Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pyramida na jahody z betonu?

Od: suzymon® odpovědí: 25 změna:

Dobrý večer. Letos jsem se rozhodla, že si udělám tu pyramidu na jahody. Nejvíc se mi líbí udělaná z těch tvárnic "Rundflor", mají je v Obi. Máte někdo už zkušenosti? Z prken to dělat nebudu, to je moc zdlouhavé. Díky za poznatky.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

4x

Z prken. Normální nenalakovaná (nenapouštěná žádným olejem nebo jedem proti plesnivění) přírodní, spojená pouze na zářezy, ale s vhodně udělaným vnitřkem, aby držel vláhu aby rychle neutekla dovnitř, ale také aby zemina nebyla přemokřená. Snadno si ji můžete na zahradě umístit kam chcete, natočit ke sluníčku, atd.

Prkenná pyramida se dá lehce rozebrat, vyčistit, proházet zeminu prohazovačkou, znovu sestavit a naplnit a osázet. Po skončení životnosti se shnilá prkna prostě rozlámou a spálí na zahrádce.

Tvárnicové bloky jsou dobré spíš na zpevnění přírodního kopce a osázení kytkama.

patronka*
hodnocení

3x

Kdybych byla zdravá, tak Ti tu pyramidu postavím, ale bohužel... Našla jsem na netu hotovou dřevěnou, ale žádná láce to není. drevostavmont.cz/...

doplněno 13.02.18 21:44:

Máš pravdu, vypadá to na plastová prkna, ale to vůbec nevadí, apoň nebudou hnít. Já ještě pohledám a třeba zítra Ti napíšu.

pohanka*

Tak tahle pyramida je opravdu plastová, tzv. recyklát.

Skoro 4000 Kč je trošku moc a též bych se v parném létě toho obávala kvůlivá zavlažování. Ona ani ta dřevěná není žádný zázrak.

hodnocení

Ahoj "patronko", já na ni také koukala. Ale protože to má tak divnou barvu, myslela jsem si, že je plastová. Ale pokud je ze dřeva, tak bych ji brala, protože ty tvárnice také něco stojí a musela bych pro ně jet. A je jich potřeba 40 a jedna stojí 55 Kč. Tak já si prostuduji podrobněji tuhle šedivou. Dík.

hodnocení

2x

Počítejte s tím, že se vám v tom sazenice upečou. Udělejte z prken.

doplněno 13.02.18 21:53:

Uzalívat to v betonu nejde. Zbytečné náklady, zbytečná práce, nulový užitek.

doplněno 13.02.18 22:47:

Pravda, že to bude rychleji vysychat a rostliny nebudou mít potřebnou vláhu. Kdyby se nějakým způsobem podařilo zajistit dostatek vody, tak v létě se rozpálí beton tak, že se kořeny "uvaří", stejně nebudou moct vodu přijímat a rostliny neporostou. Nakonec z pyramidy zbyde pouze Nerudovská otázka Kam s ním (hromadou drahého nepotřebného betonu).

pohanka*

Souhlas, jahody mají velmi mělké kořínky a nahoře se voda rychle odpařuje, půda vysychá, kořínky nemají kde sosat vláhu.

floro*
hodnocení

2x

Reknu vám to na rovinu. Je to kravina - pyramidy. A z tech betonových tvárnic obzvláště. Jahody ale i jiné rostliny v tom neprospívají, V létě se to přehřívá, neuzaléváte to, obzvláště horní patra - voda vždy teše dolů obzvláště propustnými substráty a zeminou. Pokud chcete si ulehčit práci, mít jednoduché pěstování, ale také aby rostliny prospívaly, nechte si udělat vyvýšené záhony. Parádní věc. Lidé jsou k tomu sice nedůvěřiví, ale pak si to nemůžou vynachválit. Pro pěstování jahod i zeleniny perfektní, při klizni se dá i posedět. A co hlavně, slimási do toho nevylezou :D

Pyramida na jahody z betonu?
floro*

Suzy, přesně s takovou nedůvěrou se na to každý dívá. Ale nemusíte si to dělat na celou zahrádku. Jen třeba na ty jahody - právě místo těch pitomin z betonu z hobymarketu, ve kterých není téměř žádná zemina. Můžete to poskládat ale i z jiných materiálů - cihel, těch nějakých tvárnic, z kůlů.

Naopak, je to opravdu vyzkoušené, slimáci se tam nedostanou. Do vašeho foliaku možná, protože se tam drží jistě vlhko a vlhká půda a stoličky nejsou pro ně překážkou, drží se pod předměty, kde se drží vlhko a pak vylezou na noc, kdy se zvýší vlhkost. V tomto jsou desky záhonů suché, navíc cestičky mezi jsou vysypané pískem, po kterých se slimáci jen velmi neradi courají. Nemám to jen na tého zahradě, mám to ověřené z více zdrojů.

