Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Led v sudu

Od: martic® odpovědí: 21 změna:

Prosím, uměl by mi někdo poradit v této zapeklité situaci? SPĚCHÁ !

Na terase nám zamrznul plastový sud s vodou, promrznul skrznaskrz až ke dnu - jak předejít prasknutí sudu při oblevě, která určitě v příštích dnech přijde? Snažíme se sice led vytlouct, ale jde to těžko, prakticky vůbec.

Děkuji. Marta

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

17x

Pokud nepraskl do teď, tak při oblevě určitě nepraskne, není k tomu z fyzikálního hlediska důvod.

hodnocení

Tak už máme oblevu a sud nepraskl. - díky za všechny rady, ale nedělali jsme nic a počkali, jak si s tím příroda (a plast) poradí.

hodnocení

4x

Nestačím se divit názorům některých rádců. Plastový sud je obvykle natolik pružný, že ani v těchto mrazech nepraskne. Opakované zamrzání má minimální vliv. Jó, plechový sud, u toho se obvykle vyboulí dno a buď se lehce odtrhne, nebo praskne, výjimečně praskne i stěna sudu. Plastové sudy vydrží daleko více díky své pružnosti a pokud náhodou ho zapomenete vylít, většinou to přežije. Bohužel, výjimky se dějí ...

lee*
hodnocení

2x
Na zahradě máme z chatky a psiho kotce svedenou vodu do plastovych sudu - na zalévání. Nikdy na zimu sudy neuklizime, každoročně v nich voda zamrzne a na jaře rozmrzá. Zatím žádný sud nepraskla a máme je tam tak 10 let urcite. Já bych neresila

jofa*
hodnocení

2x

Teď už s tím nic nenaděláte. Jestli sud někde povolil se brzo ukáže. Jinak z nádob se ve většíně případů voda na zimu vylévá a obrací dnem vzhůru to snad každý ví. Pokud jit tam chcete nechat, dejte do ní na zimu PET lahve zatížené do třetiny pískem a povolené zátky. Rozpínavost ledu pohltí deformace PETek.

hodnocení

2x

Máme na mrazu sudy plastové i ocelové. Plastový promrzne, vyboulí se ale přečká do rozmrznutí bez úhony. Se sudem z plechu je to horší, má-li zpevňovací obruče, tak zimu přežije, maximálně praskne ve sváru. To jsem loni zavařoval, proto železné sudy na zimu vylévám,

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, možná to není rada nejlepší, ale já bych ho položil na bok (aby mohla voda vytékat a netlačila na stěny sudu) a ponechal osudu. Jestli sud nepraskl již nyní, tak už asi ne. Zdravím!

doplněno 03.03.18 11:37:

Sůl pomůže na slabou vrstvu ledu nebo námrazu, ale takovou silnou "kru" jen pošimrá .

marf*
hodnocení

1x

Sud bude patrně z HDPE: Polyethylen s vysokou hustotou, někdy označovaný jako vysokohustotní polyethylen, anglicky nazývaný High density polyethylene (HDPE), nebo polyethylene high-density (HD-PE) je termoplast vynalezený v roce 1954 Karlem Zieglerem z Kaiser Wilhelm Institutu (dnes Institut Maxe Plancka) a Erhardem Holzkampem. Nebo z je sud polypropylenu. Vše jsou plasty, které sice mrazem křehnou, ale mají také určitou roztažnost.

Může se zamrzlou vodou vyboulit dno sudu, ale prasknout by neměl, pakliže se v sudu ZVĚTŠÍ objem vody přeměněné v led.

hodnocení

1x

Ještě mne napadá toto: do středu sudu přivedeš hadicí teplou vodu z bojleru a druhou hadicí vždycky nasaješ vodu ze sudu tak, aby voda z rozpuštěného ledu odtékala. A toto pořád opakuješ: napustíš teplou vodu a vypustíš studenou (rozpuštěný led). Padne na to hodně teplé vody.

K tomu překlopení alespoň na bok: každý sud jde překlopit. Pokud je přemrzlý, tak stačí teplou vodu nalít kolem dna a určitě se dno uvolní. Pak můžeš použít starou matraci nebo silnou vrstvu molitanu (nebo vrstvy textilu), aby při překlápění byla rána co nejmenší a dopad sudu byl tlumený. Pokud to sama nezvládneš, tak požádej pár mladších sousedů o překlopení sudu. Pro dva až tři lidi je to práce na minutu. A více se jich k sudu stejně nevejde.

