Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brambory - tečky na slupce a pod slupkou

Od: lenulakr® odpovědí: 9 změna:

Vloni jsem pěstovala brambory RED ANNA , které nyní mají na slupce tmavé tečky ,které zasahují i pod slupku. Když brambory okrájím poměrně dost, aby tečky vidět nebyly, po uvaření jsou brambory divně cítit , nevím,jak to popsat, jestli hnilobou,nevím navíc jsou tečky trochu znát do hloubky. Nevíte,co to může být a jestli brambory můžu používat? Děkuji za radu.

Brambory - tečky na slupce a pod slupkou
Brambory - tečky na slupce a pod slupkou #2
Brambory - tečky na slupce a pod slupkou #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jsou dvě možnosti, buď je hlíza prolezlá plevelem, zvaným "Pýr plazivý", což je častá varianta, od které to může v krajních mezích i zahnívat a nebo se velice rád do hlíz pouští škůdce, zvaný "Drátovec", který taktéž bramboru provrtává. Na Pýr platí do jisté míry nějaký Herbicid a na drátovce mi úspěšně doma pomáhá preventivní aplikace Dusíkatého vápna, které pozemek vydezinfikuje. Aplikace je vždy alespoň 14 dní před výsadbou.

Jen bych doplnila, že drátovec i pýr způsobují jiný druh poškození, toto není ono.

Těžko říct, první fotka je zřejmě strupovitost a od toho se to může odvíjet a ta poslední fotka mi naprosto připomíná děrování od Pýru.

Jinak já kupuji sadbu Marena a červenou odrůdu Laura a nikdy nebyl problém s tím,co paní popisuje bez ohledu na půdu.

hodnocení

1x

Dejte fotku brambory a fotku řezu skvrnou v bramboru.

doplněno 01.02.18 10:15:

Řekl bych, že je to strupovitost brambor.

doplněno 01.02.18 18:18:

Poškození od pýru ani drátovce to 100% není.

01.02.18 10:04
hodnocení

Brambory - tečky na slupce a pod slupkou #4
Brambory - tečky na slupce a pod slupkou #5

hodnocení

1x

Dobrý den, vidím, že kolik odpovědí, tolik rad. Nám se to také občas objevuje u brambor - pěstujeme je na zahradě, chemii nepoužíváme. Je to nějaký druh hniloby nebo tak, už si to přesně nepamatuji, konrétně nám to dělá, když jsou brambory ve vlhčí části zahrady nebo když je opravdu mokrý rok. Většinou se to týká jen několika kopců brambor. Jíst se to nedá, není to dobré. Pokud se to dá okrájet, tak zbytek se dá sníst. Jinak určitě zkuste změnit sadbu. Nám se jednou stalo, že jsme nestihli koupit pořádné sadbové brambory, tak jsme koupili jen jeden druh - jméno už jsem zapomněla - no a protože máme celkem těžkou půdu, tak ten rok jsme měli opravdu malé brambůrky, s jedinou výjimkou asi 2 m plochy , kde jsem předtím vysypala zbytek písku ze stavby.

danys*
hodnocení

0x
Je to od brouka,název si nevzpomenu. Vyskytuje se pokud pestujete brambory na místě,které nebylo v minulosti obdělávané- byla tam např.louka

barbakan*
hodnocení

0x

Hodně chemie. Nic jiného v tom nehledej. Jíst se to dá, ale na vlastní zodpovědnost!

hodnocení

0x

Může to být nekvalitní sadbou, ale i nevhodným skladováním. Možná jsou nakažené sklerocií. Můžete je konzumovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]