Nejste přihlášen/a.
Tak pod letošní brambory už žádné zelené hnojení nestihnete. Pro další roky můžete cokoliv, co udělá hodně hmoty za krátkou dobu. Používám převážně svazenku a hořčici (tu stihnu po česneku do zimy otočit 2x).
Při použití vikvovitých rostlin na zelené hnojení a následném hnojení hnojem pod brambory se může snadno stát, že bude půda obsahovat nadměrné množství dusíku. Pro plodiny první trati bych vikvovité na zelené hnojení vůbec nepoužil. V zaoraných trávnících a loukách se musí počítat s přemnoženými drátovci, proti kterým v současné době neexistuje spolehlivá ochrana.
Smyslem zeleného hnojení není jen zapravení rostlinné hmoty zpět do půdy a tvorba humusu, ale také obohacení půdy dusíkem. Myslím, že to je vhodné jak pro brambory, tak i jiné plodiny.
Pořádnou porci dusíku do půdy vpraví vikvovité rostliny. Žijí totiž v symbióze s bakteriemi, které poutají vzdušný dusík. Ten se po odumření rostliny uvolňuje a slouží jako výživa následné plodině. Dále serostliny této čeledi vyznačují kůlovým kořenem pronikajícím do značných hloubek, čímž provrtávají nepropustné vrstvy a vynášejí živiny do horních vrstev půdy. Z rostlin této čeledi se na zelené hnojení hodí například lupina, bob polní i zahradní, dále peluška (hrách), vikve a hrachor, ale také různé druhy jetelů. Vhodná je i luskoobilní směska (hrách, peluška, oves).
Brukvovité rostliny – především řepka a hořčice – jsou mezi zahrádkáři oblíbené a běžně používané. Vytvářejí rychle mnoho žádoucí organické hmoty.
Jednou jsem zde dostala radu, které jsem zpočátku nevěřila. Ale udělala jsem to a od té doby to jinak nedělám. Mám pokaždé krásné velké a zdravé brambory. Do rygolu na brambory nasypu posekanou trávu sekačkou. Udělám docela silnou podestýlku, na ni naházím brambory a ty pak ještě trochu zasypu tou posekanou trávou. Tu si dávám předem na hromadu, abych měla dost. Pak normálně zahrnu zeminou, a jako obvykle udělám hrůbky. Tráva je lepší tak dva dny stará. Jinak vůbec půdu předem nehnojím. Jenom před rytím celé zahrady sypu Ceresitem a ten zarývám. Ale já reju zahradu na jaře a mám s tím velmi dobré zkušenosti. To jsem někde vyčetla, že je to lepší. Byl to dlouhý článek, už si ho nepamatuji, ale mně to přišlo vhod, protože strašně nerada reju na podzim. Tak to nechám tak a reju až na jaře.
Ale to zelené hnojení se dělá právě na podzim, kdy se asi měsíc před rytím zaseje hořcice, protože ta rychle vyraší a ta se pak zarývá.
Já jsem si říkala, že mi to zní nějak divně. Ale byla jsem líná se jít podívat na pytel. Já jsem dostala takovou směs tady ze statku na to zeleneé hnojení a hořčice v tom je nejvíc. Ale to bylo do podzimního hnojení. Teda tak mi to řžekli. Když mi chyběla do okurek, tak jsem ji vybírala. Myslím když jsem zavařovala okurky.
TO SUZY:
Zkus tento postup u brambor!
Brmbory nesázej celé.Okroj u nic vrcholek s klíčky a ulož do sklepa v bedýnce,zasypané kompostovou zeminou.To už koncem března.Po měsíci ve sklepě a občasném navlhčení se klíčky zakoření.Pak už bude jarní počasí.Do brázdy,zasypané posekanou trávou s trochou hnoje(jnejlepší jsou koblížky)se pokladou zakořeněné sazenice a zahrnou zemí.Do roviny.Až vylezou první listy,tak na 10 cm ,teprve pak se nahrne zem na hrůbky.Tento způsob urychlí růst brambor o měsíc.Samozřejmě se to nehodí pro velkopěstitele.Jen tak tři řádky do zahrádky.A neuškodí minerální přihnojení draslíkem.
Ze sadby se ještě 2/3 spotřebují v kuchyni.
Ahoj Jabrako. Já si na tohle náhodou pamatuji. Říkal jsi to loni a dokonce jsi posílal i fotky. Já bych to ráda zkusila, ale když já skoro všechny brambory letos už zbaštila. Také mám tak 3-4 řádky maximálně. Mám ráda ty červené brambory, ty jsou vevnitř máslově žluté a jsou výborné. Sadbu mi vozí kamarádka, tak leda že bych jí řekla, jestli by už nesehnala teď, aby mi stačily ve sklepě do března vyrůst klíčky. Ale nemám ty koblížky. Jenom koňské.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.