Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na orchidejích (phalaenopsisech) se mi objevily třásněnky a puklice, neznáte nějaký osvědčený BIO recept (něco, co se dá udělat z běžně dostupných surovin), jak se jich zbavit? Stačí puklice ručně obírat a orchideje napadené třásněnkami dvakrát týdně osprchovat? Opravdu nechci používat žádné chemikálie.
Já bych v prvé řadě dala orchidejku do izolace, aby se hlavně škůdci nepřenesli i na jiné květiny. Viditelné třásněnky bych mechanicky odstranila navlhčeným hadříkem s mýdlovým roztokem a pak ještě provedla postřik, jak vám poradil pckop.Nymfy třásněnek se ale kuklí v substrátu, tak je potřeba postřik provést vícekrát opakovaně po 14 dnech. A puklice jsem částečně zlikvidovala mechanicky "uchošťourem" namočeným v lihu a pak nehtem seškrábla a na radu jedné známé jsem provedla následující postřik : půlku 40g balení tabáku do dýmek jsem svařila s 1 lt vody.Nechala louhovat a vychlazený roztok jsem přecedila a provedla důkladně postřik. Ač jsem tomu moc nevěřila, skutečně puklice už na orchidejce nemám.Přeji vám úspěšný boj s těmi potvůrkami A pro úplnost, na všelijaké škůdce rostlin existuje přípravek na přírodní bázi -Natura Rock Effect, vyzkoušený ho ale nemám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.