Velikostně je to dostačující - 2,5 x 1,2 m, výška 40 cm, v zadních truhlících jsou rajčata, paní jich tam má přes 30 sazenic. Manžel je Ital, takže rajčata, bazalka a rukola tam frčí :D V jiném pěstuje papriky, porek, salát. Na okurky se hodí dát do áčka kari síť a okurky vysadit pod kari sítě, o nichž se pnou a okurky viší pod sítí. Pro lepší sklizeň se ta kari síť dá dát nad cestičku, okurky pak krásně visí nad cestičku. Lze to z jara použít i jako pařeniště.

Ryje se to úplně parádně. První truhlík se vybere do hloubky na rýč vedle na plachtu, do vybraného se rozprostře hnůj nebo kompost a naháže se na to zase horní vrstva z druhého truhlíku. Až se tak dojde k poslednímu, do něj se přendá hlína z toho prvního.

Jen jsem vám chtěla dát alternativu, která funguje, narozdíl od těch pyramid apod. Lze si to upravit velikostně i výškově jak potřebujete. Jen je důležité dodržet tu šířku do 1,2 m pro oboustranné pohodlné opečovávání.

hodnocení

Floro, děkuji za odpověď, ale do tohohle vlezou zase šneci úplně v klidu. Mám zahradu a pěstuji si sazenice ve foliáku, kam dávám květináčky se sazenicemi vysoko, na takové stolice a na nich mám prkna. A šneci tam vylezou a všechno ožerou. Loni mi takto sežrali přes noc skoro všechno. Bestie...

Obrázek je pěkný, ale já toho pěstuji docela hodně a to si nedovedu představit, jak bych měla tyhle kotce jeden vedle druhého. A jak se to pak reje? A třeba dýně. Mám minimálně 6 sazenic dýní, pak cukety, papriky, minimálně 15 sazenic rajských, lilky, mrkev, pastiňák, petržel, karfiol, červenou řepu, brambory, fazolky několik druhů, hrášek, okurky a tak dál, tohle by u mne teda nešlo. Tohle je jen tak pro pár bylinek, jednu tykev a ta rajčata.

hodnocení

2x

Suzy, mám na jahody doma vysoký záhon, na chatě naopak pyramidu a musím říct, že oboje je dobré. Já to mám dělané z toho recyklovaného plastu. Jen jsem nekupovala hotový výrobek, ale koupila desku a nechala si ji na míru rozřezat (takže mi došla vlastně prkna). Vyšlo to levněji. Z té pyramidy se lépe odstraňují "nově vyrostlé šlahouny", jahody jsou krásně čisté, ale ve vedrech se musí víc zalévat. Ve vysokém záhonu se šlahouny hned přichytí a pokud se to nechá, je s tím dost práce. Jahody uprostřed chtějí něčím vypodložit, aby byly čisté. Stojí mi to oboje v trávníku, takže šneci po tom bohužel vylezou :(.

nejlevnejsiploty.cz/...

doplněno 14.02.18 19:03:

Suzy objednala jsem to přes net, kouknu zda najdu odkud to přesně bylo. Vypsala jsem, jaké rozměry a co chci, brala jsem i sloupky. Dovezla to PPLka asi za 10 dní na paletě (ono je to dost těžké). Jen ke smontování si budeš muset pozvat nějakou kamarádku, aby ti s tím pomohla (přidržet). Použila jsem samořezné šrouby, bylo to raz dva. A na dno jsem normálně hřebíčkama přidělala pletivo aby mi tam nevlezli hryzci.

hodnocení

Ohoj Tigra, můžeš mi napsat, jak jsi to objednávala? Píšeš, že ti došla už hotová rozřezaná prkna. Slovo "došla" chápu tak, že jsi to objednala někde na "netu". To by mne hodně zajímalo, protože nemám auto a tady nic takového neseženu. Takže bych opravdu uvítala, kdybych si to mohla objednat a přivezli mi to až domů. Díky. Suzy.

hodnocení

Tigro, kdybys to našla, to bys byla moc hodná. Nespěchá to, až budeš mít čas. A ty sloupky byly k tomu potřeba, nebo to bylo k něčemu jinému? Abych na něco nezapomněla. Kamarádku tady mám a ta mi pomůže. Moc a moc děkuji. Jenom jestli dovolíš, tak bych se připomněla, kdybys Ty zapomněla. ;) Chápu, že si nesedneš a nebudeš hned hledat a také je dost času, jaro ještě není za dveřmi. Suzy.

jabraka*
hodnocení

2x

Ale,ale,floro?!

Pokud polystyren obsahuje škodliviny,nemohl by někdo schválit drť jako kypřící prostředek do půdy.A jak jsem uvedl v předchozím příspěvku,tak pěstuji kytičky v polystyrenových truhlících mnoho let a kytičky prosperují.Skoro lépe,jako ve volné půdě.A to je pro mne fakt pro použití tohoto materiálu,ne něco jako :jedna paní povídala.

