Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Nevíte jak poznat mrtvý kaktus? :D Celkem by mě zajímalo, které mi přes zimu přežijí a které ne.
Děkuji za odpověď.
Já je v půlce rozřízl - nechal spodek zaschnout a vrch zasadil do hlíny... když se neuchytl/nezakořenil, byl mrtvý.
To poznáte. Jestli kaktus zmrznul, tak se po roztátí rozteče. Pokud vyschnul, tak zůstane zcvrknutý.
Teď to moc nepoznáte. Zmrznuté zůstávají v poměrně nezměněném stavu. Některé druhy (hlavně ty zvyklé na nižší zimní teploty, např. některé opuncie) před zimou vypuzují vodu a zcvrkávají se. Je to ale úplně normální, protože tím zahušťují obsah cukrů v pletivech a tím se brání zmrznutí dužnatých částí. Důležité je ale udržovat je sušší i během zimy nebo dobře oddrenážovat substrát, aby neshnily.
Poznáte na jaře, až je "probudíte". Ale na to je ještě dost času.
Probudí se až když bude teplo a světlo (dost světla - ale pozor, na světlo se musí postupně zvykat!) , většinou v březnu - dubnu. A až po probuzení (objeví se nové ostny) opatrnou zálivku - někdo s úspěchem mlží (stříká) vlažnou vodou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.