Nejste přihlášen/a.
Vloni jsem pěstovala brambory RED ANNA , které nyní mají na slupce tmavé tečky ,které zasahují i pod slupku. Když brambory okrájím poměrně dost, aby tečky vidět nebyly, po uvaření jsou brambory divně cítit , nevím,jak to popsat, jestli hnilobou,nevím navíc jsou tečky trochu znát do hloubky. Nevíte,co to může být a jestli brambory můžu používat? Děkuji za radu.
Jsou dvě možnosti, buď je hlíza prolezlá plevelem, zvaným "Pýr plazivý", což je častá varianta, od které to může v krajních mezích i zahnívat a nebo se velice rád do hlíz pouští škůdce, zvaný "Drátovec", který taktéž bramboru provrtává. Na Pýr platí do jisté míry nějaký Herbicid a na drátovce mi úspěšně doma pomáhá preventivní aplikace Dusíkatého vápna, které pozemek vydezinfikuje. Aplikace je vždy alespoň 14 dní před výsadbou.
Dobrý den, vidím, že kolik odpovědí, tolik rad. Nám se to také občas objevuje u brambor - pěstujeme je na zahradě, chemii nepoužíváme. Je to nějaký druh hniloby nebo tak, už si to přesně nepamatuji, konrétně nám to dělá, když jsou brambory ve vlhčí části zahrady nebo když je opravdu mokrý rok. Většinou se to týká jen několika kopců brambor. Jíst se to nedá, není to dobré. Pokud se to dá okrájet, tak zbytek se dá sníst. Jinak určitě zkuste změnit sadbu. Nám se jednou stalo, že jsme nestihli koupit pořádné sadbové brambory, tak jsme koupili jen jeden druh - jméno už jsem zapomněla - no a protože máme celkem těžkou půdu, tak ten rok jsme měli opravdu malé brambůrky, s jedinou výjimkou asi 2 m plochy , kde jsem předtím vysypala zbytek písku ze stavby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.