Nejste přihlášen/a.
Já jsem hluboce přesvědčená, že se rajčata nemají přes zimu pěstovat. Je to jednoletá rostlina, pro kterou je sezonou, léto. Na jaře zasít do kelímků a po zmrzlých přesadit do většího a dát ven. To, co je na fotkách, to jsou chudáčky vytáhlé, bez schopnosti plodit. V bytě by byly mnohem krásnější bytové kytky. Když už chcete něco zeleného.
Ahááá, zase jsem se něco nového dozvěděla.Rajčate jsou trvalky! neumřu neinformovaná!
Ale stejně, vůbec si nedovedu představit, jak by rostlina vypadala, ikdyby měla dokonalé prostředí, po několika letech. Jak by byla vysoká, široká, kde by rodila: Víte to někdo?
Paprika i rajče jsou trvalky (čeleď lilkovité). Papriku se mi občas podaří přezimovat a na jaře ji dávám zpátky do skleníku - je určitě rychlejší nástup úrody. Ale nemá ráda přesazování, proto se to nepodaří vždycky.
Rajče jsem nezkoušela a ani nebudu, vzhledem k náchylnosti rajčat k chorobám (hlavně plíseň bramborová), ale teoreticky to považuju za možné.
Asi trvalky jsou, věřím odbornicím, ale pochybuji silně, že jedna rostlina plodí kolem dokola. Možná, že nechcípne a bude zelená a mít listy, ale že by každý rok obrůstala plody, to bych se sakra divila. To se neděje ani v zemích, kde jsou podmínky daleko příznivější, než u nás. I tam se pro plody předpěstovávají nové sazenice. Spíše bych řekla, že rajče je plevel a může se sám vysemenit. Pokud k tomu má vhodné podmínky, tak klidně porostou na tom místě nová a plodící rajčata. Ale určitě nebudou plody na tom jednom a tom samém keříku kolem dokola. A když, tak budou čím dál menší až to úplně zmutuje a zdivočí.
Takže podle mne není možné pěstovat keříkové rajče přes zimu jako trvalku, kvůli plodům.
Samozřejmě je rajče trvalka a za určitých podmínek je schopno plodit i celoročně.Jen je nutno zajistit celý rok plné slunce.Pokud bude mít málo světla,jeho kondice se zhorší a podlehne chorobám>
JABRAKA
A kde teda v našich podmínkách, může zajistit tazatelka celoročně plné slunce jako v létě? A také bych se zeptala, co to znamená přesně celoročně, v souvislosti s trvalkou. Podle mne je trvalka rostlina, která jedna a ta samá trvale roste na tom jednom a tom samém třeba kmínku, nebo vyráží z hlízy každé jaro a buďto plodí, nebo kvete. To mi dává smysl. Jinak ne. A ty rostliny co tazatelka přeposlůala, podle mne plodit nebudou. Jsou vytáhlé a slabé. A podle mne si paní myslí, že z těch rostlin které sem vložila, může být sklizeň zralých plodů. Podle mne to možné není.
Ještě jdnou jsem se podívala a na fotkách jsou vlastně jenom papričky. Tak ty by plodit samozřejmě mohly. Ale já bych je setřihla, aby obrostly novými přírůstky. Sama jednu pálivou papričku mám v květináči a dokonce se na ní už teď začínají dělat plody. Ani jsem si nevšimla, že kvetla. Právě dnes jsem ji hnojila.
To balkonové rajče se vám nepodaří přes zimu uchovat tak, aby na jaře zase hodně rodilo. Z nedostatku denního světla bude strádat a ani mu neprospěje stálá pokojová teplota.
Papričky budou do jara dost vytažené a budou potřebovat větší oporu. Já bych je až před umístěním na jaře na balkon razantně seřezala, vrch by dala úplně pryč a ponechala jenom pěkný spodní obrost. Také jsem měla čili minulou zimu doma a po zmrzlých jsem je vysadila na záhon. Úroda byla snad třetinová oproti novým sazenicím.
Floro, protože je daleko snadnější jít na osvědčenou jistotu. Teda alespoň v tomto případě. Nedovedu si představit ve svém bytě mít ještě kyblíky s rajčaty, celou zimu hnojit nějaká košťata, snad jim i svítit, protože světlo teda opravdu v zimě není dostatečné a pak vysazovat do záhonu "něco" nejistého a vysíleného a doufat, že se mi urodí nějaké to rajče k jídlu, když mohu na jaře tak jednoduše vysít nová semena, kde mám úspěch zaručen. A muškáty a rajčata jsou něco jiného. A nepotřebují takovou péči, jako to plodonosné rajče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.