Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Begonie hlíznaté - dělení

Od: bimbam® odpovědí: 10 změna:

Zdravím! Mnoho let pěstuji v truhlících hlíznaté begonie. Za tu dobu narostly hlízy do úctyhodných rozměrů. Obrovská hlíza - obrovská rostlina. Fajn. Ale jen do doby, než zavane silnější vítr, který stonky odlomí. Poslední roky se odhodlávám k dělení hlíz, ale vždy jsem se toho v poslední chvíli zalekla. Letos už je to nutné.

Teorii jsem si v knihách a na internetu nastudovala. Každý díl musí mít očko, řez zasypat drceným dřevným uhlím, zaschnout a sázet.

Přesto bych uvítala nějaké podrobnější rady. Uvítám i povzbuzení :).

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Povzbuzení nedám. Teorie dělení správná, ale stejně bych to nedělal. Riziko přenosu virů nebo napadení houbou je poměrně vysoké. Buď jsem hledal méně větrné místo nebo menší květináč, kde mi tolik nenarostou.

hodnocení

Děkuji za odpověď. Budu ještě rozmýšlet, ale pravděpodobně to nějakých tří až čtyř hlíz říznu. Největší maji obvod 49, 46, 45 cm. Mám truhlíky na místě poměrně závětrném, ale každý rok přijde alespoň jeden pořádný fukéř a to už je nic nezachrání.

Řezat do takto velkých hlíz je hřích. No zkuste a dejte vědět.

hodnocení

2x

Jsem ve stejné situaci, letos řezat už musím! (Hm, to jsem "musela" už vloni, ale letos teda doopravdy!) Ale zkusím to asi jenom na těch největších. Řez by měl být veden tak, aby rána byla co nejmenší a desinfikovat budu nejspíš skořicí. A nechám ránu dobře zaschnout, než dám hlízy zase do země.

hodnocení

Děkuji za odpově´d a za informaci o skořici. Ale proč je lepší skořice?

Kaktusáři ji používají k desinfekci poranění, tak to vyzkouším. Ještě by asi šlo koupit nějaký spešl desinfekční prostředek v květinářství, ale skořici mám doma :).

liska5
hodnocení

2x

I ten nůž desinfikovat. Já tak půlila hlízy mečíků a nebyly problémy. Dala jsem pod každý drenáž, hrst štěrkopísku.

hodnocení

Děkuji za další užitečnou radu.

První milimetrové klíčky se už objevují. Jestli se za pár týdnů opravdu odhodlám k dělení, tak zde pak později sdělím, jak to dopadlo.

cituska*

Také jsem ten problém řešila,ale rozdělila jsem ji už na podzim. Zasypala dřevěným uhlím a nechala zaschnout.

Přes zimu uložené ve sklepě. Teď už je položená do hlíny a pukají obě dvě poloviny,

Begonie hlíznaté - dělení
hodnocení

Citusko, obdivuji vaši odvahu říznout a ještě ke všemu v nezvyklou dobu. A s malou závistí :) gratuluji k úspěchu.

Moje begonie mají zatím o něco menší klíčky. Tři k řežu mám vybrané, ale až čekám, až se oteplí. V bytě se mi nechce ani přesazovat, ani osazovat truhlíky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]