje okrajů svých krásých květů.
Prostě vám někdo prodal starý klacek, ale neztrácejte hlavu! Ibišek je veĺmi vitální rostlina, já být vámi, tak ho přesadím, aby ten klacek stál rovně, po 14 dnech ho začněte přihnojovat, začne krásně obrážet a uvidíte sama, jak s příchodem jara povalí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.