Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
podařilo se mi opylit phalaenopsis a tvoří se mi semeník již několik měsíců. Prosím poraďte mi, jak vysét semena v domácích podmínkách.
Děkuji za odpovědi
S výsevem vám sice neporadím, ale cituji, co jsem se dočetla v knize o pěstování orchidejí.
Rozmnožování výsevem semen je poněkud problematické. Semena jsou velmi malá a prakticky nemají žádné zásobní látky. V přírodě semena orchidejí klíčí za pomocí příslušných symbiotických hub z rodu Rhizoctonia, kterými jsou infikovány a houby zajišťují potřebnou výživu. Vyklíčí tak ovšem jen nepatrné množství semen, a proto se u orchidejí tvoří semen velmi mnoho. Běžný výsev do substrátu je v podstatě neúspěšný. Občas se dříve zkoušelo vysévání semen k mateřským rostlinám, kde se potřebné houby vyskytují, ale úspěch je velmi malý. V praxi jsou dnes orchideje vysévány na speciální živné médium ve sterilních laboratorních podmínkách.. Metoda výsevu na média je poměrně náročná na zařízení, pomůcky a materiál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.