Nejste přihlášen/a.
Prosím, uměl by mi někdo poradit v této zapeklité situaci? SPĚCHÁ !
Na terase nám zamrznul plastový sud s vodou, promrznul skrznaskrz až ke dnu - jak předejít prasknutí sudu při oblevě, která určitě v příštích dnech přijde? Snažíme se sice led vytlouct, ale jde to těžko, prakticky vůbec.
Děkuji. Marta
Nestačím se divit názorům některých rádců. Plastový sud je obvykle natolik pružný, že ani v těchto mrazech nepraskne. Opakované zamrzání má minimální vliv. Jó, plechový sud, u toho se obvykle vyboulí dno a buď se lehce odtrhne, nebo praskne, výjimečně praskne i stěna sudu. Plastové sudy vydrží daleko více díky své pružnosti a pokud náhodou ho zapomenete vylít, většinou to přežije. Bohužel, výjimky se dějí ...
Teď už s tím nic nenaděláte. Jestli sud někde povolil se brzo ukáže. Jinak z nádob se ve většíně případů voda na zimu vylévá a obrací dnem vzhůru to snad každý ví. Pokud jit tam chcete nechat, dejte do ní na zimu PET lahve zatížené do třetiny pískem a povolené zátky. Rozpínavost ledu pohltí deformace PETek.
Dobrý den, možná to není rada nejlepší, ale já bych ho položil na bok (aby mohla voda vytékat a netlačila na stěny sudu) a ponechal osudu. Jestli sud nepraskl již nyní, tak už asi ne. Zdravím!
Sůl pomůže na slabou vrstvu ledu nebo námrazu, ale takovou silnou "kru" jen pošimrá .
Sud bude patrně z HDPE: Polyethylen s vysokou hustotou, někdy označovaný jako vysokohustotní polyethylen, anglicky nazývaný High density polyethylene (HDPE), nebo polyethylene high-density (HD-PE) je termoplast vynalezený v roce 1954 Karlem Zieglerem z Kaiser Wilhelm Institutu (dnes Institut Maxe Plancka) a Erhardem Holzkampem. Nebo z je sud polypropylenu. Vše jsou plasty, které sice mrazem křehnou, ale mají také určitou roztažnost.
Může se zamrzlou vodou vyboulit dno sudu, ale prasknout by neměl, pakliže se v sudu ZVĚTŠÍ objem vody přeměněné v led.
Ještě mne napadá toto: do středu sudu přivedeš hadicí teplou vodu z bojleru a druhou hadicí vždycky nasaješ vodu ze sudu tak, aby voda z rozpuštěného ledu odtékala. A toto pořád opakuješ: napustíš teplou vodu a vypustíš studenou (rozpuštěný led). Padne na to hodně teplé vody.
K tomu překlopení alespoň na bok: každý sud jde překlopit. Pokud je přemrzlý, tak stačí teplou vodu nalít kolem dna a určitě se dno uvolní. Pak můžeš použít starou matraci nebo silnou vrstvu molitanu (nebo vrstvy textilu), aby při překlápění byla rána co nejmenší a dopad sudu byl tlumený. Pokud to sama nezvládneš, tak požádej pár mladších sousedů o překlopení sudu. Pro dva až tři lidi je to práce na minutu. A více se jich k sudu stejně nevejde.
Taky by mohlo pomoct topné těleso na ohřívání vody. Když toto topné těleso položíš do otvoru v ledu a zapneš do elektriky tak to taky pomalu led rozpustí.
On jakýkoliv postup bude trvat dlouho, protože na rozpuštění ledu je holt potřeba hodně energie.
Nechte to být, ale počítejte s tím, že sud může pak mít vyboulené dno a bude se trochu kývat. také se mi to stalo, protože jsem blboun netušila, že by mohla voda promrznout takhle durch a chtěla jsem si nechat vodu na zalévání domácích kytiček v zimě. Rozhodně to nevytloukejte a nijak nezasahujte, rozmrzne to samo.
Nasypte tam několik pytlíků soli.
Bene, nemyslím si, že sůl rozpustí takovou masu ledu. Teď bude přes den led od stěny sudu roztávat a v noci zase voda zamrzat, což způsobí další pnutí. Sůl dokáže to, že voda vzniklá přes den už v noci nezmrzne.
Jo, plast je křehký, on by položení na bok taky blbě snesl.
pckop - je to možné, ale já s tou solí nemám dobrou zkušenost (ovšem, tazatel to zkusit může). Spíše bych se obával nyní ten křehký plast dráždit vysekáváním ledu. Já dávám do jedné menší nádoby s vodou na zimu kus polystyrenu a doufám, že ten tlak pohltí, resp. trochu se zmáčkne (zatím to funguje).
Sud praskne tím, že voda v sudu zmrzne. Při mrznutí vody na led se zvětšuje objem ledu a ten namáhá stěny sudu. Když se to stane několikrát po sobě, tak sud praskne.
Takže pokud to jde, tak obrať sud dnem vzhůru a nech ho na sluníčku. Jak na sud bude svítit slunce tak se voda pomalu rozpustí a odteče.
Nebo můžeš do ledu pomocí horké vody "prolít" otvor a ten otvor zase pomocí horké vody pomalu zvětšovat.
V každým případě ale nakonec vyčerpej vodu a sud otoč dnem vzhůru. Noci budou ještě mrazivé a pokud tam vodu necháš, tak to sud nevydrží.
Jen pro zajímavost: proč máš na balkóně vodu v sudu na konci zimy?
Proč je sud s ledem na terase na konci zimy? Protože jsou naši "mladí" bordeeláři a je jim všechno jedno. Díky za rady, ale některé jsou nerealizovatelné: sud má 300 litrů a nelze jej poklopit nebo odnést do koupelny.
Ra%dte dál - já za pár dní napíšu, jak to dopadlo...
Po těchto mrazivých dnech je voda v sudu zmrzlá až na dno. Nic s tím již neuděláte, na 99 procent sud praskne. Stalo se mi to vloni, sud slouží na odkládání většího bordelu ze zahrady a vyvážení ke městskému kontejneru.
Sekerou se na dno nedostanete, plast mrazem křehne, co neudělal mráz, doděláte sekerou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.