Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Třásněnky a puklice na orchidejích - jak se j

Od: honcova* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

na orchidejích (phalaenopsisech) se mi objevily třásněnky a puklice, neznáte nějaký osvědčený BIO recept (něco, co se dá udělat z běžně dostupných surovin), jak se jich zbavit? Stačí puklice ručně obírat a orchideje napadené třásněnkami dvakrát týdně osprchovat? Opravdu nechci používat žádné chemikálie.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na třásněnky stačí pár kapek jaru nebo mýdla do vody a opakovaně postříkat. Na puklice to ovšem nepůsobí.

hodnocení

2x

Já bych v prvé řadě dala orchidejku do izolace, aby se hlavně škůdci nepřenesli i na jiné květiny. Viditelné třásněnky bych mechanicky odstranila navlhčeným hadříkem s mýdlovým roztokem a pak ještě provedla postřik, jak vám poradil pckop.Nymfy třásněnek se ale kuklí v substrátu, tak je potřeba postřik provést vícekrát opakovaně po 14 dnech. A puklice jsem částečně zlikvidovala mechanicky "uchošťourem" namočeným v lihu a pak nehtem seškrábla a na radu jedné známé jsem provedla následující postřik : půlku 40g balení tabáku do dýmek jsem svařila s 1 lt vody.Nechala louhovat a vychlazený roztok jsem přecedila a provedla důkladně postřik. Ač jsem tomu moc nevěřila, skutečně puklice už na orchidejce nemám.Přeji vám úspěšný boj s těmi potvůrkami A pro úplnost, na všelijaké škůdce rostlin existuje přípravek na přírodní bázi -Natura Rock Effect, vyzkoušený ho ale nemám.

honcova*
hodnocení

Omlouvám se, nadpis měl být "Třásněnky a puklice na orchidejích - jak se jich zbavit" nevšimla jsem si, že se to tam nevešlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]