Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živý plot

Od: aksoj® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Chtěl bych poprosit o radu ohledně živého plotu . V příloze je foto kde bude umístěný. Bude ve tvaru U a celková délka přibliýně 75m a vysoký cca 2m . Mám asi dost specifické podmínky a tak bych se chtěl poradit , trošku už v tom strácím přehled.

1. celoročně zelený a kvetoucí

2. chodí tam srnky tak aby ho nešežrali než doroste

3. byl dostatečně hustý , skrz nebylo vidět a pokud by to šlo tak abych nemusel stavět plot a neprolezli tam zvířata řekněme od velikosti vlčáka

4. nikdy jsem ploty a keře nestříhal tak aby bych to zvládl , četl jsem že některé keře jsou hodně náročné na udržbu .

Děkuji za pomoc

Živý plot

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

6x

Potom bych navrhla Hlohyni šarlatovou. Je samozřejmě více druhů, červená, oranžová, některá ztratí v zimě částečně list, ale některá úplně ne, je kvetoucí, některá voňavá, plody slouží jako potrava ptáčkům, je pichlavá, má trny, neproleze tedy moc zvěře, výška je opět podle druhu, některé jsou nižší, některé vzrůstnější, pokud zvolíte druh, tak nemusíte vůbec stříhat, Plot je vhodný volit jako volně rostoucí, to by záleželo na Vás, kolik mu chcete věnovat místa. Můžete i zkombinovat dozadu vyšší a dopředu k trávníku nižší druhy, či zcela jiné, aby bylo hezké a zajímavé podívání a případně bezpečnější pro uživatele zahrady.

Jinak nedoporučuji tuto rostlinu pěstovat jako stříhaný, protože kvůli dlouhým bodlinám se s ním špatně pracuje, likvidace ostříhaných větví je náročnější. Proto též zvažte přístupnost pro děti.

doplněno 21.01.18 21:57:

Jenom doplním, protože se můžete rozhodnout pro úplně něco jiného. Měli jsme hlohyni asi deset let, jako předělovou stěnu v prostředku zahrady a tedy ji pravidelně stříhali. Jak jste doplnil, že přece jenom, kdyby výsadba nebyla až tak široká, tak upozorňuji, že tento keř má ročně velké přírůstky, asi 40 cm, takže jsme stříhali dvakrát ročně, a přestalo mě to bavit. I kdybyste měl volně rostlý živý plot, tak je potřeba stejně keře usměrňovat.

S čím já osobně nemám vůbec žádné špatné zkušenosti, to je jak Floro píše, ohledně odnožování a nových rostlinek ze semen.

Semena ozobali na podzim ptáci. Myslím, že jsem nanašla za těch 10 let ani jednu mladou sazeničku nikde po celé zahradě a tím, že jsme plot stříhali, tak nám větve neležely na zemi a nezakořenily. Odnožování od kořenů jsem nezaznamenala, spíše bych to viděla spíše z dlouhých. na zemi položených větví, které časem zapustí kořínky /tzv. hřížení/.

hodnocení

Mockrát děkuji , vypadá to že to je přesně to co jsem hledal . Základ je červená a z ní jsou šlechtěné ruzné barvy . Tak je možná i promixuju , no uvidíme co manželka ta doladí barvu-y. Ještě jednou mockrát děkuji

hoststary*
hodnocení

5x

Je několik verzí:

a) pouze živý plot,

b) plot z pletiva nebo planěk a vedle něj živý plot (tak daleko od plotu, aby se dal plot občas i ze strany živého plotu natřít nebo ošetřit) nebo

c) pletivový plot kterým prorůstá živý plot (na doživotí, než zreziví a rozpadne se, protože se k němu kvůli rozrostlému živému plotu není přístup).

Pokud má být stále kvetoucí, nebo spíš barevný, je třeba aby nebyl jednodruhový, ale různé druhy různě barevné, různě kvetoucí a různě zdobící i listy a plodem. Například do jarního rozkvetení zlatice (lidově nesprávně zlatý déšť), přes šeřík, který kvete jen pár dnů a musí se stříhat a stříhat a stejně ve spodní části bude holý, nebo krásně vonící bílou střemchu, nebo i šípkovou růži, atd. ale všechny tyto keře se šíleně rozrůstají a když vyrostou, je to dole holé. Bíle kvetoucí jasmín, spirea, žlutě kvetoucí kérie japonská, atd. atd..

