Dobrý den, lze toto "víno"ještě zachránit? Po proti do nového demižonu mi vyschla vinná zátka a na hladině se vytvořila tato plíseň Asi už je to jen na vylití co?
Pokud víno není zoctovatělé,tak ho přetáhněte hadičkou do druhého demižonu,nebo jiné nádoby. Demižón precizně vypláchněte. --- Ještě dodatek,hadičku nedávejte až ke dnu.
Sice nejsem vinař, ale jestli se nepletu, tak tahle kulturní plíseň je při domácí výrobě vína poměrně běžná a kvalitu vína neohrozí. Nevím, v jakém stádiu se tvé víno nachází, ale při dodržení výrobního postupu bys měl na konci mít to, co chceš vyrobit.
Na hladině se udělal tzv. křís.Je to zpúsobené kyslíkem ze vzduchu a nízkým obsahem alkoholu ve víně.Vrchních 10 cm múže být zvětralé víno, níže pak v pořádku.Stočte vrch pryč,nebo stáčejte odspoda tak,aby jste nevzal příp. kal na spodu.Jestli bude víno chuťovo i senzoricky v pořádku,postáčejte ho do lahví klidně i do těch s uzávěrem alkork/šroubovací/ uskladněte naležato,nebo skonzumujte.
Po skončení kvašení by vznikající alkohol měl zakonzervovat kvas.Pokud dochází ke stavu na foto,pak dochází k dodatečnému kvašení,a to určitě poškodí kvalitu vína.Je nutno použít desinfekci a to se provede sířením.
To už nezachráníš,s tím se musíš smířit,já používám dětské balonky které přetáhnu přes hrdlo a do mailinké dírky strčím bulkátko,pak nehrozí přístup vzduchu a myšina.nikdy jsem nesířil a výsledky mám slušné.Je třeba dobře vymýt demižon.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.