Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Mnoho let pěstuji v truhlících hlíznaté begonie. Za tu dobu narostly hlízy do úctyhodných rozměrů. Obrovská hlíza - obrovská rostlina. Fajn. Ale jen do doby, než zavane silnější vítr, který stonky odlomí. Poslední roky se odhodlávám k dělení hlíz, ale vždy jsem se toho v poslední chvíli zalekla. Letos už je to nutné.
Teorii jsem si v knihách a na internetu nastudovala. Každý díl musí mít očko, řez zasypat drceným dřevným uhlím, zaschnout a sázet.
Přesto bych uvítala nějaké podrobnější rady. Uvítám i povzbuzení .
Povzbuzení nedám. Teorie dělení správná, ale stejně bych to nedělal. Riziko přenosu virů nebo napadení houbou je poměrně vysoké. Buď jsem hledal méně větrné místo nebo menší květináč, kde mi tolik nenarostou.
Jsem ve stejné situaci, letos řezat už musím! (Hm, to jsem "musela" už vloni, ale letos teda doopravdy!) Ale zkusím to asi jenom na těch největších. Řez by měl být veden tak, aby rána byla co nejmenší a desinfikovat budu nejspíš skořicí. A nechám ránu dobře zaschnout, než dám hlízy zase do země.
I ten nůž desinfikovat. Já tak půlila hlízy mečíků a nebyly problémy. Dala jsem pod každý drenáž, hrst štěrkopísku.
Děkuji za další užitečnou radu.
První milimetrové klíčky se už objevují. Jestli se za pár týdnů opravdu odhodlám k dělení, tak zde pak později sdělím, jak to dopadlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.