Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dneska jsem zpozorovala ošklivého černého, poměrně dlouhého a tenoučkého červa v mém Zamiculcas (venku z hlíny trčela cca 2-3 cm dlouhá část, jak dlouhý byl ještě pod zemí, to nevím). Sotva jsem se ho dotkla pinzetou, abych ho vytáhla, zmizel pod zem. V zahradkářství mi poradili Substral, ale sami nedokázali podle popisu určit, co to je. Pak jsem si všimla, že to, co je kolem květináče (viz. foto - posbíráné na kapesníčku ), asi nebudou suché obaly od nových lístečků, ale dost dobře to vypadá jako ten červ, ale kratší a už suchý. Nevíte, co to prosím je? Nerada bych o kytičku přišla, mám ji moc ráda, krásně roste a dělá mi radost. A už vůbech nechci mít po bytě žádné červíky. Jo a přesazovala jsem kytičku před 9 měsíci do nového substrátu.
Předem moc díky, Martina K.
Když to popisujete, naskočí mi v hlavě slovo hlístice (háďátko). Ale u domácí rostliny jsem se s tím ještě nesetkala
@floro - háďátka jsou opravdu malá, to je fakt. Jak říkám, prostě mi to naskočilo Ale žížalu snad pozná každý...
S tímto jsem se ještě nesetkala. Škoda, že nemáte foto živého tvora, takhle v suchém stavu se to určit nedá. Jestli je to červ jako vývojové stadium hmyzu nebo červ jako kroužkovec - nejsou to žížaly? Je jich spousta druhů. Chtělo by to vyfotit za živého stavu.
Obávám se ale, že Substral vám nepomůže. Je to INSEKTICID, což znamená, že působí na hmyz. Pokud se jedná o nějakého kroužkovce, určitě to nijak nezapůsobí.
Čistě teoreticky, pokud se jedná o hmyz, pak by jste měla rozeznat na těl hlavičku. A na háďátko je to dost veliké.
Ano, žížalu pozná každý. Ale tu klasickou. Žížal je fakt spousta druhů - od klasické nejznámější, až po malinké co by člověk ani neřekl, že je žížala. Ale nemusí to být žížala, ale jiný kroužkovec.
A že je černá, to může být zůsobeno substrátem, který požírá.
Zadavatel - zkuste si nasadit rukavice nebo něčím obnažte pod zamií hlízy a mrkněte, jestli jsou požrané (ožerky, chodbičky, atd.). Podívejte se pod květináč. Mějte připravený foťák a vyfoťe.
Je možné, že pokud vylézají ven, tak se přírozeně zlikvidují.
Dobrý den, hledala jsem tohoto škůdce a narazila jsem na váš komentář. Našla jsem to samé. Koupila jsem si alokasii v Globusu, jeden list postupně odumřel... a pak jsem našla tyhle příživníky. Nejdřív vylezl nad substrát. a měl i nožičky, ale uvnitř substrátu jsem našla přesně to, co vy. Vysypala jsem květináč a našla jsem jich asi tak celkem 15. V tom substrátu se špatně hledají. Pak jsem do hlíny nasypala trochu Substralu a zalila. Druhý den jsem v mísce pod květináčem ve vodě našla další 4 už mrtvé. Přesto v květináči jsem našla další polomrtvé kusy. Nevím, co to je a kde se to bere.Vždycky jsem byla přesvědčená, že už tam žádný není. Už někdo ví, jak se ta potvora jmenuje? Díky za odpověď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.