Lepší jsou keře, například dřišťál, některé druhy se dají použít i do marmelády a některé jsou šíleně pichlavé. ale jsou i jiné druhy, které tak moc nepíchají. Když na uschlou pichlavou větvičku pichlavého dřišťálu najede kolo nebo motorka, propíche si pneumatiku. Některé dřišťály jsou nízké asi metr, jiné až do dvou a půl metru s nenápadnými kvítky a krásně červenými plody. Ale máte zaručeno, že vám skrz plot nic neproleze. Podobně jako plot z rakytníku je naprosto neprůchodný pro kohokoliv, snad jen zajíci lezou pod starší nestříhané keře, spíš už stromky s holým kmínkem. Má krásné plody, a skrz dřišťál a rakytník neproleze nikdo, ani vy.

Prostě kombinace různých druhů keřů a do toho třeba i habr na živý plot, který se ale také musí stříhat, jinak přeroste.

Navíc budete při této délce a výšce plotu a množství zeleného materiálu potřebovat dobrou pilu na živý plot, ruční nůžky na dočištění, štafličky a nejlépe i drtičku odpadu - větví, nebo valník za auto na odvoz zeleného odpadu na obecní skládku bio-odpadu, protože budete mít několikrát za rok hromadu zeleného odpadu.

72mona3*
hodnocení

3x
Určitě mají být zelené a kvést po celý rok? ;) Zelené je mám, ale teď fakt nekvetou.Zkuste mrknout na hlohyně.Pyracantha coccinea
hodnocení

celoročně kvést samozřejmně nebudou *smich* jinak děkuji za typ

floro*
hodnocení

3x

V tomto případě každá DOBRÁ rada nad zlato.

Než se rozhodnete, napřed si něco o plotech nastudujte. O stříhaných x volně rostoucích, o rostlinách, které se na které druhy živých plotů používají, Jaké jsou výhody listnatých keřů a nevýhody jehličnanů, kolik místa do šířky jim chcete věnovat. Pokud chcete aby byl plot funkční, nesmíte zapomínat ale i na estetickou stránku věci a také náročnost údržby.

Další věcí je podmínka, že musí být celeročně zelený. Ale uvědomte si, proč to tak chcete? V zimním období na zahradě trávíte minimum času a tak tento požadavek ztrácí na významu. Jen si tímto značně zužujete výběr.

Jinak co tu padly druhy, tak hlohyně (Pyracantha coccinea) je jeden z nejhorších keřů na údržbu se kterým se potýkám a už vůbec ne na volně rostoucí plot, navíc se strašně rozrůstá - a to nejen kořenovými výběžky, ale i plody. Ale jako jediná bude plnit plně funkci plotu, který nemustí ani kočku.. Bobkovišeň (Prunus laurocerasus) bohužel může v některých zimách velmi výrazně namrzat, tak jako loňskou. Mahon (Mahonia aquifolium) roste velmi pomalu, musí mít vhodné podmínky jinak trpí padlím.

hodnocení

Děkuji taky za radu , Bobkovišeň jsem vypustil protože pozemek je na místě kde v zimě opravdu dost fouka a to omrznutí je dost pravděpodobné . To jsem zapomněl zmínit . Můžete mi prosím tedy doporučit vy něco . Co se týká do šířky tak určitě když to bude užší bylo by to lepší ale není to moje podmínka ( není důležitá ) . Děkuji

an*
hodnocení

2x

Celoročně zelený a na jaře kvetoucí plot bude také z bobkovišně, nebo mahonu. Keře je možné i kombinovat, nekvetou ve stejnou dobu a plot tak pokvete déle. Na podzim bude ozdobený tmavými kuličkami.

Jestli má být barevný i v létě, před keře do trojsponu bych vysadila nízké keře, nebo rostliny které kvetou v létě.

plot
hodnocení

2x

Konkrétní druh neporadím, už pátrám x let. Kam chodí srnky, tam vám nezůstane nic. Už letos se mi pustily i do okrasných smrků.