JABRAKA

hodnocení

No já jsem si teď vzpomněla, že moje mamka měla dokonce takové truhlíky. Možná, že mám i jeden ještě někde v kurníku. :-D Tak se to muselo i prodávat. Ale už je to spoustu let. Zkusím se schválně podívat na Net.

A také jsem si vzpomněla, že přece kupujeme ten polystyren a přidáváme ho půdy na provzdušnění zeminy. Tak to přece nemůže být škodlivé.

floro*
Perlit neni polystyren! Perlit je expandovane (palene) vulkanicke sklo.
Pilystyren proste neni staly, je tekavy. Minimalne, je potreba ho od pudy oddelit nepropustnou folii a to jeste mezi PS a folii dat textilii pro odvetrani, protoze tu folii to zteri. Ale fakt je lepsi pouzivat prirodni materialy, vzdyt je to nase/vase zdravi.

hodnocení

1x

U těch převislých jahod v květináči je to tak, že nakonec rozrostlé jahody si ten květináč přistíní sami a nepřehřívá se.

hodnocení

Ach jo, když já nejsem chlap. To jste mi zase dali. Jak bych to z těch prken dělala, to si nedovedu představit. A kdo mi tam udělá ty zářezy? Na to se mi tady v truhlářství, co staví pouze "luxusní" kuchyně vykvajznou. Tak zase nic. Ale proč to teda nabízejí na tom internetu? Myslím ty tvárnice.

Na zpevnění svahu je to dobrý. Když se v horkém létě podíváte na trávníky jak podesychaji ze strany, kde je chodník, tak by takhle schly jahody. Beton vysaje všechnu vláhu a odpari ji pryč. V květnu se jim tam bude dařit, v červenci uschnou. Třeba někdo přidá zkušenost, že to jde uzalevat. Mě to přijde moc. Moc horko, moc sucho.
floro*

Cyklamen, nedá. V dnešní době, kdy dešťové i jiné vody je málo, fakt není potřeba vymýšlet a realizovat vláhově náročné projekty. Je potřeba myslet naopak, co udělat a jako pro to, aby se ta voda nevypařovala a nebylo potřeba zalévat (a hlavně v době, kdy ta voda není a ani nebude).

hodnocení

Tak děkuji všem za rady. Nakonec mi to hodně pomohlo, i když jsem si myslela, že mi tady napíšete, jak je to úžasné a praktické a jaká je velká úroda. ;) Tak to totiž popisují ti prodejci. Zbytečně bych vyhodila peníze a pak tady nadávala. Já jsem si to představovala tak, že tu pyramidu umístím na opačnou stranu zahrady, kde je trávník a tím si vyšetřím místo v zeleninové zahradě. Já jsem na ty jahody nějaká "levá", protože mně se vždycky rozrostou a leze mi to všude.

Takže nakonec to asi zkusím tak, jak píše "floro". Ty prkna snad tady někde seženu. Ty kotce se mi líbí, ale to bych opravdu nezvládla udělat. Už nemám tolik elánu jako dříve, kdy mi žádná práce nědělala problém. Já mám také ty převislé jahody a těm se v květináčích daří docela dobře a mají velké a chutné plody, ale také se musí dávat pozor na vyschnutí substrátu. Tak uvidím, jak to nakonec vymyslím.

jabraka*
hodnocení

0x

suzy:

Na takovéto "truhlíky"je dobrý pěnový polystyren.Někdy se dají použít tvárnice na ztracené bednění,ale není problém nařezat ostrým nožem z "pětky"díly a akrylem slepit do jakéhokoliv tvaru,třeba i pyramidy.V takových truhlících mám na zahradě okraje záhonů a možná deset let to vydrželo

JABRAKA

Pyramida na jahody z betonu? #2

floro*

Tak pozor tady na tento materiál!

EPS (pěnový) ani XPS (extrudovaný) polystyren jsou těkavé a UV nestálé. Tzn, že se rozkládají a látky se uvolňují do okolí. Takže toto rozhodně není vhodný materiál do půdy a už vůbec ne k užitkových rostlinám!

hodnocení

Tak se prodávají, našla jsem hned.

hodnocení

Baumax, ani žádný jiný "hobbymarket" není bohužel v mé blízkosti. Snad V Nymburce, ten Mountfield, ale i kdyby mi tam ty prkna nařezali, do kamarádčina auta se to nevejde. Prostě mám smůlu.

floro*
hodnocení

0x
Jeste co se tyce tech prken, v Baumaxu nebo bauhausu, kdyz si vyberete fosny, tak vam je dodle vami danych rozmeru narezou. Takze si domu dovezete rovnou material na miru.
Jako vrchni ochranu pouzijte nater prirodnim lnenym olejem v nekolika vrstvach.
doplněno 16.02.18 14:54: Jo a jeste bych doplnila. Ze se neco prodava, jeste neznamena, ze je to bezpecne. Bohuzel. Zdravy selsky rozum.
Ty stare PS truhliky znam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]