Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vertikutace, jaké použít válce?

Od: samurraj® odpovědí: 15 změna:

Ahoj, musím chtě nechtě koupit vertikutátor (doposud jsem si ho pouze půjčoval). Známý má vertikutátor, tuším Al-ko, kde jsou dva válce. Jeden s pružinami na vyhrabávání mechu a druhý nožový na prořez trávníku. O víkendu jsem byl v Mountfieldu, kde mají nějaký Patriot a tam je pouze jeden válce, který kombinuje pružiny s noži. Teď je tedy otázkou, která z variant je lepší a vyplatí se. Osobně si myslím, že nejlepší variantou je válec pouze s noži. Ale třeba se mýlím.

Co na to zahradníci?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím, jestli jsem zahradník, ale odpovím. Také jsem před lety zakoupil vertikutátor, akce v Lidlu za tisícovku. Má dvě vyměnitelné hřídele, jednu s pružinami na vyčesávání a druhou s noži. S pružinami jsem to zkusil jednou a zdálo se mi to úplně zbytečné, od té doby mám natrvalo s noži. Pružiny jsou dobré tam, kde se tráva nesbírá, ale mulčuje a už je toho mulče moc a je potřeba ho vyčesat. Kombinace nožů a pružin na jedné hřídely je podle mě úplně na ...

hodnocení

hmmm. já si to tak trochu také myslím. Nechce se mi do vertikutátoru investovat nějak moc peněz když to je k použití jednou max dvakrát v roce.

hodnocení

2x

To alko mám taky a také používám jen nože. Konstrukce je trochu blbá a chce to cvik, aby se v místě otáčení neudělala lisina, avšak je zase o to více skladný. Pak jsou klasické konstrukce jako sekačky a ty už jsou na užívání snažší, ale zaberou více místa na uskladnění. :) Sbírací koš je nepoužitelný, takže potom musím sebrat ještě sekačkou. To je opruz.

Oceňuju, že je na elektřinu a nemusím jednou za rok zkoumat, proč to nemůžu nastartovat. Sekačku mám na benzín, ale ta maká často, takže s tím ani problém neočekávám.

Používám ho 1-3x za rok, jak mi to vyjde nebo spíše jak vypadá trávník a jestli je v kompostu ještě nějaké místo. :)

Vertikutace, jaké použít válce?
hodnocení

Díky za typ

jirik50*
hodnocení

2x

mám ten elektrický od moutfieldu, vloni první sezona a zjistil jsem, že ty pružiny jsou k ničemu, aspoň pro mne. Takže jedu nožem a v pohodě, jedu na max. hloubku, fakt je, že mám zatím stále dost mechu, takže koš je hned plný. Ale pohyb potřebuju, takže jedu bez koše a zahrabu to ručně, rozměr zahrady asi podobný :)

Nehrabat růčo, sebrat sekačkou.

hodnocení

0x

Před pár lety jsem elektrickou mašinu vyměnil za spalovací vertikutátor UV 40 B a rozhodně nelituji. Má jen jeden válec, ale možnost jeho výškového nastavení umožňuje jak pouhé vyhrabování tak i prořezávání. Má skvělý motor a jeho obsluha je velmi jednoduchá. A je to opravdu dělník! Doporučuji!

Vertikutace, jaké použít válce? #2
hodnocení

Strejci, díky za typ, ale benzín nechci, to už je pro mě zbytečné a drahé. Mám zahradu cca 250m čtverečních.

jabraka*
hodnocení

0x

Při přípravě trávníku na jaro se užijí obě hřídele.jedna je určena na vyčištění trávníku,nemusíme se omezovat jen na jaro.Ale nože,ty mají důležitost v provzdušnění kořenového systému trav.Podle výšky nastavení přivedou do půdy ikyslík a umožní i lepší přístup tekutého hnojení ke kořenům.Takže,obě zařízení jsou důležitá.

JABRAKA

doplněno 22.01.18 13:13:

Do konve rozpustím NPK a zaleju trávník.

(POKOP)

To mě zaujalo. Vy hnojíte trávník tekutým hnojivem? Jak, čím a hlavně proč?

Ta složitost má jaký důvod?

hodnocení

Také mi to přijde zbytečné rozpouštět NPK. Já kupuji dlouhodobé hnojivo Garden Boom Once a Year, které se pomaličku rozpouští a vydrží uvolňovat hnojivo po celou sezónu.

jabraka*

Používat na trávník speciální hnojiva mi přijde jako plýtvání.NPK je nejlevnější,má potřebný obsah biogenních prvků a právě pro menší rozlohy trávníků se hodí roztokové hnojení.Dám rostlinám dostatečnou výživu a přitom vláhu-.Zalévat trávník 500 m2 samozřejmě takto nejde,takže tam bych použil rozhoz déle působícího hnojiva,třeba cereritu s hořkou solí.A zaléval hadicí.

JABRAKA

hodnocení

Jenže obyčejným NPK bych musel hnojit např. každý měsíc takhle nahnojím z jara a mám celou sezónu pokoj.

jabraka*
hodnocení

0x

Dnes je na trhu přehršel různých minerálních i jiných hnojiv,je jen na zákazníkovi,kolik do toho investuje.Klasické NPK i Cererit,jsou v podstatě stejní dodavatelé biogenních prvků,jen ty speciální stojí třeba i třikrát tolik.Mám malý trávník,jen asi 100 m2.U něj vystačím se zaléváním konví.Jednou měsíčně přidám do zálivky na konev hrst NPK.To je dostatečné množství krrnení pro trávu.Vlastně tím dodám i vodu,kterou šetřím.V zimě rozhodím trochu kompostu.Zatím to dostačuje.Pokud se namnoží mech tak po vertikutaci brzo zjara rozhodím trochu mletého vápence,.nebo jen vápno.Dobrý je i dolomitický vápenec,ten přidá do výživy i hořčík.Ale vloni mi došel.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]