Takže postavit plot vás přijde levněji, udržuje se až po mnoha letech. Před plot nasadit semotamo keřík pro ozdobu.

liska*
hodnocení

1x

A což to udělat jinak, protože splnit všechny požadavky nelze. Já bych to oplotila a směrem od plotu sázela nejdříve vyšší, co dorostou max. do 2 metrů, pak různé keře a před to občas kvetoucí keříky. Střídala bych to, aby dojem byl plastický a přitom neprůhledný. Listnáče i jehličnany,co pomalu rostou, na slunnou stranu třeba muchovníky / kvetou a plodí/, na polostín tavolníky, na stinnou nějaký tis, jalovec, či rododendron. Pak to bude pohled, jako na hezký zelený rozmanitý okraj lesa. Výběr stromků a keřů podle účelu zahrady, který ovšem.nezmiňujete. Jen ne hráz z tújí!

jofa*
hodnocení

1x

Je třeba vše promyslet a pamatovat na to, aby jste se nestal živého plotu, jak se říká "otrokem". 75 m není málo. Osobně po mnoha zkušenostech bych postavil, jak zde zmiňoval "plot" plot jednoduchý, normální a k tomu pokud se chcete bavit sem tam údržbou a mít zeleň, tak do některé části třeba nízko udržovaný buxus a mezi, sem tam vajgelií, různé barvy . . Buxus udržovat do 70 cm, vajgéli na 100-130 cm. Vše do zahrady před plot. Pamatovat na mezeru pro případnou údržbu sloupků. Takto bych to dnes vytvořil. Buxus a vajgélie vděčná rostlina. Pichláky bych do zahrady již nikdy nechtěl taky jsem s nimi začínal. je to na Vás. Buxus stálezelený, vajgélie kvete na jaře.

doplněno 22.01.18 09:00:

S tím normálním plotem, máte tak dáno jasné rozhraní co je Vaše a co není.

jofa*

Bude to na Vás pro co se rozhodnete a nijak levná záležitost. Pro moje rozhodování by připadal jedině normální plot a verze podle financí. S živým plotem budete mít jen velké starosti a to zejména pro jeho délku 75 metrů. Neustále budete někde doplňovat proschlé mezery, přijde vyjimečně krutý mráz a podle druhu výsadby, taky můžete polovinu sázet znovu. Já bych se zaměřil k normálnímu plotu o doplňkovou výsadbu. To můžete bez obav vymýšlet, doplňovat, měnit, tvořit vhodně nízké, vyšší porosty ale základ (neproniknutelnosti) tam budete mít .

hodnocení

No tak Hlohyně mě odradila byl jsem se na ní kouknout a pokud se neudržuje tak je hodně široká a ty ostny taky nic moc a jak píšete ten plot bude dost dlouhý . Byl mi doporučen Zimostráz tak jak píšete . Z něj měl zahradník udělaný plot asi od 0,5m až po 2m a vypadalo to pěkně .

Na druhou stranu mě v hlavě začíná bublat ten plot s plastovým pletivem s tím že bych na něj nechal líst nějakou tu plazivou rostlinu.

Další věc co mi bylo doporučeno tak pokud chci aby tam nebylo vidět , tak ať hodím sloupky ( ty si můžu vyrobit a nechat pozinkovat ) a pak dám buď dřevený prkna nebo teď prý dělají i pěkná plastová . A budu to mít s minimální starostí .

Takže asi o víkendu začnu počítat co na kolik vyjde a uvidíme , do plastu jít ale nechci a pletivo s nějakou plazivkou ... no nevím.

Takže už v tom zase lítám ale jsem o něco chytřejší *smich*

liska*

Pak teda hodně zvažujte, zda to nechat polézt nějakou popínavkou. Zůstane Vám zarostlá do plotu, přes loňské větve polezou letošní a za pár let to bude zatížené, až se plot bude prohýbat a v zimě bude vypadat jak otep větví nebo čapí hnízdo*smich*. Pak to převisne a bude se Vám špatně sekat, když to bude lézt do sekačky. Popínavku tak na nějakou nevzhlednou zeď nebo plotek z kovových šprušlí. Já bych natáhla to plastované pletivo a postupně promyšleně sázela před to dřeviny a tak tvořila zahradu se zákoutími, s hospodářskou a odpočinkovou zónou.

hodnocení

1x

Ak nechcete,aby vám tam potom vliezol pes,tak natlčte do zeme roxory 12-16 mm a natiahnite zvárané poplastované pletivo,ktoré zapustite cca 20 cm do zeme.Na to vám stačí pletivo vysoké 150 cm.Vysadiť môžete potom tuje,buxus alebo iné vždy zelené kríky.Ten drôtený plot tie kríky potom prerastú a nebude ho vidieť a nič vám tam nevlezie.

hodnocení

0x

tvoje požadavky nesplnuje žádný živý plot.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]