Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plevel ptačinec herbicid

Od: babula odpovědí: 9 změna:
Dobry den
Chtěl bych se zeptat,existuje nějaký způsob jak zlikvidovat v zahradě plevel ptačinec zabinec.
Vyhrabávání a vytrhávání si necham naposled.
Celkem se nám tento plevel rozmnožil v zahradě,tak by mne zajímalo jestli na to něco existuje,kromě totálních herbicidů
Díky za rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

6x

Proč si chcete otrávit zahradu kvůli nenápadnému a neškodnému plevelu? Předně kryje zeminu před sluníčkem proti vyschnutí, za druhé se dá snadno vytrhat, nebo z tvrdé zeminy trošku nakypřit motyčkou a opět snadno vytrhat, nebo nechat zaschnout na zemi. Jsou mnohem horší plevely. Žabinec, peťour a další plevely jsou neškodné.Nebo mnohem neškodnější než chemické jedy.

liska*
hodnocení

6x
To je mírnej plevel, takové bochánky lístečků, to raději, než holou chemicky poleptanou zem. Ptačinec je jedlej! Dávejte si ho do salátu, pomazánek, na chlebíčky, hažte ho slepicím,...

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Myslím, že žabinec dost těžko vymýtíte, pokud se vám už jednou v zahradě zabydlel. Zvlášť, když si jeho semena uchovávají klíčivost po 25 let. Můžete trochu jeho bujení potlačovat tím, že ho nenecháte vysemeňovat, to znamená, že budete plít mladé rostlinky, nejdéle v době květu, před tvorbou semen. Ale když budete žabinec využívat v kuchyni a necháte ho pomáhat při léčbě některých zdravotních problémů, třeba si ho i oblíbíte. Mrkněte tady: rehabilitace.info/... Ida

liska*

Ido, já mám ta moudra o užitečném ptačinci v knížce Bylinky od jara do zimy. Už jsem se přesvědčila, že má chuť jako kukuřice a dá se namixovat do omáček nebo na pleťovou masku. Já ho přidávám do omelet.

jofa*
hodnocení

1x

Tenhle plevel jsem většinou považoval z nejmíń nebezpečný, neškodný. V zahradě mezi travou to neřeším a na záhonech nakypřím a strhnu. Jinak jej, třeba pod hroznovám vínem stříknu, když sříkám plevele v trávníku herbicidem na dvouděložné rostliny. Bofix a pod. Při dobrých podmínkách je tam poměrně brzy znovu.

jofa*

...hroznovým vínem...

hodnocení

1x

Tak jasně, že existují selektivní herbicidy, které učinkují i na žabinec. Některé jdou sehnat, jiné jsou u nás pouze pro velkopěstitele, ale jdou sehnat v okolních státech. Představa, že vezmete jeden postřik a postříkáte s tím celou zahradu je naivní. Když sdělíte do jakých plodin to chcete, můžeme to trochu rozvést.

doplněno 28.01.18 23:19:

Široké použití má např. postřik Stomp 330, který se používá ihned po setí nebo těsně před výsadbou. Už se dá obtížně sehnat, tady by ho ještě měli mít. Použití v tabulce v odkazu. levnepostriky.cz/...

jabraka*
hodnocení

1x

především bych chtěl upozornit na to,že herbicidy lze užívat jen v období plné vegetace.V období vegetačního klidu nefungují-A tyto vesměs jednoleté,nebo dvouleté plevele lze nejlíp likvidocvat tak,že je nenecháme vysemenit.

JABRAKA

jedle
hodnocení

0x
zahradkarskepotreby.cz/...
Koukněte na tyhle stránky, určitě něco najdete. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]