Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem zjistila, že na několika stoncích zamiokulkasu se objevily černé skvrny. Pátrala jem na netu, ale tam píšou jen o žloutnutí listů. Pokojovku mám v rohu místnosti mezi dvěma okny při pokojové teplotě cca 22 st., zalévám jednou za 14 dní. Jak ji ošetřit, uříznout napadené stonky, postřik nebo se s ní rozloučit? Děkuji za rady.
2x
I když ji málo zaléváte, pravděpodobně ji máte přelitou. Já jsem už zlikvidovala svou nadměrnou péčí několik zamíků. Taky se mi zdá, že těch 22 stupňů je dost. Zkuste ji vyndat z květináče, jestli tak divně smrdí, tak je tam už plíseň. Rozhodně přesadit.
2x
Zamiokulkas je citlivý na nízké teploty, takže třeba teď u otevřeného okna může nastydnout, což se projeví právě černými skvrnami na stoncích. Proti chorobám je velmi odolný, nemoc to nebude. Ostříhejte poškozené listy a jestli zůstal aspoň jeden list nepoškozený, přežije to a vyžene nové listy. Jinak při teplotě 22 stupňů bych ho zalévala sice jen mírně, ale častěji. Jednou za 14 dní je docela málo. Jestliže nestojí v misce plné vody, přelitý být nemůže.
0x
0x
Přelitým rostlinám listy žloutnou, jsou měkké, nebo dužnaté. Tmavé fleky na stonku nebo listech bývají z přehnojení, nebo nastydnutí.
Ta okna nikdy neotvíráte? V zimě i vyvětrání může způsobit nastydnutí rostliny.
Dívala jsem se u rodičů, mají zamio v rohovém pokoji, kde je pocitově chladno a vlhko. A i on má na stoncích listů tmavé skvrny. Nejspíš by také uvítal příjemnější umístění. Jinak ale vypadá v pořádku, přelitý není. Takže souhlasím s tím, co tu již zaznělo - jde o chlad či vlhkost prostředí. Hlízy budou OK. M.
0x
A nemáte foto?
Zamioculcas má na listech typické tmavé skvrny. Jde o naprosto přirozené zbarvení. Někdy jsou listy zcela zelené, někdy jsou skvrny jen místy (hlavně na spojnici vstřícných listů) jindy jsou pěkně celé kropenaté.
Přikládám odkaz na foto
doplněno 12.02.18 07:25:
Ano, je to úplně v pořádku. Listy jsou zdravé, stejně jako celá rostlina. Je to typický znak, bývá to na starších listech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.