Taky by mohlo pomoct topné těleso na ohřívání vody. Když toto topné těleso položíš do otvoru v ledu a zapneš do elektriky tak to taky pomalu led rozpustí.

On jakýkoliv postup bude trvat dlouho, protože na rozpuštění ledu je holt potřeba hodně energie.

Než takovouhle akci, tak radši na jaře koupit nový sud...

dusger*
hodnocení

1x

Podle předpovědi počasí už od úterka by nemělo mrznout ani v noci. Potom led za několik týdnů roztaje úplně sám, bez práce. Sud je zmrzlý už teď, pokud je poškozený, je stejně na záchranu pozdě, všechno by byla zbytečná práce.

floro*
hodnocení

1x
Riziko prasknuti je z dobe premeny vody v led, kdy hmota zvysuje objem, rozhodne ne naopak. Pokud led ma kam ustoupit, napr. smerem nahoru, tak se nemuze nic stat. Casto staci jen hodit dovnitr prazdnou petku.
Takze pokud se do ted nic nestalo, tak uz se nc nestane, natoz pri obleve. Naopak, led zase svuj objem snizuje.
Naopak vytloukanim riskujete prasknuti mrazem zkrehleho plastu !

hodnocení

1x

Nechte to být, ale počítejte s tím, že sud může pak mít vyboulené dno a bude se trochu kývat. také se mi to stalo, protože jsem blboun netušila, že by mohla voda promrznout takhle durch a chtěla jsem si nechat vodu na zalévání domácích kytiček v zimě. :-D Rozhodně to nevytloukejte a nijak nezasahujte, rozmrzne to samo.

hodnocení

0x

Nasypte tam několik pytlíků soli.

doplněno 03.03.18 12:06:

Bene, nemyslím si, že sůl rozpustí takovou masu ledu. Teď bude přes den led od stěny sudu roztávat a v noci zase voda zamrzat, což způsobí další pnutí. Sůl dokáže to, že voda vzniklá přes den už v noci nezmrzne.

doplněno 03.03.18 12:25:

Jo, plast je křehký, on by položení na bok taky blbě snesl.

ben®

pckop - je to možné, ale já s tou solí nemám dobrou zkušenost (ovšem, tazatel to zkusit může). Spíše bych se obával nyní ten křehký plast dráždit vysekáváním ledu. Já dávám do jedné menší nádoby s vodou na zimu kus polystyrenu a doufám, že ten tlak pohltí, resp. trochu se zmáčkne (zatím to funguje).

hodnocení

0x

Sud praskne tím, že voda v sudu zmrzne. Při mrznutí vody na led se zvětšuje objem ledu a ten namáhá stěny sudu. Když se to stane několikrát po sobě, tak sud praskne.

Takže pokud to jde, tak obrať sud dnem vzhůru a nech ho na sluníčku. Jak na sud bude svítit slunce tak se voda pomalu rozpustí a odteče.

Nebo můžeš do ledu pomocí horké vody "prolít" otvor a ten otvor zase pomocí horké vody pomalu zvětšovat.

V každým případě ale nakonec vyčerpej vodu a sud otoč dnem vzhůru. Noci budou ještě mrazivé a pokud tam vodu necháš, tak to sud nevydrží.

Jen pro zajímavost: proč máš na balkóně vodu v sudu na konci zimy?

hodnocení

Proč je sud s ledem na terase na konci zimy? Protože jsou naši "mladí" bordeeláři a je jim všechno jedno. Díky za rady, ale některé jsou nerealizovatelné: sud má 300 litrů a nelze jej poklopit nebo odnést do koupelny.

Ra%dte dál - já za pár dní napíšu, jak to dopadlo...

pohanka*
hodnocení

0x

Po těchto mrazivých dnech je voda v sudu zmrzlá až na dno. Nic s tím již neuděláte, na 99 procent sud praskne. Stalo se mi to vloni, sud slouží na odkládání většího bordelu ze zahrady a vyvážení ke městskému kontejneru.

Sekerou se na dno nedostanete, plast mrazem křehne, co neudělal mráz, doděláte sekerou.

hodnocení

0x

Pokud se sudem můžete manipulovat, odnést do koupelny do vany a převrátit. Pokud ne, nechat dnes na sluníčku a čekat, zda od stěny povolí. Pak jak tu někdo radil, sůl.

jabraka*
hodnocení

0x

Plakat nad rozlitým mlékem je dost častý zvyk.Pokud sud nepraskl a je zamrzlý,nech ho být do jara.Pak uvidíš.Já sudy preventivně vypouštím před mrazy.

JABRAKA

misu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]