Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prořez ořešáku

Od: kubinec® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, prosím vás, můžu teď v tomto období pořádně prořezat větve ořešáku(cca 20 let)? Jsou tam větve suché a také které se kříží atd. Pak ty rány po řezu mohu natřít štěpařským voskem? Nebo je na to vhodnější přípravek?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

2x

Cituji z moji bohaté odborné literatury : Ořešák i bez našeho zásahu vytvoří řídkou a vzdušnou korunu. Udržovací řez spočívá v průklestu křižujících se a poškozených větví. Vhodná doba k tomuto zásahu je červenec a srpen. Zdroj: Rukověť zahrádkáře 1989. Já zatírám rány po řezu vodou ředitelnou barvou (akrylát, latex).

hodnocení

2x

Suché větve kdykoliv. Průklest teď ne. Teklo by z něho moc mízy. Nejvhodnější doba, když mají nové výhony tak 10 cm nebo po (při) sklizni. Větší rány zamazat štěpařským voskem.

jabraka*
hodnocení

0x

Redukce větví v této době už jsou nevhodné.Ořešáky už budou narašené.Suché větve odstranit,to ano.Ale větší redukci bych doporučil až na podzim.Větší rány zatírám spíše latexem.menší u ořešáku nechám

.Rychle se samovolně zatáhnou.

JABRAKA

JABRAKA

majsterjoe*
hodnocení

0x

Ano, ořešák teď akorát likvidovat uschlé a polámané větve po zimě. Strom je bez listí, krásně to lze přitřídit. Ale jinak opravdu neřezat.

Což napříkald u mě momentálně nejde. ČEZ dělá ůdržbu pod vedení VN a tak mi příjdou o obřezat můj ořešák. *plac* tak budu asi i letos bez ořechů.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Teď už ořešák neřežte, teklo by z něho moc mízy - vlastní zkušenost, už bych to nikdy neudělala. Jinak jsem zamazávala rány štěpařských voskem. Velký průklest ořešáku bych nechala až na období léta, kdy se to má správně dělat - takže asi červenec, srpen.

floro*
hodnocení

0x
Oresak obecne se spatne rostoucich vetvi zbavuje sam prave tim odsychanim. Idealni je nechat strom, at si vetve odstavi sam, a pak v olistnem stavu suche vetve orazet. Citlive, treba postupne. Orech se vam za to odvdeci dluhovekosti, zdravim a dobrou nasadou plodu.
Rez oresaku se dela v cervnu. V dobe, kdy letosni prirustky maji cca 10 cm. Hlavne pri odstranovani vetvi o prumeru nad 5 cm. Pozdeji jiz nema oresak ces zahojit rany, driv stale roni mizu. Zcela nevhodny je rez v jarnim obdoby, kdy se rezou jablone, srpnovy rez je jiz pozde - rana mekkych pletivech se nema cas zahojit, drevo nema moznost se uzavrit - vysokou teplotou preschne a praskne do hloubky - vztupni brana pro houbove choroby zpusobem "Tak pojdte dal!"
hodnocení

takže suché větve ano! a jinak ty co kříží až teda raději an srpen,děkuji

hoststary*

Všichni rádcové a rádkyně za správné, praktické, osvěčené a rady a zkušenosti zaslouží bod. Kdybych mohl, dal by jim je.

floro*
Kubinec, srpen je uz pozde! Duvod jsem vam vypsala vis. Nejlepe cerven. Ale fakt to u oresaku neni nutne, neni to jablon. Navic nerezat uz vetve tlustci nez 8-10 cm v prumeru. A to uz ty 10ti cm rezat jen okud vyrustaji z mnohem tlustejsi vetve.
A ty suche sice muzete i ted, ale ted je nepoznate, lepsi je je srazet az v tom cervnu, az jsou zive olistene.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]