Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozmarýn a levandule

Od: aja1946® odpovědí: 13 změna:

Letos poprvé mi vydržely na balkoně a teď je denně přenáším na noc domů a už jsem z toho udřená, jsou to těžké květináče. Mráz nevydrží a co plokojovou teplotu. Vloni jsem měla malo květináčky a přes zimu v mteple oba zahynuly. Má někd zkušenosti, jak je zachovat. Díky.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

8x

To střídání teplot jim nedělá dobře a teplé místnosti uschnou.

Levandule je venkovní trvalka, přezimuje normálně na zahradě, mráz jí neublíží. Nechte ji na balkoně.

Rozmarýn by měl přezimovat v chladné místnosti, ideální teplota pro přezimování je kolem 10 stupňů.

hodnocení

to jsem si myslela,jenomže mám jednu místnost, takže ho nemám kam dát

hodnocení

5x

Levanduli bych v klidu nechal venku, měla by vydržet. Akorát bych na květináč hodil trochu chvojí. Mám ji venku taky.

doplněno 06.02.18 15:02:

Rozmarýnu lépe prospěje než přenášení dovnitř a ven, že ho necháte doma na co nejsvětlejším místě s minimální zálivkou a zvýšenou vlhkostí vzduchu, např. postavit do větší misky s mokrým keramzitem.

floro*
hodnocení

3x

Levanduli nechte na balkoně, je plně mrazuvzdorná.

Rozmarýn dejte domů na chladnější, ale světlé místo. Ale případně přežije i v trochu teplejší, ale jen velmi málo zalévat.

72mona3*
hodnocení

0x

Na podzim jsem si dala levanduli do truhlíku, mam ji na zápraží a jen hlídám, aby nevyschla. Možná není úplně výstavní, má suché větvičky, ale na jaře ji ostříhám a vím, že bude OK. Žádné přenášení do tepla. To by jí určitě neprospělo. M.

hodnocení

0x

Já mám rozmarýn normálně na zahrádce už třetím rokem a je stále zelený a klidně si z něho stříhám snítky. Ani jsem ho nijak nechránila, jen trochu listí kolem. Tak si myslím, že by na tom balkoně měl přežít, ale zabalila bych spíše ten květináč, aby nepromrzla půda a nezmrzl v kořenech.

floro*
Pak to nemate rozmaryn. Ten urcite nemohl prezit lonskou zimu venku v zahradce. Velmi mirnou zimu mozna, ale lonskou urcire ne.

Dva roky jsem ho měl přes zimu venku, loňskou zimu už nevydržel.

Ale je to rozmarýn. Šla jsem ho teda teď vyfotit. A mám ho tam možná i déle. Dostala jsem od kamarádky maličký odkopek.

A ta moje kamarádka má už vysoké keříky určitě tak půl metru a nikdy neuklízí. A má je tam určitě tak pět let. Vysázela je jako ozdobné keříky u baráku.

Rozmarýn a levandule

iv®
hodnocení

0x
Já mám letos poprvé levanduli i rozmarýn na balkoně - 3 patro. A zvládají i mrazy. Žádné přikrývání...a jsou krásné.

Ajo, dejte na mne. Ochraňte ten květináč. Když promrzne hlína v něm, tak je po parádě, protože umrznou kořeny. Zabalte do bublinkové folie a ještě něčeho, co zabrání promrznutí hlíny v květináči. Třeba nějakého pytle jako byly na brambory, nebo třeba dát do většího květináče a vysypat prostor polystyrenem a zakrýt. Prostě chránit kořeny.

hodnocení

No to já taky, jenomže první mrazy jsou právě teď, přežily i tyto?

lidus*
hodnocení

0x

Rozmarýn žil na balkoně a jelikož byl už velký šel na chalupu. Ven jde na začátku dubna a na zimu je v garáži, téměř se nezalévá, fakt jen minimálně a začnu zalévat až jde ven. To stejné azalka. Levandule nemám.

Rozmarýn a levandule #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma levandule

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]